UPDATE #NOW

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: 5 βιβλιοφάγοι μοιράζονται στο jenny.gr το αγαπημένο τους βιβλίο


The Jennettes

23 Απριλίου 2021

books
Η 23η Απριλίου έχει θεσπιστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου. Τι είναι όμως τα βιβλία αν όχι οι άνθρωποι που τα διαβάζουν; Όπως έχει πει και ο Άγγλος συγγραφέας Samuel Butler, «Τα βιβλία είναι σαν φυλακισμένες ψυχές μέχρι που κάποιος να τα κατεβάσει από το ράφι και να τα απελευθερώσει».

Η 23η Απριλίου έχει θεσπιστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου. Τι είναι όμως τα βιβλία, αν όχι οι άνθρωποι που τα διαβάζουν; Όπως έχει πει και ο Άγγλος συγγραφέας Samuel Butler, «Τα βιβλία είναι σαν φυλακισμένες ψυχές μέχρι που κάποιος να τα κατεβάσει από το ράφι και να τα απελευθερώσει».

Με αφορμή την σημερινή ημέρα λοιπόν, αποφασίσαμε να μιλήσουμε με 5 πραγματικούς βιβλιοφάγους. Με τους ανθρώπους που στα σπίτια τους έχουν γεμάτες βιβλιοθήκες και στοίβες βιβλία ολούθε στο δωμάτιο. Με τους ανθρώπους που έχουν πάντα κάποιο βιβλίο να σου προτείνουν και που όταν μιλούν γι’ αυτό, τα μάτια τους λάμπουν. Ποιο είναι άραγε το βιβλίο που ξεχωρίζουν ανάμεσα σε όλα, αυτό που έχει στιγματίσει κάποια περίοδο της ζωής τους; Ας το ανακαλύψουμε, λοιπόν. 

Τζο, 26

«Cost of Living» της Deborah Levy

Μια γυναίκα, χωρίζει και μένει μόνη με μια κόρη κι έναν εαυτό που δεν αναγνωρίζει πια. Το βιβλίο αυτό είναι ο επαναπροσδιορισμός του ποια είναι. Το έργο της Levy εκτός από καθαρά φεμινιστικό, είναι βαθιά αναζωογονητικό και ήρθε στη ζωή μου τη στιγμή που το χρειαζόμουν, δύο χρόνια πριν, όταν η ζωή μου άλλαζε ριζικά κι έπρεπε κι εγώ να ορίσω τον εαυτό μου από την αρχή.

Θανάσης, 64

«Η Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Μία γυναίκα που οι δυσκολίες και τα βάσανα που έχει περάσει, την οδηγούν σε μία σειρά εγκλημάτων, όταν της γίνεται έμμονη ιδέα ότι η μοίρα την έχει τάξει να σώσει τον κόσμο, απαλλάσσοντάς τον από μικρά κορίτσια. Το διάβασα όταν ήμουν στο δημοτικό και τόσα βιβλία μετά, ακόμα η έκδοση εκείνη του ’60 κατέχει εξέχουσα θέση στη βιβλιοθήκη μου. Μου ήταν τόσο συγκλονιστικό ως παιδί να βλέπω να ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μου μία ολόκληρη κοινωνία και να αποκαλύπτονται τα κρυμμένα συναισθήματα και οι ενδόμυχες σκέψεις.

Εύα, 25

«To Kill a Mockingbird» της Harper Lee

Ένα βιβλίο που έχει χαραχτεί στην μνήμη μου και στην καρδιά μου είναι το «To Kill a Mockingbird» (1960) από την σπουδαία συγγραφέα, Harper Lee. Ένα βιβλίο που έχει σκοπό να διαλύσει τις φυλετικές διακρίσεις και τα ρατσιστικά στερεότυπα που υπάρχουν σε μια κοινωνία, όλα από τα αθώα και αμερόληπτα μάτια δύο παιδιών. Σε μια πόλη του αμερικανικού Νότου το 1930, ο Atticus Finch είναι ο δικηγόρος που αναλαμβάνει να υπερασπιστεί έναν Αφροαμερικανό άνθρωπο που κατηγορείται για τον βιασμό μιας λευκής γυναίκας, Πρόκειται για έναν άνθρωπο που τον χαρακτηρίζουν η ακεραιότητα, η ανθρωπιά, ο σεβασμός και το κουράγιο. Είναι όμως πάνω απ' όλα ένας πατέρας-πρότυπο, που επηρεάζει συνεχώς τα παιδιά του να κάνουν το σωστό και να μένουν σταθερά στα «πιστεύω» και στις αξίες που τους έχει διδάξει. Πρόκειται όμως και για έναν «λογοτεχνικό πατέρα», όπου με τις πράξεις και τα λόγια του, συνεχίζει να μας εμπνέει μέχρι και σήμερα. «Ποτέ δεν καταλαβαίνεις έναν άνθρωπο πραγματικά αν δεν αναλογιστείς τα πράγματα από την δική του οπτική γωνία.. μέχρι να "σκαρφαλώσεις" στο δέρμα του και περπατήσεις γύρω του».

Σύρμα, 26

«Περί τυφλότητος» του José Saramago

Το βιβλίο που μου προκάλεσε τα πιο παράξενα συναισθήματα και που χρειάστηκα χρόνο για να το κατατάξω μέσα μου, ήταν το «Περί τυφλότητος» του José Saramago. Το διάβασα στο πανεπιστήμιο και το επέλεξα ανάμεσα σε άλλα για μία λογοτεχνική εργασία. Ένας άνθρωπος χάνει ξαφνικά το φως του και μία ξαφνική επιδημία τύφλωσης κλιμακώνεται, με τη κυβέρνηση να αποφασίζει να βάλει σε καραντίνα τους τυφλούς και μία κατάσταση απορρύθμισης να επικρατεί στη χώρα της Πορτογαλίας. Διαβάζοντάς το, περνάς από όλα τα συναισθήματα αυτών των ανθρώπων, νιώθεις τον φόβο, τον πανικό, την εξαθλίωση, την οργή, την ανάγκη τους για ζωή. Μήπως τώρα δεν μαχόμαστε με έναν αόρατο εχθρό; Οι ομοιότητες που θα βρείτε, θα σας εκπλήξουν.

Σοφία, 27 

«Middlesex» του Jeffrey Eugenides

To «Middlesex» του Jeffrey Eugenides. Αφηγείται τη συνταρακτική ιστορία της Καλλιόπης Στεφανίδη και τριών γενεών της ελληνοαµερικανικής οικογένειας Στεφανίδη, οι οποίοι ταξίδεψαν από ένα µικρό χωριουδάκι απέναντι από τον Όλυµπο της Μικράς Ασίας στο Ντητρόιτ της ποτοαπαγόρευσης. Για να καταλάβει η Καλλιόπη τον λόγο που δεν είναι σαν τα άλλα κορίτσια, αναγκάζεται να αποκαλύψει ένα µεγάλο οικογενειακό µυστικό και την εκπληκτική γενετική ιστορία που µεταµορφώνει την Κάλλι σε Καλ. Από τα τελευταία βιβλία που διάβασα και σίγουρα, ένα από τα πιο αγαπημένα. Ο συγγραφέας βρίσκει την ευκαιρία να δώσει ένα συγκλονιστικό πανόραμα του αμερικάνικου 20ου αιώνα, ξεκινώντας από την εποχή της Ποτοαπαγόρευσης και φτάνοντας μέχρι τη δεκαετία του ’70. Οι έμμεσες κοινωνιολογικές παρατηρήσεις του, φωτίζουν και εξηγούν τις παθογένειες της κάθε εποχής. Εξάλλου έχει κερδίσει και το αμερικάνικο λογοτεχνικό Βραβείο Πούλιτζερ του 2003. 

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr