UPDATE #NOW

Banksy: Δώρισε τα έσοδα από την πώληση του ακριβότερου έργο του στο εθνικό σύστημα υγείας της Αγγλίας


The Jennettes

24 Μαρτίου 2021

Banksy: Δώρισε τα έσοδα από την πώληση του ακριβότερου έργο του στο εθνικό σύστημα υγείας της Αγγλίας

Ένα έργο του Banksy που απεικονίζει ένα νεαρό αγόρι που παίζει με μια κούκλα νοσοκόμα σε ρόλο υπερήρωα, έχει συγκεντρώσει περισσότερα από £16 εκατομμύρια για φιλανθρωπικά ιδρύματα που σχετίζονται με το εθνικό σύστημα υγείας της Αγγλίας (NHS) μετά την πώληση του σε δημοπρασία.

Ο πίνακας που τιτλοφορείται «Game Changer», καθώς οι κούκλες του Batman και του Spider-Man είναι πεταμένες σε έναν κάδο, εμφανίστηκε στο φουαγιέ του Γενικού Νοσοκομείου Southampton κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Το έργο τέχνης παραδόθηκε στο νοσοκομείο τον Μάιο με ένα σημείωμα, το οποίο έλεγε: «Ευχαριστώ για όλα όσα κάνετε. Ελπίζω ότι αυτό θα φωτίσει λίγο το μέρος, ακόμα κι αν είναι μόνο μαύρο και άσπρο».

Κρεμάστηκε κοντά στο τμήμα έκτακτης ανάγκης και το προσωπικό είπε στο BBC εκείνη την εποχή ότι βοήθησε στην ενίσχυση του ηθικού. Μια αντιγραφή του πίνακα θα παραμείνει στο νοσοκομείο.

Πριν από τη δημοπρασία, ο οίκος δημοπρασιών Christie's είπε ότι το έργο προσφέρει μία εικόνα ελπίδας και είναι ένα αφιέρωμα σε εκείνους που συνεχίζουν να γυρίζουν την παλίρροια της πανδημίας. Η τιμή έναρξης των £14,4 εκατομμυρίων για ένα έργο διαστάσεων 1m x 1m είναι ένα παγκόσμιο ρεκόρ δημοπρασίας για έργο του Banksy. 

Ο αγοραστής πλήρωσε τελικά £16,8 εκατομμύρια και ο οίκος δημοπρασιών είπε ότι θα δωρίσει ένα σημαντικό μέρος του ασφάλιστρου που σημαίνει ότι συνολικά περισσότερα από £16 εκατομμύρια θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη οργανώσεων υγείας και φιλανθρωπικών οργανώσεων που συνεργάζονται με το NHS, συμπεριλαμβανομένου του Southampton Hospitals Charity.

Ο Banksy είχε προηγουμένως δηλώσει ότι το ποσό των £9,9 εκατομμυρίων που έλαβε για το έργο του, «Devolved Parliament», που δείχνει τη Βουλή γεμάτη από χιμπατζήδες, ήταν το υψηλότερο ποσό που έχει καταβληθεί ποτέ για έναν από τους πίνακες του.

Ο υπεύθυνος της δημοπρασίας, Jussi Pylkkanen, δήλωσε ότι η δέσμευση του Banksy να δωρίσει τα έσοδα στο NHS ήταν μια απίστευτη χειρονομία και χαρακτήρισε την πώληση ως ιστορική στιγμή. 

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr