UPDATE #NOW

Amanda Gorman: Η νεότερη ποιήτρια στην ιστορία των ΗΠΑ που μίλησε σε ορκωμοσία Προέδρου και συγκίνησε με την απαγγελία της


The Jennettes

21 Ιανουαρίου 2021

Amanda Gorman: Η νεότερη ποιήτρια στην ιστορία των ΗΠΑ που μίλησε σε ορκωμοσία Προέδρου και συγκίνησε με την απαγγελία της

Η Amanda Gorman έγινε η έκτη κατά σειρά ποιήτρια που απήγγειλε ποίημα της σε τελετή προεδρικής ορκωμοσίας, ενώ παράλληλα και η νεότερη στην ιστορία της χώρας. 

Ακολουθώντας τα βήματα της σπουδαίας Maya Angelou, η 22χρονη Αφροαμερικανή ποιήτρια απήγγειλε ένα πρωτότυπο ποίημα με τίτλο «The Hill We Climb», προς τιμήν του νέου Προέδρου της Αμερικής, Joe Biden, και της καινούριας Αντιπροέδρου, Kamala Harris.

Το ποίημα, διάρκειας 5 λεπτών, το εμπνεύστηκε ύστερα από την κατάληψη στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου και άγγιξε θέματα ενίσχυσης της εθνικής «ενότητας», «συντροφικότητας» και «χαράς». 

Το θέμα της ορκωμοσίας ήταν «Ενωμένη Αμερική», αλλά η Amanda γνώριζε πως η πραγματικότητα ήταν διαφορετική. Αρνήθηκε να κλείσει τα μάτια στην ταραχώδη φύση της χώρας της, αλλά αντιθέτως, ήλπιζε ότι το ποίημά της θα ενέπνεε για ένα «ελπιδοφόρο» βήμα μπροστά. «Είδαμε μια δύναμη που θα καταστρέψει το έθνος μας αντί να το βοηθήσει, θα καταστρέψει τη χώρα μας εάν αυτό σήμαινε καθυστέρηση της δημοκρατίας», δήλωσε μέσα από το ποίημά της. «Και αυτή η προσπάθεια σχεδόν πέτυχε. Όμως, ενώ η δημοκρατία μπορεί να καθυστερήσει περιοδικά, δεν μπορεί ποτέ να ηττηθεί μόνιμα».

Αλλά η Amanda Gorman έχει γράψει ξανά ιστορία στο παρελθόν. Το 2017, έγινε η πρώτη που έλαβε το βραβείο «National Youth Poet Laureate» και η πρώτη νεαρή ποιήτρια που ξεκίνησε την λογοτεχνική χρονιά στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου. Η Jill Biden, πλέον οριστικά με τον τίτλο της Πρώτης Κυρίας της Αμερικής, ήταν εκείνη που ζήτησε από την Gorman να παρευρεθεί στην τελετή ορκωμοσίας. Την είχε παρακολουθήσει πριν από τρία χρόνια, το 2017, στη βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, να απαγγέλλει το ποίημα της με τίτλο «In This Place: An American Lyric», μαγεύοντας τους παρευρισκόμενους.

Η 22χρονη ποιήτρια, η οποία αντιμετωπίζει πρόβλημα με την ομιλία της, δεν θεωρεί το το γεγονός αυτό ως «αδυναμία», όπως ανέφερε στους Los Angeles Times. Αντιθέτως πιστεύει πως την βοήθησε στο «να γίνει η καλλιτέχνις που είναι σήμερα και η αφηγήτρια που επιδιώκει να γίνει». Φεμινίστρια, ακτιβίστρια, ευαισθητοποιημένη σε θέματα όπως είναι η καταπίεση, η φυλετική ανισότητα και η κοινωνική περιθωριοποίηση, η απόφοιτη του πανεπιστημίου Harvard, κατάφερε να συγκινήσει τους καλεσμένους. Η Michelle Obama ήταν από τις πρώτες που σχολίασε το ποίημα της Gorman στο twitter: 

«Με τα δυνατά και οδυνηρά της λόγια η @TheAmandaGorman μάς υπενθυμίζει τη δύναμη που έχουμε ο καθένας στην υπεράσπιση της δημοκρατίας μας. Συνέχισε να λάμπεις, Amanda! Ανυπομονώ να δω τι θα κάνεις στη συνέχεια.» Ενώ ακολούθησε και η Oprah Winfrey, με την οποία η νεαρή ποιήτρια έχει στενή σχέση: 

«Ποτέ δεν ήμουν πιο περήφανη να βλέπω άλλη μια νεαρή γυναίκα να αναπτύσσεται. Μπράβο @TheAmandaGorman! H Maya Angelou επευφημεί, το ίδιο και εγώ!». Η νεαρή ποιήτρια όμως δεν σταματά εδώ. Σκοπεύει να κυκλοφορήσει βιβλίο με τον ίδιο τίτλο με το ποίημά της πολύ σύντομα, ενώ όπως δήλωσε σκοπεύει να βάλει υποψηφιότητα για τις Προεδρικές εκλογές το... 2036, όταν πια η ηλικία της θα της το επιτρέπει!

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits