UPDATE #NOW

Χοσέ «Πέπε» Μουχίκα: Η ιστορία του «πιο φτωχού προέδρου του κόσμου» που παραιτείται από την πολιτική εξαιτίας του κορωνοϊού


The Jennettes

21 Οκτωβρίου 2020

Χοσέ «Πέπε» Μουχίκα: Η ιστορία του «πιο φτωχού προέδρου του κόσμου» που παραιτείται από την πολιτική εξαιτίας του κορωνοϊού

Ο Χοσέ Μουχίκα, δημοφιλής πρώην πρόεδρος της Ουρουγουάης, γνωστός και ως El Pepe, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τη θέση του στη Γερουσία, καθώς όπως δήλωσε ο 85χρονος πολιτικός, απειλείται από την πανδημία του κορωνοϊού.

Η ιστορική μορφή της λατινοαμερικάνικης Αριστεράς ανακοίνωσε το νέο χθες, Τρίτη ενώ ανέφερε τα παρακάτω λόγια στον αποχαιρετιστήριο λόγο του:

«Φεύγω επειδή η πανδημία με πετάει έξω. Το να είσαι γερουσιαστής σημαίνει να μιλάς με κόσμο και να πηγαίνεις παντού. Απειλούμαι απ’ όλες τις πλευρές: από τη μεγάλη μου ηλικία, από τη χρόνια ανοσολογική ασθένεια από την οποία πάσχω». Μάλιστα, τόνισε ότι με την απόφασή του αυτή δίνεται η ευκαιρία να αναδειχθούν πολιτικοί από «νεότερες γενιές». Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «Υπάρχει μια χρονική στιγμή στη ζωή που πρέπει να φεύγεις».

Η ιστορία πίσω από τον «φτωχότερο πρόεδρο του πλανήτη»

«Ο πιο φτωχός πρόεδρος του κόσμου» και ο ηγέτης- αγρότης από την Ουρουγουάη, που αρνήθηκε να μείνει σε έπαυλη στο κέντρο του Μοντεβιδέο, εξακολουθώντας να μένει στη μικρή του φάρμα, υπήρξε μέλος του αντάρτικου των Τουπαμάρος, φυλακίστηκε 14 χρόνια, κατάφερε να επιβιώσει έπειτα από έξι πυροβολισμούς και κατάφερε να εκλεγεί στο ανώτερο αξίωμα της χώρας του. Επί της προεδρίας του, η Ουρουγουάη, η δεύτερη μικρότερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, κατάφερε να έχει μια σταθερή οικονομία και ένα πολιτικό σύστημα ελάχιστα διεφθαρμένο.

Ειδικότερα, την πρώτη Μαρτίου 2010, ορκίστηκε ο 40ος Πρόεδρος της Ουρουγουάης και αμέσως υλοποίησε αυτά που είχε υποσχεθεί στους πολίτες της χώρας. Δώριζε περισσότερο από το 90% του μηνιαίου του μισθού, που ανερχόταν στα 12 χιλιάδες δολάρια και ζούσε με τον βασικό μισθό των Ουρουγουανών, τα 775 δολάρια για το 2010. Μάλιστα σε σχετική ερώτηση, ο ίδιος είχε απαντήσει: «Τι να το κάνω όλο αυτό το ποσό; Οι περισσότεροι κάτοικοι της Ουρουγουάης ζουν με πολύ λιγότερα». Τα χρήματα πήγαιναν σε φιλανθρωπικά και κοινωφελή ιδρύματα, αλλά και σε μικρές καινοτόμες επιχειρήσεις της χώρας με σκοπό την ενίσχυσή τους. 

«Έχω ονομαστεί "ο πιο φτωχός Πρόεδρος", αλλά δεν αισθάνομαι φτωχός. Φτωχοί είναι εκείνοι που δουλεύουν μόνο για να αποκτήσουν και να διαιωνίσουν έναν πολυτελή τρόπο ζωής, και συνέχεια θέλουν όλο και περισσότερα. Εδώ τίθεται το ζήτημα της ελευθερίας. Αν δεν έχεις τόσα πολλά υλικά αγαθά, δεν χρειάζεται να δουλεύεις σαν σκλάβος για να τα συντηρήσεις, και επομένως έχεις πολύ περισσότερο χρόνο για τον εαυτό σου», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του ο Μουχίκα. 

Πέρα από τους φανατικούς του υποστηρικτές, οι πολιτικοί αντίπαλοι του ανθρώπου, που ντυνόταν μόνο με παλιά ρούχα και συνέχισε να μετακινείται με το παμπάλαιο αυτοκίνητό του, έναν σκαραβαίο και να παίρνει κόσμο με οτοστόπ, ήταν πολλοί.  Ο ίδιος αγωνίστηκε υπέρ της δημόσιας εκπαίδευσης ενώ εναντιωνόταν στην υπερκατανάλωση των δυτικών καπιταλιστικών χωρών Το 2012, κατά το δεύτερο έτος της Προεδρίας του, ο Μουχίκα προχώρησε σε δύο νέα μέτρα που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Νομιμοποίησε τις εκτρώσεις μέχρι και την 12η εβδομάδα κύησης. Παράλληλα, φάνηκε θετικός και με τη νομιμοποίηση της κάνναβης, για ιατρικούς λόγους.

Γνωστός και ως ο «φιλόσοφος πρόεδρος», αποφθέγματα του οποίου κυκλοφορούν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είχε ήδη αποχωρήσει από τη Γερουσία το 2018, όμως επέστρεψε στο σώμα την επόμενη χρονιά, πάντα με τα χρώματα της συμμαχίας του Ευρέος Μετώπου. Η τωρινή του απόφαση να αποχωρήσει, απογοήτευσε τον κόσμο, που τον χαρακτήριζε ως τον πολιτικό που μιλούσε τη γλώσσα του λαού...

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: pepe.mujicaok