UPDATE #NOW

Πολωνία: Απαγορεύτηκαν οι αμβλώσεις- Σε ισχύ μαζικές διαδηλώσεις


The Jennettes

28 Ιανουαρίου 2021

Πολωνία: Απαγορεύτηκαν οι αμβλώσεις- Σε ισχύ μαζικές διαδηλώσεις

Τον Οκτώβριο του 2019 η δεξιών πεποιθήσεων και συντηρητική κυβέρνηση της Πολωνίας ανακοίνωσε την ψήφιση νόμου για την απαγόρευση των αμβλώσεων στη χώρα. Το ήδη αυστηρό νομικό πλαίσιο που επικρατούσε μέχρι τότε, απειλούσε να γίνει ακόμα στενότερο υπό την επιρροή του καθολικού έθνους της χώρας. Εκτεταμένες διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις ξέσπασαν σε όλη την Πολωνία από φεμινιστικές κυρίως οργανώσεις και πολίτες, εν μέσω της κρίσης της πανδημίας, που οδήγησαν σε βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία. Το γεγονός αυτό ανάγκασε το κυβερνών κόμμα να παγώσει την συγκεκριμένη απόφαση.

Μέχρι τώρα το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο μεταρρυθμίστηκε από το θρησκευτικό και συντηρητικό κόμμα «Law and Justice» με το ακρώνυμο PiS, έχει απαγορεύσει τις αμβλώσεις εμβρύων με συγγενείς ασθένειες. Με τον νέο νόμο που ήθελε να περάσει, ο τερματισμός της εγκυμοσύνης θα επιτρεπόταν μόνο εάν η υγεία της γυναίκας απειλείται ή εάν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα εγκληματικής πράξης όπως είναι ο βιασμός ή η αιμομιξία.

Ο ακόμη μεγαλύτερος περιορισμός ενός από τους πιο αυστηρούς νόμους αμβλώσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη, είναι λογικό να  εγείρει μεγάλη οργή στη χώρα. Σημαντικό είναι ότι ήδη οι Πολωνές αναζητούν στις γείτονες χώρες της Γερμανίας και της Τσέχικης Δημοκρατίας το δικαίωμα στην άμβλωση ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 200.000 αμβλώσεις πραγματοποιούνται παράνομα στην χώρα κάθε χρόνο, σύμφωνα με τις φεμινιστικές οργανώσεις.

Την περασμένη Τετάρτη όμως, ο νέος αυτός νόμος επανήλθε στο προσκήνιο με την ισχύ του να βρίσκεται προ των πυλών μετά την δημοσίευση του στην επίσημη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Το κόμμα «Civic Platform» της κύριας αντιπολίτευσης καταδίκασε την κίνηση του δικαστηρίου την Τετάρτη ως «πρόκληση» από το κυβερνών κόμμα PiS. Εξάλλου θεωρείται ευρέως ότι έχει αδικαιολόγητη επιρροή στη δικαιοσύνη μετά τις μεταρρυθμίσεις που πέρασε, επηρεάζοντας τον τρόπο διορισμού των δικαστών.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Borys Budka δήλωσε μέσω του Twitter: «Καλύπτετε τα ίχνη της ήττας της κυβέρνησης στον αγώνα κατά του COVID και την αποτυχία του προγράμματος εμβολιασμού».

Το ίδιο απόγευμα χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του Δικαστηρίου στη Βαρσοβία ανταποκρινόμενοι για άλλη μία φορά στις εκκλήσεις των γυναικείων οργανώσεων για μαζικές διαδηλώσεις. Λίγο αργότερα έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης με πανό και ταμπέλες της ηγετικής φεμινιστικής ομάδας και σημαίες του ουράνιου τόξου για την υποστήριξη των δικαιωμάτων της LGBTQ κοινότητας.

Διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν επίσης σε πολλές άλλες πόλεις υπό τη βαριά παρουσία της αστυνομίας, χωρίς όμως να σημειωθούν περιστατικά βίας. Ακόμη περισσότερες διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα. Η αναταραχή δείχνει την αυξανόμενη δυσαρέσκεια μεταξύ πολλών Πολωνών με τη δεξιά κυβέρνηση, η οποία έχει επικριθεί από Ευρωπαίους αξιωματούχους και πολιτικούς ότι διαβρώνει τη δημοκρατία.

Η Marta Lempart του «Women's Strike», που είναι το κύριο κίνημα πίσω από τις διαμαρτυρίες είπε στους δημοσιογράφους «Τους προτρέπουμε όλους να βγουν στους δρόμους ... Εκφράστε τον θυμό σας όπως κρίνετε σκόπιμο».

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr