UPDATE #NOW

Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα της Τρομοκρατίας: 6 επιθέσεις που συγκλόνισαν την Ευρώπη


Εύα Κονδύλη

11 Μαρτίου 2021

Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα της Τρομοκρατίας: 6 επιθέσεις που συγκλόνισαν την Ευρώπη
Η Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα της Τρομοκρατίας στην Ευρώπη, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Μαρτίου, είναι μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχει ως στόχο αφενός να τιμά τη μνήμη των θυμάτων και αφετέρου να ευαισθητοποιεί τους πολίτες για την απειλή της τρομοκρατίας.

Η Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα της Τρομοκρατίας στην Ευρώπη, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Μαρτίου, είναι μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχει ως στόχο αφενός να τιμά τη μνήμη των θυμάτων και αφετέρου να ευαισθητοποιεί τους πολίτες για την απειλή της τρομοκρατίας.

Με τον ερχομό της νέας χιλιετίας, η ανθρωπότητα έγινε μάρτυρας ενός νέου είδους ασύμμετρου πολέμου, αυτού της τρομοκρατίας.

Με τη Γαλλία να μαζεύει ακόμη τα «κομμάτια» της μετά τις πρωτοφανείς τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και οι μνήμες από την επίθεση στο μετρό της Μαδρίτης να είναι ακόμη ζωντανές 17 χρόνια μετά, η κουβέντα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των εξτρεμιστικών οργανώσεων σε ολόκληρο τον πλανήτη συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Ο φόβος, ως συστατικό στοιχείο της τρομοκρατικής ενέργειας, οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαταραχής μετατραυματικού stress, αλλά και κατάθλιψης, διαταραχής πανικού, φοβιών, διαταραχής γενικευμένου άγχους και κατάχρησης ουσιών. 

Ακόμη, η καχυποψία, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία, που αναπόδραστα αναπτύσσονται σε καθεστώς φόβου, δρουν επιβαρυντικά στην κοινωνική συνοχή.

Η ημέρα ανακηρύχθηκε ως Ημέρα Μνήμης των θυμάτων, ύστερα από την τρομοκρατική επίθεση σε τρεις συρμούς τρένων στη Μαδρίτη, το 2004.

1) Βομβιστική επίθεση τρένων της Μαδρίτη, 2004

Δέκα βόμβες εκρήγνυνται ταυτόχρονα σε τέσσερις συρμούς στους σταθμούς Santa Eugenia, El Pozo και Atocha της Μαδρίτης, στις 11 Μαρτίου του 2004. Οι τέσσερις βόμβες εξερράγησαν σε τέσσερις διαφορετικούς συρμούς μεταξύ 7:37 και 7:40.

Το ίδιο βράδυ μια τρομοκρατική οργάνωση του δικτύου της Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, η οποία άφησε πίσω της 192 νεκρούς και τουλάχιστον 2000 τραυματίες. Σημειώνεται ότι η ημερομηνία της επίθεσης δεν επιλέχθηκε καθόλου τυχαία, καθώς ήταν η 911η ημέρα από το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Η 11η Μαρτίου ανακηρύχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε Παγκόσμια Ημέρα για τα θαύματα της Τρομοκρατίας, ενώ σημειολογικά θεωρείται ως η 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης. 

2) Η ημέρα που συγκλόνισε την Ρωσία, 2004

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @gnarlyhistory

Πρόκειται για τη δολοφονία τουλάχιστον 385 ανθρώπων, ανάμεσά τους και 186 παιδιά που σκοτώθηκαν στο σχολείο του Beslan. Το αιματηρό γεγονός ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου το 2004, όταν μια ομάδα τρομοκρατών, κυρίως από την Τσετσενία και την Ινγκουσετία έπιασε ομήρους περισσότερους από 1.000 ανθρώπους, απαιτώντας το τέλος του πολέμου στη χώρα τους.

Ύστερα από δυο ημέρες, ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στο σχολείο, το οποίο στην πορεία τυλίχθηκε στις φλόγες φέροντας το θάνατο στους απαγωγείς, τους ομήρους και τις δυνάμεις ασφαλείας.

3) Επίθεση στο Charlie Hebdo, 2015

Στις 11:30 το πρωί τοπική ώρα της 7ης Ιανουαρίου του 2015 ήταν η αρχή των επιθέσεων στο Παρίσι που κορυφώθηκε στις 13 Νοεμβρίου. Τα αδέλφια Kouachi εισβάλλουν στα γραφεία του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo, σκορπίζοντας τον θάνατο δώδεκα ανθρώπων που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο σημείο.

Οι δράστες την ώρα που συντέλεσαν την επίθεση φώναζαν τη φράση «Αλλάχ Ακμπάρ», δηλαδή «Ο Θεός είναι μεγάλος», προς τιμήν του προφήτη του Ισλάμ. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν οι σκιτσογράφοι Cabu, Charb, Tignous, Wolinski και ο οικονομολόγος Μπερνάρ Μαρίς.

Η επίθεση που συγκλόνισε ολόκληρη την παγκόσμια κοινή γνώμη είχει ως αποτέλεσμα ένα από τα μεγαλύτερα κινήματα συμπαράστασης, με το χαρακτηριστικό σύνθημα «Je suis Charlie». 

4) «7/7 bombings», η επίθεση στα μέσα μεταφοράς του Λονδίνου, 2005

Πρόκειται για μια σειρά συντονισμένων βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας που συνέβησαν στις 7 Ιουλίου του 2005 και είχε ως κύριο στόχο τα μέσα μεταφοράς της βρετανικής πρωτεύουσας. Το περιστατικό προκάλεσαν τέσσερις Βρετανοί μουσουλμάνοι, με τρεις βόμβες σε συρμούς του μετρό και άλλη μια σε ένα λεωφορείο, ενώ την ευθύνη ανέλαβε η Αλ Κάιντα, η οποία θέλησε να «απαντήσει» με το δικό της τρόπο στη Βρετανία για τη συμμετοχή της στον πόλεμο του Ιράκ.

Ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 56 -συμπεριλαμβανομένου και των βομβιστών- και των τραυματιών τους 700, ενώ το 2009 εγκαινιάστηκε μνημείο στο Χάιντ Παρκ, προς τιμήν των θυμάτων της επίθεσης. Η επίθεση συνέπεσε με την ημέρα που το Λονδίνο ανακηρύχθηκε η οικοδέσποινα πόλη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012

5) Τρομοκρατική επίθεση στην Νορβηγία, 2011

Ο μοναχικός ακροδεξιός Anders Behring Breivik ξεκινά, στις 22 Ιουλίου του 2011, μια αποστολή θανάτου από τη νορβηγική πρωτεύουσα, όπου και ανατινάζει ένα αυτοκίνητο έξω από κυβερνητικά κτήρια σκοτώνοντας 8 ανθρώπους, προτού φτάσει στο μικρό νησάκι Ουτόγια. Εκεί, η νεολαία του Εργατικού Κόμματος έχει την ετήσια θερινή κατασκήνωσή της. 

Ο αδίστακτος Breivik σκοτώνει σε ένα απίστευτο κυνήγι δεκάδες νεολαίους, πριν επέμβει η νορβηγική Αστυνομία και συλληφθεί. Θεωρείται η η φονικότερη επίθεση στη χώρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία προκάλεσε το θάνατο σε 77 ανθρώπους. 

6) Το αποτρόπαιο έγκλημα στο Bataclan, 2015

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Patrice Cesard (@kafar33)

Έξι χρόνια έχουν περάσει από εκείνη την μοιραία βραδιά στη Γαλλία που συγκλόνισε ολόκληρο τον πλανήτη, όπου οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, έσπειραν τον φόνο στις 13 Νοεμβρίου 2015, στο Bataclan.

Από τις 21:16 (τοπική ώρα) και για τις επόμενες τρεις περίπου ώρες αναφέρθηκαν τουλάχιστον 3 ξεχωριστές εκρήξεις και έξι μαζικοί πυροβολισμοί. Η πιο φονική επίθεση, ωστόσο, εκείνης της βραδιάς σημειώθηκε σχεδόν ταυτόχρονα στον συναυλιακό χώρο Bataclan,

Τρεις ένοπλοι ζωσμένοι με εκρηκτικά εισέβαλαν στον χώρο και άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα εναντίον των περίπου 1.500 θεατών. Όμως οι ένοπλοι δεν αρκέστηκαν μόνο στη δολοφονία, αφού οι έγιναν αναφορές για πολύ βίαια εγκλήματα, με ακρωτηριασμούς, αποκεφαλισμούς και βιασμούς των ομήρων.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by PersonalCommzard (@commzard)

Οι ένοπλοι κράτησαν ομήρους τους ακροατές και έδωσαν μάχη με την αστυνομία μέχρι τη 1 τα ξημερώματα της 14ης Νοεμβρίου. Τουλάχιστον 129 άνθρωποι σκοτώθηκαν (οι 90 στο Bataclan) και 352 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, με τουλάχιστον 99 σε κρίσιμη κατάσταση.

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr