UPDATE #NOW

Ιστορική απόφαση για την Αργεντινή: Νομιμοποιεί τις αμβλώσεις ως την 14η εβδομάδα κύησης


The Jennettes

30 Δεκεμβρίου 2020

Ιστορική απόφαση για την Αργεντινή: Νομιμοποιεί τις αμβλώσεις ως την 14η εβδομάδα κύησης

Η Γερουσία της Αργεντινής ενέκρινε σήμερα με 38 ψήφους υπέρ έναντι 29 κατά νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τις αμβλώσεις ως την 14η εβδομάδα της κύησης, έπειτα από περισσότερες από 12 ώρες συνεδρίασης για το θέμα, ανακοίνωσε η πρόεδρος του σώματος Cristina Kirchner.

Το νομοσχέδιο είχε ήδη εγκριθεί από τους βουλευτές στις 11 Δεκεμβρίου. Μέχρι σήμερα επιτρέπονταν οι αμβλώσεις μόνο σε περίπτωση βιασμού ή κινδύνου της ζωής της μητέρας, βάσει νόμου που ίσχυε από το 1921. Στο άκουσμα της είδησης χιλιάδες άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο της Γερουσίας στο Βuenos Aires, πανηγύρισαν με ενθουσιασμό κυματίζοντας πράσινες σημαίες –σύμβολο της εκστρατείας υπέρ της νομιμοποίησης των αμβλώσεων.

Πρόκειται για μία από τις ιστορικότερες αποφάσεις στη συντηρητική Λατινική Αμερική.
“Τα καταφέραμε, αδελφές μου. Γράψαμε ιστορία. Τα καταφέραμε μαζί. Δεν υπάρχουν λέξεις να περιγράψουν αυτή τη στιγμή”, έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter η Μόνικα Μάτσα, βουλευτής του κεντροαριστερού κυβερνώντος συνασπισμού του Αργεντίνου προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες.

Σε όλη τη Λατινική Αμερική οι αμβλώσεις επιτρέπονται μόνο στην Κούβα, στην Ουρουγουάη και σε κάποιες περιοχές του Μεξικό. 

jenny.gr

“Η υιοθέτηση νομοσχεδίου που νομιμοποιεί τις αμβλώσεις σε μια καθολική χώρα με το μέγεθος της Αργεντινής θα δώσει ώθηση στη μάχη για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών στη Λατινική Αμερική”, δήλωσε ο Χουάν Παπίερ του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).


“Αν και σίγουρα θα υπάρξει αντίσταση, πιστεύω ότι είναι λογικό να προβλέψουμε, όπως συνέβη όταν η Αργεντινή νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου το 2010, ότι το νέο αυτό νομοσχέδιο θα προκαλέσει μια αντίδραση ντόμινο στην περιοχή”, πρόσθεσε. 

Όλα αυτά την ώρα που σύμφωνα με την κυβέρνηση, κάθε χρόνο γίνονται στην Αργεντινή –μια χώρα 44 εκατομμυρίων κατοίκων– 370.000 με 520.000 παράνομες αμβλώσεις, ενώ 38.000 γυναίκες αναγκάζονται να νοσηλευθούν λόγω επιπλοκών από τις επεμβάσεις αυτές.

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits