UPDATE #NOW

George Floyd: Ένοχος για δολοφονία ο πρώην αστυνομικός που του «έκλεψε» την ανάσα


The Jennettes

21 Απριλίου 2021

George Floyd: Ένοχος για δολοφονία ο πρώην αστυνομικός που του «έκλεψε» την ανάσα
Ο πρώην αστυνομικός της Μινεάπολης που γονάτισε στο λαιμό του George Floyd για περισσότερο από 9 λεπτά πέρυσι, κρίθηκε ένοχος την Τρίτη και για τις τρεις κατηγορίες εναντίον του, σε μια από τις πιο σημαντικές δίκες της εποχής του Black Lives Matter.

Ο πρώην αστυνομικός της Μινεάπολης που γονάτισε στο λαιμό του George Floyd για περισσότερο από 9 λεπτά πέρυσι, κρίθηκε ένοχος χθες και για τις τρεις κατηγορίες εναντίον του, σε μια από τις πιο σημαντικές δίκες της εποχής του Black Lives Matter.

Ο πρώην αστυνομικός Derek Chauvin, 45, κρίθηκε ένοχος και για τις τρεις κατηγορίες : Για δολοφονία εξ αμελείας δεύτερου βαθμού, για δολοφονία τρίτου βαθμού και για ανθρωποκτονία δευτέρου βαθμού. Οι κατηγορίες φέρουν πιθανή ποινή φυλάκισης έως 40 ετών.

Οι ένορκοι συζήτησαν για 10 ώρες σε διάστημα δύο ημερών πριν φτάσουν στην ιστορική τους απόφαση την Τρίτη το πρωί. Η ετυμηγορία διαβάστηκε αργότερα την ίδια ημέρα καθώς χιλιάδες στρατεύματα και αστυνομικοί της Εθνικής Φρουράς ήταν δίπλα. Οι αστυνομικοί στις ΗΠΑ σπάνια έχουν καταδικαστεί για δολοφονία.

Η κατηγορία δολοφονίας δευτέρου βαθμού ήταν ότι ο Chauvin επιτέθηκε στον Floyd με το γόνατό του, γεγονός που προκάλεσε ακούσια τον θάνατό του, η κατηγορία για δολοφονία τρίτου βαθμού, ότι ο αστυνομικός ενήργησε με «διεφθαρμένο μυαλό» και η κατηγορία για την ανθρωποκτονία, ότι η «ένοχη αμέλεια» προκάλεσε τον θάνατο του Floyd.

jenny.gr

Η ετυμηγορία έρχεται περίπου 11 μήνες μετά το συγκλονιστικό βίντεο με τον Chauvin να γονατίζει αδιάφορα στον λαιμό του δεμένου Floyd, για 9 λεπτά και 29 δευτερόλεπτα στις 25 Μαΐου 2020.

Κάτω από τα γόνατα του αξιωματικού, ο 46χρονος μαύρος άντρας έπαιρνε τις τελευταίες του ανάσες με δυσκολία, ενώ επανειλημμένα έλεγε: «δεν μπορώ να αναπνεύσω», πριν τελικά σιωπήσει για πάντα.

Οι τελευταίες στιγμές του απεικόνιζαν με σαφήνεια τα λόγια των μαύρων Αμερικανών σχετικά με τους τρόπους, με τους οποίους το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης τούς συμπεριφέρεται άδικα, πυροδοτώντας μαζικές διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα.

jenny.gr

Στους δρόμους της Μινεάπολης, η ετυμηγορία οδήγησε σε κραυγές χαράς και αναστεναγμούς ανακούφισης μεταξύ εκείνων που παρακολουθούσαν με αγωνία τη δίκη, συμπεριλαμβανομένων πολλών ανθρώπων έξω από το κατάστημα «Cup Foods», όπου ο Floyd πήρε τις τελευταίες του αναπνοές.

Ο δικηγόρος της οικογένειας του George Floyd χαρακτήρισε αυτήν την σημαντική δίκη και την δίκαιη ετυμηγορία ως «σημείο καμπής στην ιστορία».

Δείτε ακόμη:

10 σουρεαλιστικές εικονογραφήσεις της σημερινής κοινωνίας 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr