UPDATE #NOW

Νέα Ζηλανδία: Ενέκρινε άδεια πένθους για ζευγάρια που βίωσαν αποβολή εμβρύου


The Jennettes

26 Μαρτίου 2021

Νέα Ζηλανδία: Ενέκρινε άδεια πένθους για ζευγάρια που βίωσαν αποβολή εμβρύου
Η Νέα Ζηλανδία θα γίνει μία από τις μόνες χώρες του κόσμου που θα προσφέρει αμειβόμενη άδεια πένθους για εργαζόμενους που βίωσαν μια αποβολή ή θάνατο εμβρύου.

Η Νέα Ζηλανδία θα γίνει μία από τις μόνες χώρες του κόσμου που θα προσφέρει αμειβόμενη άδεια πένθους για εργαζόμενους που βίωσαν μια αποβολή ή θάνατο εμβρύου.

Οι εργαζόμενοι στη χώρα θα δικαιούνται άδεια τριών ημερών μετά από αποβολή σύμφωνα με το νόμο, ο οποίος πρόκειται να αποκτήσει βασιλική σύμφωνη γνώμη, αφού περάσει την τελική της φάση στο κοινοβούλιο.

Η Ginny Andersen, η βουλευτής του Εργατικού Κόμματος που παρουσίασε το νομοσχέδιο, δήλωσε ότι θα κάνει τη Νέα Ζηλανδία μόνο τη δεύτερη χώρα που παρέχει τέτοιο όφελος από όσο γνωρίζει. Η Ινδία επιτρέπει στις γυναίκες έξι εβδομάδες άδειας μετά από αποβολή.

«Μπορώ μόνο να ελπίζω ότι ενώ μπορούμε να είμαστε από τους πρώτους, δεν θα είμαστε από τους τελευταίους, και ότι άλλες χώρες θα αρχίσουν επίσης να νομοθετούν για ένα σύστημα συμπονετικής και δίκαιης άδειας που θα αναγνωρίζει τον πόνο και τη θλίψη που προέρχεται από αποβολή και θνησιγένεια», είπε στο κοινοβούλιο κατά την τελική ανάγνωση του νομοσχεδίου.

Η Νέα Ζηλανδία - η πρώτη αυτοδιοικούμενη χώρα που επέτρεψε στις γυναίκες να ψηφίσουν, το 1893 - έχει θεσπίσει ορισμένους νόμους τα τελευταία χρόνια που χαιρετίστηκαν από τις ομάδες δικαιωμάτων των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων κινήσεων για τη μείωση του αντίκτυπου του period poverty, της φτώχειας που περιβάλλει τα προϊόντα περιόδου.

Η τελευταία κίνηση έρχεται περισσότερο από ένα χρόνο μετά την αποποινικοποίηση της άμβλωσης από τη χώρα, αντιστρέφοντας μια στάση που την είχε καταστήσει απολύτως μεταξύ των περισσότερων ανεπτυγμένων κόσμων.

Κατά την ανάγνωση του νομοσχεδίου την Τετάρτη το απόγευμα, η Andersen αναγνώρισε ότι πολλοί εργοδότες παρέχουν ήδη άδεια στους εργαζομένους που υπέστησαν αποβολή. Αλλά είπε ότι «υπάρχουν μερικοί που κάνουν τους υπαλλήλους να εξαντλήσουν την αναρρωτική τους άδεια σε μια στιγμή που αντιμετωπίζουν ακραίες απώλειες, και αυτό είναι λάθος».

Και πρότεινε ότι ο νέος νόμος θα βοηθήσει στην εξάλειψη του στίγματος που περιβάλλει την αποβολή. 

«Ελπίζω ότι αυτό το νομοσχέδιο θα επιτρέψει στις γυναίκες να αισθάνονται πιο άνετα όταν μιλάνε για αποβολή και ότι αισθάνονται άνετα να ζητήσουν υποστήριξη και βοήθεια σε μια τεράστια σωματική και συναισθηματική απώλεια», δήλωσε η Andersen στους νομοθέτες.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε χωρίς διαφωνία και οι νομοθέτες που μίλησαν στην τελική του συζήτηση επαίνεσαν ομόφωνα το περιεχόμενο της νομοθεσίας.

«Περιστασιακά και όχι αρκετά συχνά, κατά τη γνώμη μου, συναντιόμαστε ως κοινοβουλευτικοί με έναν ενοποιημένο, αξιοπρεπή, σεβαστό τρόπο για να κάνουμε το σωστό», δήλωσε ο Scott Simpson, μέλος της αντιπολίτευσης του κεντροδεξιού κόμματος. «Αυτό είναι ένα παράδειγμα μιας τέτοιας περίστασης».

Το Εργατικό Κόμμα της Jacinda Ardern κατέχει μια άνετη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας και η ηγέτης έχει από καιρό κάνει την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών έναν από τους εμβληματικούς στόχους της πολιτικής της.

Δείτε ακόμη:

10 σουρεαλιστικές εικονογραφήσεις της σημερινής κοινωνίας 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr