UPDATE #NOW

Αραβικά νομίσματα που βρέθηκαν στο Rhode Island λύνουν ένα πειρατικό μυστήριο από το 1600


The Jennettes

6 Απριλίου 2021

pirate ship

Μερικά αραβικά νομίσματα που ανακαλύφθηκαν σε έναν οπωρώνα φρούτων του Rhode Island μπορεί να έχουν λύσει ένα πειρατικό μυστήριο από το 1600, την εξαφάνιση του Άγγλου πειρατή καπετάνιου Henry Every.

Τα νομίσματα είναι από τα παλαιότερα που βρέθηκαν ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες και ανακαλύφθηκαν από έναν ερασιτέχνη ιστορικό και ενθουσιώδη ανιχνευτή μετάλλων. «Είναι μια νέα ιστορία σχεδόν τέλειου εγκλήματος», δήλωσε ο Jim Bailey, ο οποίος βρήκε μερικά από τα νομίσματα.

Ο Henry Every ήταν ο πιο καταζητούμενος άνθρωπος στον κόσμο το 1695 όταν το πλοίο του, το «Fancy», επιτέθηκε και κατέλαβε ένα καράβι που μετέφερε μουσουλμάνους προσκυνητές στην Ινδία από τη Μέκκα, της Σαουδικής Αραβίας.

Το Ganj-i-Sawai ήταν ένα βασιλικό σκάφος που ανήκε στον Ινδό αυτοκράτορα Aurangzeb, τότε έναν από τους ισχυρότερους άντρες παγκοσμίως, και μετέφερε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια χρυσού και αργύρου.

Μετά τη δολοφονία του πληρώματος και τον βιασμό των γυναικών στο πλοίο, ο Every και το πλήρωμά του διέφυγαν στις Μπαχάμες, ενώ ο Βασιλιάς William III είχε επικηρύξει τα κεφάλια τους έναντι μίας πολύ γενναιόδωρης αμοιβής. 

Μέχρι το εύρημα των ιστορικών γνώριζαν μόνο ότι ο Every έπλευσε στην Ιρλανδία το 1696, αλλά ο κ. Bailey λέει ότι τα νομίσματα είναι απόδειξη ότι ο κυνηγημένος πειρατής και το πλήρωμά του τελικά έφτασαν στη Νέα Αγγλία. Ο ίδιος ανακάλυψε το 2014 το πρώτο νόμισμα, το οποίο κόπηκε στην Υεμένη το 1693, και τώρα αυτός και άλλοι ενθουσιώδεις εθελοντές έχουν βρει 15 ακόμη.

Δέκα από αυτά τα νομίσματα ανακαλύφθηκαν στο Massachusetts, τρία στο Rhode Island και δύο στο Connecticut. Ένα άλλο νόμισμα βρέθηκε επίσης στην Carolina, όπου πιστεύεται ότι το πλήρωμα είχε αποπλεύσει.

«Φαίνεται ότι μερικά από τα μέλη του πληρώματος ήταν σε θέση να εγκατασταθούν στη Νέα Αγγλία και να ενσωματωθούν. Ήταν σχεδόν σαν ένα πρόγραμμα ξεπλύματος χρημάτων», δήλωσε η Sarah Sportman, η κρατική αρχαιολόγος του Connecticut.

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr