11 Σεπτεμβρίου 2001: 5 γεγονότα που συνδέθηκαν με την ημέρα που σημάδεψε την ανθρωπότητα

The Jennettes
Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2020

Η 11η Σεπτεμβρίου 2001 έχει καταγραφεί ως μία από τις πιο μαύρες σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας. Τα νέα των καταστροφικών τρομοκρατικών επιθέσεων, που έγιναν στις ΗΠΑ, έκαναν τον γύρο του κόσμου, βυθίζοντας στη θλίψη εκατομμύρια ανθρώπους. 

Η χειρότερη τρομοκρατική επίθεση που έχει συμβεί ποτέ σε αμερικανικό έδαφος, πραγματοποίηθηκε από 19 μέλη της Ισλαμικής εξτρεμιστικής οργάνωσης al-Qaeda. Δύο αεροπλάνα πέταξαν μέσα από τους διάσημους δίδυμους πύργους, ένα τρίτο χτύπησε το Πεντάγωνο, κι ένα τέταρτο προσέκρουσε στο έδαφος ενός χωραφιού στην Pennsylvania. Παρακάτω ακολουθούν μερικές πληροφορίες, που έχουν συνδεθεί με αυτή την ημέρα. 

1. Η τρίτη κατάρρευση κτιρίου στη Νέα Υόρκη

Το κτίριο 7 (WTC7), ένα από τα 7 του συμπλέγματος κτιρίων που αποτελούσαν το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, ήταν και το ψηλότερο μετά τους Δίδυμους Πύργους, αποτελούμενο από 47 ορόφους. Κατέρρευσε λίγο μετά τις 17.00 το απόγευμα της 11ης Σεπτεμβρίου, σχεδόν 7 ώρες μετά τους άλλους δύο πύργους. 

2. Το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου ήταν από καιρό τρομοκρατικός στόχος

Το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης αποτελούσε στόχο για τους τρομοκράτες ακόμη και πριν από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Λίγο μετά το μεσημέρι της 26ης Φεβρουαρίου του 1993, μια βόμβα που "φυτεύτηκε" σε ένα φορτηγό που σταθμεύτηκε στο υπόγειο γκαράζ του κέντρου, εξερράγη, σκοτώνοντας 6 άτομα και τραυματίζοντας πάνω από 1.000, όπως ανέφερε η έκθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. 

3. Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να σκοτώσουν τον Osama bin Laden πριν τις 11/9

Οι ΗΠΑ είχαν κάνει επανειλημμένες προσπάθειες να σκοτώσουν τον αρχηγό της al-Qaeda, Osama bin Laden πολύ πριν το τρομοκρατικό χτύπημα. Πύραυλοι είχαν εκτοξευτεί κατά του στρατοπέδου του αλλά επέζησε μέχρι που τον σκότωσε η ναυτική ομάδα SEAL το 2011. Η CIA και άλλοι οργανισμοί ανέπτυξαν ένα σχέδιο για τη σύλληψη του Μπιν Λάντεν στις αρχές του 1998. Αυτό καθυστέρησε και στη συνέχεια επανήλθε, αλλά παρεμποδίστηκε από τις ανησυχίες των στρατιωτικών αξιωματούχων σχετικά με το ότι βασιζόταν σε Αφγανούς φυλετικούς ηγέτες.

4. Ο ανυπολόγιστος αριθμός των θυμάτων

Στο χώρο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στο Κάτω Μανχάταν σκοτώθηκαν 2.753 άνθρωποι, όταν οι αεροπειρατές των πτήσεων American Airlines Flight 11 και United Airlines Flight 175 οδήγησαν σκόπιμα τα αεροσκάφη στους Δίδυμους Πύργους ως αποτέλεσμα των συντριβών. Από εκείνους που έχασαν τη ζωή τους κατά τις αρχικές επιθέσεις και τις επακόλουθες καταρρεύσεις των Πύργων, οι 343 ήταν πυροσβέστες της Νέας Υόρκης, οι 23 ήταν αστυνομικοί της Νέας Υόρκης και οι 37 ήταν αξιωματικοί της Λιμενικής Αρχής. Τα θύματα κυμαίνονταν σε ηλικία από 2 έως 85 έτη. Περίπου το 75-80% των θυμάτων ήταν άνδρες. 

5. Η λήψη που συγκλόνισε τον κόσμο

Οι πληροφορίες για τα γεγονότα εκείνης της ημέρας είναι αμέτρητες αλλά στη μνήμη θα μένει για πάντα η τραγική απώλεια των θυμάτων, όπως και η παρακάτω φωτογραφία, που συγκλόνισε τον κόσμο. "Ο Άντρας που πέφτει" καταγράφηκε στον φακό του φωτογράφου, Richard Drew κατά τη διάρκεια των επιθέσεων στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001 στις 9:41:15 το πρωί.

Πηγή φωτογραφίας: 100photos.time.com

Η συγκεκριμένη λήψη κρίνεται αρκετά αμφιλεγόμενη μέχρι σήμερα, καθώς στην εικόνα βλέπουμε έναν άνθρωπο να πέφτει από τους πύργους. Η δημοσίευση αυτής της φωτογραφίας αμέσως μετά τις επιθέσεις προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε ορισμένα τμήματα του αμερικανικού κοινού ενώ τα περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης αρνήθηκαν να συμπεριλάβουν αυτή την εικόνα στις ειδήσεις τους, προτιμώντας να δείξουν φωτογραφίες που απεικονίζουν πράξεις ηρωισμού και θυσίας. Η φωτογραφία θεωρήθηκε πως δείχνει το πόσο αδύναμος και εύθραυστος είναι ο άνθρωπος...