Ο δρόμος προς την ισότητα: Η παγκόσμια έρευνα που δείχνει την πρόοδο στην εκπαίδευση των κοριτσιών τα τελευταία 25 χρόνια

The Jennettes
Δευτέρα, 09 Νοεμβρίου 2020

Τα τελευταία 25 χρόνια, η αναλογία των κοριτσιών που εκπαιδεύονται σε όλο τον κόσμο, έχει αυξηθεί στο 89%, και αυτό υποδηλώνει μια αύξηση της τάξεως του 16% από το 1995. Σύμφωνα με έρευνα της UNESCO που δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο μήνα, όλο και περισσότερα κορίτσια, για την ακρίβεια 180 εκατομμύρια έχουν εγγραφεί στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο συγκριτικά με μια γενιά πίσω. 

Επίσης, παρατηρείται πως ο αριθμός των κοριτσιών που εισάγονται στα πανεπιστήμια, είναι τρεις φορές μεγαλύτερος συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Από την παγκόσμια έρευνα με τίτλο: A New Generation: 25 years of efforts for gender equality in education, παρατηρήθηκε σημαντική πρόοδος στην εκπαίδευση των κοριτσιών και των γυναικών τις τελευταίες 2,5 δεκαετίες. "Όλοι γνωρίζουμε ότι η εκπαίδευση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ισότητας. Και η εκπαίδευση του γυναικείου φύλου είναι το πρώτο βήμα για να φτάσουμε κοντά σε έναν όλο και πιο ισότιμο κόσμο", σύμφωνα με τους μελετητές της έρευνας. 

Από το 1995, η παγκόσμια καταγραφή του ποσοστού των κοριτσιών, που κάνουν εγγραφή στο σχολείο, έχει αυξηθεί από το 73% στο 89%, με τη μεγαλύτερη πρόοδο να παρατηρείται στην Υποσαχάρια Αφρική, στη νότια Ασία και κυρίως, στην Ινδία. Σημαντική πρόοδος έχει παρατηρηθεί επίσης, στα δημοτικά σχολεία 23 χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Nepal, του Bhutan και του Djibouti.

Μεγάλη αύξηση όμως, έχει καταγραφεί και στην εγγραφή των κοριτσιών στα πανεπιστήμια, όπως προαναφέρθηκε συγκριτικά με τις δύο προηγούμενες δεκαετίες, με την πιο σημαντική πρόοδο να παρατηρείται στη βόρεια Αφρική και στη δυτική Ασία. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως στο Μαρόκο η αρχή της ισότητας άρχισε να διαφαίνεται μόλις το 2018, εάν κοιτάξει κανείς πίσω στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όπου στο πανεπιστήμιο εγγράφονταν μόνο 3 κορίτσια τη στιγμή που οι άνδρες μέσα στο πανεπιστήμιο, άγγιζαν τους δέκα.