UPDATE #NOW

Το Sesame Street μιλάει πιο ανοιχτά για τον ρατσισμό και καλωσορίζει δύο μαύρες κούκλες στο Workshop του


The Jennettes

24 Μαρτίου 2021

Sesame Street

Το Sesame Workshop μιλάει πιο ανοιχτά για τον ρατσισμό και καλωσορίζει δύο μαύρες κούκλες.

Από τότε που το Sesame Street έκανε το ντεμπούτο του πριν από περίπου πέντε δεκαετίες, το 1969, η εκπομπή έχει ασχοληθεί με σκληρά θέματα με τρόπο κατάλληλο για την παιδική ηλικία. Όταν ο ηθοποιός Will Lee, που έπαιξε τον Mr. Hooper, πέθανε το 1982, οι παραγωγοί αποφάσισαν να μην ενημερώσουν απλώς τους θεατές ότι είχε φύγει και αντ 'αυτού δημιούργησαν ένα επεισόδιο γύρω από το θάνατο και τη θλίψη. Το 2002, το Takalani Sesame, η νοτιοαφρικανική έκδοση του Sesame Street, εισήγαγε τον Kami, έναν 5χρονο HIV-θετικό χαρακτήρα, ο οποίος ήταν ορφανός. Η Lily, η οποία έκανε το ντεμπούτο της το 2011, αγωνίστηκε με την ανασφάλεια τροφίμων και στέγασης. Η Karli, που εισήχθη το 2019, ήταν σε ανάδοχη φροντίδα και είχε μια μητέρα που αντιμετώπιζε εθισμό. Η Julia από την άλλη, ήταν μία κούκλα με αυτισμό.

Όμως, ενώ το Sesame Workshop ανέκαθεν έδινε έμφαση στη σημασία της πολυπολιτισμικότητας και της συμπερίληψης δεν ασχολήθηκε ποτέ πραγματικά με τη φυλή και τον ρατσισμό. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, γίνεται όλο και πιο εμφανές πόσο σημαντικό είναι να αντιμετωπίσουμε αυτά τα θέματα στην πρώιμη παιδική ηλικία. 

Τώρα λοιπόν, ξεκινά ένα σύνολο βίντεο που τα ονομάζει «ABCs Racial Literacy», με στόχο να δώσει στα παιδιά, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς τη γλώσσα και τα εργαλεία για να μιλήσουν πιο ανοιχτά για τη φυλή και το ρατσισμό.

Η απόφαση να δοθεί στον Wes και τον Elia μία φυλετική ταυτότητα και να τους ζητήσουν να μιλήσουν για το πώς είναι να είσαι μαύρος στην Αμερική αντιπροσωπεύει μια σημαντική αλλαγή στην προσέγγιση τους. «Μετά το περασμένο καλοκαίρι με τη φυλετική αναταραχή που συνέβη και τη δολοφονία του George Floyd, συλλογικά ως οργανισμός αποφασίσαμε ότι ο μόνος τρόπος που θα μπορούσαμε να κάνουμε για την εξάλειψη του ρατσισμού ήταν να είμαστε τολμηροί και σαφείς», λέει ο Kay Wilson Stallings, Αντιπρόεδρος δημιουργικού και παραγωγής για το Sesame Workshop. 

«Ο Elmo έχει μια ερώτηση», λέει ο Elmo σε ένα από τα νέα βίντεο φυλετικής εκπαίδευσης, μόλις παρατηρεί ότι ένα κόκκινο φύλλο έχει παρόμοιο χρώμα με το δέρμα του και ένα καφέ φύλλο έχει παρόμοιο χρώμα με το δέρμα του φίλου του Wes. «Ο Elmo θέλει να μάθει γιατί το δέρμα του Wes είναι καφέ.» «Ξέρω γιατί, μου είπε η μαμά και ο μπαμπάς μου. Αυτό οφείλεται στη μελανίνη», λέει ο Wes περήφανα, πριν στραφεί στον Elijah, «Σωστά, μπαμπά;».

Η απάντηση του Elijah είναι ακριβώς αυτό που θα περίμενε κανείς από το Sesame Workshop: απλή, σαφής και κατάλληλο για την παιδική ηλικία, χωρίς υπαινιγμούς και καμία προσπάθεια αποφυγής. Η σκηνή δείχνει επίσης γιατί ήταν σημαντικό για τον οργανισμό να δημιουργήσει ένα δίδυμο πατέρα-γιου, καθώς ήθελε πρότυπες συνομιλίες μεταξύ ενός παιδιού και ενός γονέα, όχι μόνο μεταξύ φίλων όπως ο Elmo και ο Wes.

Εμείς ελπίζουμε ο Wes και ο Elijah να καταλήξουν και στην τηλεοπτική εκπομπή του Sesame Street σύντομα!
 

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr