UPDATE #NOW

Η Deb Haaland, είναι η πρώτη ιθαγενής στην αμερικανική κυβέρνηση


Μάρθα Κουμπάνη

19 Δεκεμβρίου 2020

Η Deb Haaland, είναι η πρώτη ιθαγενής στην αμερικανική κυβέρνηση

Ο νεοεκλεγής πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden επέλεξε για υπουργό Εσωτερικών στην κυβέρνησή του την Deb Haaland, η οποία θα γίνει η πρώτη γυναίκα αυτόχθονας στην ιστορία της Αμερικής που αναλαμβάνει υπουργική θέση.

Η 60χρονη Deb Haaland ανήκει στη φυλή Λαγκούνα Πουέμπλο του Νέου Μεξικού και είχε γίνει το 2018 η πρώτη αυτόχθονας γυναίκα που εξελέγη στο αμερικανικό Κογκρέσο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στη νέα της θέση, η Ινδιάνα θα διαχειρίζεται μεταξύ άλλων τους φυσικούς πόρους των τεράστιων, ομοσπονδιακών εκτάσεων (περίπου το ένα πέμπτο της έκτασης των ΗΠΑ), αλλά και τις προστατευόμενες περιοχές των Ινδιάνων.

Η ομάδα του Biden αναφέρθηκε σε εκείνη ως "μια δημόσια λειτουργό που αψηφά τα εμπόδια, και η οποία έχει αφιερώσει την καριέρα της να μάχεται για τις οικογένειες, περιλαμβανομένων των Iνδιάνων, για τις αγροτικές κοινότητες και τις μειονοτικές κοινότητες”.

"Ως αντιπρόεδρος της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για τους Φυσικούς Πόρους, η Deb Haaland θα είναι έτοιμη να προστατεύσει το περιβάλλον μας και να πολεμήσει για ένα μέλλον με καθαρή ενέργεια”, συνέχιζε η ανακοίνωση.

Η ίδια ευχαρίστησε για την τιμή που της δόθηκε:

"Πιστεύω ότι έχει έρθει ο καιρός ο κόσμος μας -όχι μόνο η χώρα μας, αλλά όλος ο κόσμος- να αρχίσει να ακούει τους αυτόχθονες για θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον”, είχε δηλώσει εκείνη νωρίτερα.

Την υποψηφιότητά της στηρίζουν με αίτησή τους περίπου 120 εκπρόσωποι των φυλών. Eπιπλέον, οικολόγοι ακτιβιστές καθώς και διάσημοι stars του Hollywood, όπως η Cher και η Jane Fonda, υπογράφουν την ανοικτή αυτή επιστολή.

Πριν τη Deb Haaland, ο μοναδικός άλλος ιθαγενής που συμμετείχε σε αμερικανική κυβέρνηση ο Τσαρλς Κέρτις, αντιπρόεδρος του Χέρμπερτ Χούβερ από το 1929 ως το 1933, τόνιζε ότι είναι "κατά ένα όγδοο Ινδιάνος Κάου και 100% Ρεπουμπλικάνος”.

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits