UPDATE #NOW

Νίκος Καζαντζάκης: 14 δυνατά αποφθέγματα του πιο μεταφρασμένου σύγχρονου Έλληνα συγγραφέα


Σύρμα Κιουπελόγλου

3 Μαρτίου 2021

Νίκος Καζαντζάκης: 14 δυνατά αποφθέγματα του πιο μεταφρασμένου σύγχρονου Έλληνα συγγραφέα

Ο Νίκος Καζαντζάκης, ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους λογοτέχνες μας γεννιέται το 1883 στο Ηράκλειο της τουρκοκρατούμενης Κρήτης. Οι πιθανές ημερομηνίες των γενεθλίων του είναι δύο. Ο ίδιος ήρθε στον κόσμο είτε στις 18 Φεβρουαρίου είτε σαν σήμερα, στις 3 Μαρτίου. 

Το 1906 τελείωσε τη Νομική Αθηνών και έφυγε στο Παρίσι για μεταπτυχιακά, όπου επηρεάστηκε βαθύτατα από τις φιλοσοφικές αρχές του Μπερξόν και του Νίτσε. Τότε ξεκίνησε και η ενασχόλησή του με τα γράμματα.

Έκανε πολλά ταξίδια στο εξωτερικό, αρκετά ως ανταποκριτής εφημερίδων. Το 1919 υπηρέτησε ως γενικός διευθυντής στο Υπουργείο Περιθάλψεως. Επίσης, υπήρξε Υπουργός άνευ Χαρτοφυλακίου το 1945, σύμβουλος λογοτεχνίας στην UNESCO το 1946 και πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων.

Το 1956 τιμήθηκε με το Βραβείο Ειρήνης και προτάθηκε ως υποψήφιος για το Νόμπελ Λογοτεχνίας εννέα φορές.

Η Εκκλησία της Ελλάδος είχε πολλές φορές καταδικάσει το έργο του και συζητήσει τον αφορισμό του. Μάλιστα στις 12 Ιανουαρίου 1954, το βιβλίο του «Ο τελευταίος πειρασμός» εισήχθη στον Κατάλογο των Απαγορευμένων Βιβλίων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Ο ίδιος θεωρούσε τον εαυτό του ποιητή αλλά έγινε ευρύτερα γνωστός από τα μυθιστορήματα του, όπως το «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» και το «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται». Είναι ο πιο μεταφρασμένος Έλληνας λογοτέχνης παγκοσμίως, καθώς έχει μεταφραστεί και εκδοθεί σε περισσότερες από 50 χώρες και έχει διασκευαστεί για το θέατρο, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Μιας βαριάς μορφής ασιατική γρίπη από την οποία νόσησε ο Νίκος Καζαντζάκης οδήγησε σε λευχαιμία και τελικά στον θάνατο του στο Freiburg της Γερμανίας στις 26 Οκτωβρίου 1957 σε ηλικία 74 ετών. Στον τάφο του χαράχτηκε, όπως το θέλησε ο ίδιος, η επιγραφή: Δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος.

Το πλούσιο έργο του μας χάρισε μερικά λογοτεχνικά αριστουργήματα αλλά και κάποια δυνατά αποφθέγματα που έχουν μείνει χαραγμένα στα μυαλά αλλά και την καρδιά μας. Με αφορμή τη γέννησή του συγκεντρώσαμε μερικά από αυτά για να τα μοιραστούμε μαζί σας.

«Μια αστραπή η ζωή μας... μα προλαβαίνουμε»

«Ε κακομοίρη άνθρωπε, μπορείς να μετακινήσεις βουνά, να κάμεις θάματα, κι εσύ να βουλιάζεις στην κοπριά, στην τεμπελιά και στην απιστία! Θεό έχεις μέσα σου, Θεό κουβαλάς και δεν το ξέρεις – το μαθαίνεις μονάχα την ώρα που πεθαίνεις, μα 'ναι πολύ αργά»

«Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο· καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο· το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή»

«Σωτηρία θα πει να λυτρωθείς απ’ όλους τους σωτήρες· αυτή ‘ναι η ανώτατη λευτεριά, η πιο αψηλή, όπου με δυσκολία αναπνέει ο άνθρωπος. Αντέχεις;»

«Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: "Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;". Πολέμα!»

«Όσο υπάρχουν παιδιά που πεινούν, Θεός δεν υπάρχει»

«Η αιωνιότητα είναι ποιότητα, δεν είναι ποσότητα, αυτό είναι το μεγάλο, πολύ απλό μυστικό»

«Ό,τι επιθυμείς να το φωνάζεις δυνατά, αγρίμι να γίνεσαι. Δεν ταιριάζει η μετριότητα με τη λαχτάρα»

«Υπάρχει στον κόσμο τούτον ένας μυστικός νόμος —αν δεν υπήρχε, ο κόσμος θα ‘ταν από χιλιάδες χρόνια χαμένος— σκληρός κι απαραβίαστος: το κακό πάντα στην αρχή θριαμβεύει και πάντα στο τέλος νικάται»

«H καρδιά του ανθρώπου είναι ένα κουβάρι κάμπιες — φύσηξε, Χριστέ μου, να γίνουν πεταλούδες!»

«Αν μπορείς κοίταξε τον φόβο κατάματα και ο φόβος θα φοβηθεί και θα φύγει»

«Νιώθω σαν να χτυπάμε τα κεφάλια μας στα σίδερα. Πολλά κεφάλια θα σπάσουν. Μα κάποια στιγμή, θα σπάσουν και τα σίδερα»

«Η στερνή, η πιο ιερή μορφή θεωρίας είναι η πράξη»

«Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα»

Πηγή φωτογραφίας Wikipedia

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr