UPDATE #NOW

Μάσκα ή μάσκες: ιδού η απορία


12 Μαρτίου 2021

Μάσκα ή μάσκες: ιδού η απορία

Η χρήση μάσκας προσώπου έχει γίνει και πάλι αντικείμενο συζήτησης για την αποτελεσματικότητά της κατά του Covid-19. Αν και κανείς δεν αμφισβητεί τη χρησιμότητα των μασκών, εντούτοις εκφράζονται διαφορετικές απόψεις για την προστασία που μια μάσκα μπορεί να προσφέρει, γεγονός που έχει ωστόσο απόλυτη σχέση με την ποιότητα, τα υλικά κατασκευής και, φυσικά, τη σωστή εφαρμογή της.

Έτσι, μπορεί από τη μια να μας παροτρύνουν ολοένα και πιο έντονα να φοράμε διπλή μάσκα, όμως από την άλλη, η εξέλιξη της τεχνολογίας παρέχει πλέον εξαιρετικά πιο αποτελεσματικές επιλογές για τη χρήση μίας και μόνης μάσκας.

Ποιες είναι λοιπόν αυτές οι επιλογές;

Μάσκες μίας χρήσης:

Οι μάσκες μία χρήσης αποτελούν ευρέως διαδεδομένη επιλογή. Είναι  οικονομικές ανά τεμάχιο, αλλά πιο ακριβές σε βάθος χρόνου. Υπάρχουν πολλοί τύποι και θα πρέπει πάντα να ελέγχουμε για πιστοποιήσεις ποιότητας και ασφάλειας, καθώς στην αγορά κυκλοφορούν πολλές μάσκες χαμηλής ποιότητας. Εδώ θα σταθούμε στους δύο πιο ασφαλείς τύπους. Οι  μάσκες FFP2 (ΚΝ95) παρέχουν 95% προστασία (φιλτράρισμα) από τον κορωνοϊό, ενώ οι FFP3 παρέχουν 99% προστασία, αλλά με πολύ λιγότερη άνεση στην αναπνοή.

Δυστυχώς, ο βαθμός προστασίας που παρέχουν αυτές οι μάσκες μπορεί να μειωθεί αισθητά, λόγω της κακής εφαρμογής και της μειωμένης αντοχής τους. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις πρέπει να αλλάζουμε μάσκα καθημερινά ή και πιο συχνά εάν η μάσκα νοτίσει. Παράλληλα, πρέπει να προσέχουμε πολύ το πώς τις ακουμπάμε. Επιπλέον, έχουν υψηλό οικολογικό αποτύπωμα, καθώς οι περισσότερες δεν είναι βιοδιασπώμενες.

Επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες Αντίθετα από τις μάσκες μίας χρήσης, οι επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες είναι πιο οικονομικές σε βάθος χρόνου, αλλά χρειάζεται πολλή προσοχή στην επιλογή τους. Θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 2 στρώματα υφάσματος, αν και το ιδανικό είναι να έχουν τρία. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, το πόσο μας προστατεύουν εξαρτάται πολύ από την ποιότητα των υλικών, αλλά και τις προδιαγραφές τους, που σπάνια αναφέρονται.

Επίσης, υπάρχουν και οι επαναχρησιμοποιούμενες ιατρικές μάσκες, οι οποίες είναι πιστοποιημένες και συγχρόνως προσφέρουν υψηλό επίπεδο ασφάλειας.

Επαναχρησιμοποιούμενες ιατρικές μάσκες: η καλύτερη επιλογή

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πιστοποιημένες ιατρικές μάσκες είναι η καλύτερη επιλογή, ιδίως δεδομένου ότι έχουν προσαρμοστεί για χρήση από όλους. Ταυτόχρονα, είναι κομψές και διατίθενται σε ωραία χρώματα. Μια τέτοια επιλογή που συνδυάζει όλα τα πλεονεκτήματα των επαναχρησιμοποιούμενων και των ιατρικών μασκών είναι η Clarion Mask.

H Clarion Mask αποτελεί μια κομψή, άνετη και ασφαλή επιλογή. Είναι μια ιατρική επαναχρησιμοποιούμενη μάσκα, προϊόν ελβετικής τεχνολογίας LivinguardTM η οποία αδρανοποιεί κατά 99,9% τον κορωνοϊό.

Αυτό σημαίνει ότι διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες μάσκες που απλώς φιλτράρουν τον ιό. Η ικανότητα αδρανοποίησης του ιού έχει πολύ θετικό αντίκτυπο και στην ασφάλεια, καθώς παρέχει επιπλέον προστασία από πιθανές απροσεξίες στη χρήση της μάσκας, σε αντίθεση με όλους τους άλλους τύπους μάσκας. Με τις Clarion Masks αυτός ο κίνδυνος ελαχιστοποιείται. Το ποσοστό προστασίας 99,9% είναι υψηλότερο από την προστασία που προσφέρουν οι συνήθεις ιατρικές μάσκες μίας χρήσης, καθώς φτάνει και ξεπερνάει τις μάσκες FFP3, οι οποίες είναι ωστόσο πιο άβολες, δυσκολεύουν την αναπνοή και δεν αδρανοποιούν τον ιό.

Όσον αφορά την οικονομία, μακροπρόθεσμα, οι Clarion Masks είναι οικονομικότερες, ενώ η ασφάλεια τους Για να επιτύχετε αντίστοιχη ασφάλεια με τις μάσκες μίας χρήσης, θα δαπανήσετε περισσότερα χρήματα σε βάθος χρόνου και θα έχετε λιγότερη ασφάλεια, άνεση και ομορφιά.

Η σχεδίαση της Clarion Mask έχει γίνει από ιταλικό οίκο και γι’ αυτό η κομψότητα και η εφαρμογή της είναι μοναδική. Είναι μια μάσκα που προσφέρει ιδανική αναπνοή, διαθέτει προσαρμοζόμενο κλιπ (γέφυρα) μύτης και ειδικό λάστιχο για άριστη εφαρμογή στο σαγόνι. Έχει μαλακό και ρυθμιζόμενο λάστιχο για τα αυτιά και απαιτεί μόνο ένα ξέπλυμα την εβδομάδα με κρύο νερό.

Διατίθεται σε τρία χρώματα: μαύρο, σκούρο μπλε και ένα πολύ εντυπωσιακό, αλλά και φινετσάτο μπορντό. Βέβαια, όλα είναι εξίσου ελκυστικά... Για τις γυναίκες συνιστάται το Medium (M) και για τους άντρες το Large (L), ενώ η μάσκα διατίθεται και σε μέγεθος Small (S) για τα παιδιά.

Πιστοποιημένη ασφάλεια

Η ασφάλεια της Clarion Mask είναι πιστοποιημένη από διεθνείς οργανισμούς (δείτε τις σχετικές πιστοποιήσεις, εδώ ).

Επιπλέον, η υψηλή ποιότητα και η ασφάλεια της, έχουν αποδειχθεί και από έρευνες τεσσάρων ανεξάρτητων πανεπιστημίων του εξωτερικού.

jenny.gr
jenny.gr

Στην Ελλάδα, η Clarion Mask διατίθεται από την GEA Solutions, που είναι πρωτοπόρος εταιρεία στον τομέα της ασφάλειας και της υγιεινής, και διαθέτει στην Ελλάδα εξειδικευμένα προϊόντα που απευθύνονται σε υγειονομικό προσωπικό και εταιρείες παροχής υπηρεσιών υγείας, όπως πανεπιστήμια, ινστιτούτα, διαγνωστικά κέντρα κ.ά.