UPDATE #NOW

George Clooney: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα και πρέπει να επιστρέψουν εκεί»


The Jennettes

10 Μαρτίου 2021

George Clooney: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα και πρέπει να επιστρέψουν εκεί»
«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα. Aνήκουν στην Ελλάδα και πρέπει να γυρίσουν εκεί», τονίζει ο George Clooney

Ο ηθοποιός George Clooney ζήτησε από το Ηνωμένο Βασίλειο να επιστρέψει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στον τόπο καταγωγής τους, την Ελλάδα, σε μια επιστολή προς μια ομάδα μελετητών, καθηγητών και πολιτιστικών προσώπων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο George Clooney μίλησε για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Ο ηθοποιός δήλωσε για πρώτη φορά ότι τα αρχαία ελληνικά γλυπτά θα πρέπει να επιστραφούν στον τόπο καταγωγής τους το 2014 μετά τα γυρίσματα της ταινίας The Monuments Men.

Ο διάσημος ηθοποιός εξέφρασε εκ νέου την υποστήριξή του για την επιστροφή των 2.500 ετών Μάρμαρα, πίσω στην Ελλάδα. Τα σχόλιά του προκάλεσαν τη μακροχρόνια συζήτηση για την επανένωση των έργων, τα οποία στεγάζονται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου από τις αρχές του 17ου αιώνα.

Απευθυνόμενος στη Janet Suzman, πρόεδρο της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο Clooney εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τα μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες από «Τα Νέα».

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tim Holt (@timholt)

«Υπάρχουν πράγματι πολλά αντικείμενα ιστορικής αξίας τα οποία πρέπει να επιστραφούν στους αρχικούς ιδιοκτήτες τους. Ωστόσο, κανένα από αυτά δεν είναι τόσο σημαντικό όσο τα Μάρμαρα του Παρθενώνα», δήλωσε.

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα. Aνήκουν στην Ελλάδα και πρέπει να γυρίσουν εκεί», τονίζει ο George Clooney, λίγο πριν από την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Ο Clooney αναφέρθηκε στα γλυπτά με την αρχική τους ονομασία, παρά με το όνομα του Thomas Bruce, του έβδομου Κόμη του Έλγιν και τότε Οθωμανό πρέσβη, ο οποίος αφαίρεσε τα γλυπτά, τα πούλησε στη βρετανική κυβέρνηση πριν από δύο αιώνες και συνήθως αναφέρονται στο όνομά του ως Ελγίνεια Μάρμαρα.

Όσα είχε πει για τα γλυπτά στο παρελθόν

Ο Clooney έχει δηλώσει βεβαιότητα για τη μελλοντική αποκατάσταση των έργων στο παρελθόν.

Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Βερολίνο τον Φεβρουάριο του 2014 για την προώθηση της ταινίας The Monuments Men, ο Clooney δήλωσε ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα.

«Είναι η σωστή πράξη. Αυτό το έργο τέχνης έχει χωριστεί στα δύο και κάποια στιγμή θα ενωθεί ξανά», είπε.

Εκείνη την εποχή, η σύζυγος του Clooney, δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Amal Alamuddin-Clooney, συμβούλευε την ελληνική κυβέρνηση για τις προσπάθειές της να ανακτήσει τα μάρμαρα, όμως κατέληξε να απορρίψει την πρότασή της να οδηγήσει τους Βρετανούς στο Διεθνές Δικαστήριο.

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr