UPDATE #NOW

Ruth Bader Ginsburg: Πέθανε η κορυφαία Δικαστής των ΗΠΑ και η μεγαλύτερη υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών


The Jennettes

19 Σεπτεμβρίου 2020

Ruth Bader Ginsburg: Πέθανε η κορυφαία Δικαστής των ΗΠΑ και η μεγαλύτερη υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών, Η Δεύτερη γυναίκα Δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αμερικής και συνήγορος των δικαιωμάτων των γυναικών, Ruth Bader Ginsburg. Σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο της Χώρας, η κορυφαία δικαστής πέθανε περιτριγυρισμένη από την οικογένειά της στο σπίτι της στην Ουάσιγκτον εξαιτίας επιπλοκών του μεταστατικού καρκίνου στο πάγκρεας από τον οποίο είχε διαγνωστεί πως έπασχε.

Η γυναίκα, που ήταν μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ από το 1993, και ανυποχώρητη υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών και των φιλελεύθερων αξιών στο σώμα, είχε διοριστεί από τον Πρόεδρο Bill Klinton και τα τελευταία χρόνια υπηρέτησε ως το γηραιότερο μέλος της φιλελεύθερης πτέρυγας του δικαστηρίου, αφιερώνοντας τη ζωή της στην υπηρεσία των ίσων δικαιωμάτων στην Αμερική.

Γεννημένη το 1933 από Εβραίους γονείς σε μια εργατική συνοικία του Μπρούκλιν, όταν έγινε 13 ετών, η ίδια έγραψε μια έκθεση για το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που έκανε τεράστια εντύπωση. Αργότερα σπούδασε στο περίφημο Πανεπιστήμιο Κορνέλ, όπου συναντήθηκε και με το μεγαλύτερο θαυμαστή της, το μετέπειτα σύζυγό της, Μάρτιν Γκίνσμπεργκ. Το 1957 άρχισε τις σπουδές της στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ ως μία από τις εννέα γυναίκες μεταξύ των 500 ανδρών.

Στην πορεία, λόγω της προοδευτικής στάσης της απέκτησε στάτους rock star και ονομάστηκε “Notorious R.B.G.”, ενώ παράλληλα αποτέλεσε πρότυπο και της Ελληνίδας Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Εμπνέοντας όσο κανένας άλλος δικαστής τον αμερικανικό λαό με τους αγώνες της για τα πολιτικά δικαιώματα, η Ginsburg είχε εκφράσει την ανησυχία της σε πολλές συνεντεύξεις της, για τον Donald Trump και το μέλλον της χώρας σε περίπτωση που ο ίδιος εκλεγόταν πρόεδρος ενώ μάλιστα τον είχε χαρακτηρίσει "απατεώνα". Τώρα με τον θάνατό της, παρουσιάζεται στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, η ευκαιρία να επεκτείνει ακόμα περισσότερο τη συντηρητική πλειοψηφία στο Ανώτατο Δικαστήριο.

https://instagram.com/p/CFTlFhlBJ24/

Η κηδεία της θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο στο Εθνικό Νεκροταφείο Αρλινγκτον, σύμφωνα με την ανακοίνωση του δικαστηρίου ενώ δεν διευκρινίζεται ακόμη η ημερομηνία. Η σπουδαία μορφή της θα παραμείνει ζωντανή μέσα από το έργο της ενώ ο κόσμος θα θυμάται πάντα τις δύο συμβουλές της μητέρας της, τις οποίες και έθεσε σε εφαρμογή, μεγαλώνοντας: «Να είσαι κυρία!» και «Να είσαι ανεξάρτητη!».

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Wikipedia