UPDATE #NOW

Γιατί κάνουμε ποδαρικό την πρώτη μέρα του χρόνου; Η ιστορία πίσω από το αγαπημένο έθιμο της Πρωτοχρονιάς


Έλενα Κρητικού

1 Ιανουαρίου 2021

Γιατί κάνουμε ποδαρικό την πρώτη μέρα του χρόνου; Η ιστορία πίσω από το αγαπημένο έθιμο της Πρωτοχρονιάς

Πρώτη ημέρα του 2021 σήμερα, και ας μην κρυβόμαστε, οι περισσότεροι δίνουμε μεγάλη σημασία στο ποιος θα μπει πρώτος και φυσικά, με το δεξί στο σπίτι μας. Ποδαρικό, first foot, ή πρώτο βήμα, όπως λέγεται στη Μεγάλη Βρετανία... Όποιος κι αν είναι ο καταλληλότερος όρος, η σημασία κρύβεται στο περιεχόμενό του.

Από την παιδική μας ηλικία ακούγαμε κάθε χρόνο πως το άτομο που θα μας κάνει το λεγόμενο "ποδαρικό", θα φέρει τύχη ή ατυχία στο σπιτικό μας. Κι έτσι, κάθε χρόνο ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, ή το βράδυ της Παραμονής στην αλλαγή του χρόνου, περιμένουμε το τυχερό εκείνο άτομο που θα διαβεί το κατώφλι της πόρτας και θα φέρει γούρι στη ζωή μας.

Σε πιο ακραίες περιπτώσεις μάλιστα, όταν θεωρούμε ότι μόνο κάποιο πρόσωπο από την οικογένειά μας έχει το κοκαλάκι τη νυχτερίδας, του ζητάμε να βγει έξω από το σπίτι και να μας χτυπήσει δήθεν τυχαία την πόρτα, μόλις πάει 00:00 ακριβώς! Και κάπως έτσι, αποκτάμε την αίσθηση ή μάλλον την πεποίθηση πως θα έχουμε την τύχη με το μέρος μας για τις επόμενες 364 ημέρες του χρόνου.

Το έθιμο του ποδαρικού είναι μια ιστορία αιώνων ενώ συναντάται ακόμη και στο Βυζάντιο. Οι άνθρωποι εκείνης της εποχής διάλεγαν προσεκτικά το πρόσωπο που θα δέχονταν για επίσκεψη στο σπίτι τους την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, καθώς η καλοτυχία του θεωρούνταν απαραίτητο κριτήριο της εισόδου στο σπίτι του πρώτου. Μάλιστα, υπήρχε μεγάλος φόβος γύρω από τη "γρουσουζιά" που θα μπορούσε κανείς να κουβαλάει μαζί του γι΄αυτό από τότε μέχρι σήμερα, τα πιο κατάλληλα άτομα για να κάνουν ποδαρικό κρίνονται τα παιδιά.

Στο πέρασμα των χρόνων, η παράδοση παραμένει αναλλοίωτη αναφορικά με το πόδι που πρέπει να μπει πρώτο στο σπίτι, και αυτό δεν είναι άλλο από το δεξί! Ως αριστερόχειρας, θυμάμαι από μικρή πως ασυναίσθητα και σχεδόν μηχανικά, πατούσα στο κατώφλι της πόρτας με το αριστερό, και μπορείτε να φανταστείτε τον όλεθρο που ακολουθούσε! Το ποδαρικό πρέπει να γίνει κατά την παράδοση με το δεξί για να φέρει καλοτυχία και ευτυχία στην οικογένεια ενώ το αριστερό θεωρείται ότι φέρνει γρουσουζιά στο σπίτι.

Σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, το «ποδαρικό» το κάνει ο ίδιος ο νοικοκύρης ή ο πρωτότοκος γιος, αλλά εάν η οικογένεια δεν έχει παιδιά ή τα παιδιά μεγάλωσαν και δεν βρίσκονται στο σπίτι, τότε προτιμάται ένα παιδί για να κάνει το πολυπόθητο ποδαρικό από το φιλικό ή γειτονικό περιβάλλον. Το ίδιο ισχύει και σε διάφορες χώρες της Ευρώπης ενώ στη Βόρεια Αγγλία και στη Σκωτία το άτομο που θεωρείται γουρλίδικο και κάνει ποδαρικό, φέρνει μαζί του κάποια συμβολικά δώρα ή έχει μαζί του ένα κλαδί από αειθαλές δέντρο, το οποίο έχει συμβολική σημασία και θεωρείται υπόσχεση ευημερίας. 

Για να ξορκίσουμε το 2020 που μας αποχαιρέτησε πριν από λίγες ώρες, σίγουρα θα χρειαστούμε παραπάνω από ένα ποδαρικό μέσα στο σπίτι μας για να αισθανθούμε την απαραίτητη λύτρωση από τις προκλήσεις και τις αντιξοότητες που έφερε στη ζωή μας. Ας ελπίσουμε πως η φετινή χρονιά θα είναι πολύ καλύτερη από την προηγούμενη και πως στο τέλος της, δεν θα χρειαστεί να ρίξουμε όλες τις ευθύνες στο "αριστερό" ποδαρικό!

Καλή χρονιά!

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits