UPDATE #NOW

Ο μαγικός κόσμος του βιβλίου: Πώς το διάβασμα μπορεί να ωφελήσει ένα παιδί;


Εύα Κονδύλη

2 Απριλίου 2021

Ο μαγικός κόσμος του βιβλίου: Πώς το διάβασμα μπορεί να ωφελήσει ένα παιδί;
Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιερώθηκε το 1966, την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Hans Christian Andersen, με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα.

«Αν θέλετε το παιδί σας να γίνει έξυπνο, διαβάστε του παραμύθια. Αν θέλετε να γίνει πιο έξυπνο, διαβάστε του περισσότερα παραμύθια», Albert Einstein.

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιερώθηκε το 1966, την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Hans Christian Andersen, με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα.

Η ανάγνωση, μας επιτρέπει να μεταφερθούμε από τον δικό μας κόσμο σε έναν άλλο. Μεταξύ των σελίδων ενός βιβλίου, μπορούμε να βυθιστούμε στη ζωή των φανταστικών χαρακτήρων και να μάθουμε για έναν καινούριο κόσμο και μια κουλτούρα εντελώς διαφορετική από τη δική μας.

Μπορούμε επίσης να μάθουμε νέες λέξεις και φράσεις, να βιώσουμε μια σειρά από συναισθήματα και να αποκτήσουμε δεξιότητες και γνώσεις.

Επίσης, σαν σήμερα, στις 2 Απριλίου το 1805, γεννήθηκε ο διάσημος Δανός παραμυθάς Hans Christian Andersen, που παραμένει πάντα επίκαιρος και εξίσου σημαντικός, όσα χρόνια κι αν περάσουν.

jenny.gr

Είμαι σίγουρη ότι όλοι έχουμε μνήμες από τις εικόνες του αγαπημένου μας παραμυθιού, που συντροφεύει την φιγούρα του γονιού να κρατά ένα βιβλίο και να αφηγείται όλες αυτές τις όμορφες ιστορίες.

Προσωπικά, είμαι μεγάλη θαυμάστρια του παιδικού συγγραφέα. Την βιβλιοθήκη μου κοσμούν ακόμη βιβλία όπως «η μικρή γοργόνα», «η τοσοδούλα», «η βασίλισσα του χιονιού» και «ο μολυβένιος στρατιώτης», τα οποία μου θυμίζουν τον μεγάλο ενθουσιασμό και περιέργεια που ένιωθα κάθε φορά που άνοιγα ένα από αυτά και παρατηρούσα τις καλαίσθητες ζωγραφιές.

Η ανάγνωση παραμυθιών από νεαρή ηλικία είναι αποδεδειγμένο πως προσφέρουν πολλά οφέλη σε ένα παιδί, τόσο στην ανάπτυξη της λεκτικής, όσο και της συναισθηματικής νοημοσύνης.

Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η ανιψιά μου, η Νεφέλη, η οποία δεν είναι ούτε 2 χρονών, όμως είναι δεινή αναγνώστρια και έχει ήδη το δικό της ράφι στη βιβλιοθήκη. Κάθε φορά που φέρνει τρέχοντας ένα βιβλίο να διαβάσουμε μαζί, καθρεπτίζεται στα μάτια της ο απεριόριστος ενθουσιασμός, να ανακαλύψει και να «ρουφήξει» τις ιστορίες των αγαπημένων της χαρακτήρων.

Τα παραμύθια ενισχύουν την σκέψη και τη φαντασία 

jenny.gr

«Μια φορά και έναν καιρό..». Όλα τα παραμύθια ξεκινούν έτσι και βοηθούν να παιδιά να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη. Μέσα από τις μοναδικές ιστορίες γνωρίζουν τους χαρακτήρες, ξεχωρίζουν τι είναι καλό και κακό, φαντάζονται και δημιουργούν μέσα στο μυαλό τους χρώματα, σχήματα, ήχους, φωνές και πρόσωπα.

Δίνουν την ευκαιρία για διάλογο

jenny.gr

Τα παραμύθια που αγγίζουν πιο σοβαρά θέματα, δίνουν μία θαυμάσια ευκαιρία στους γονείς να συζητήσουν με τα παιδιά τους τις πιο βαθιές τους ανησυχίες και ανασφάλειες από τον πραγματικό κόσμο. Θέματα, όπως είναι η απώλεια, ο εκφοβισμός, η αυτοεκτίμηση και αγάπη, η φιλία, ο ρατσισμός αλλά και άλλους ορισμούς, που μπορούν να συζητηθούν και να κατανοηθούν καλύτερα με ένα ωραίο παράδειγμα.

Διευρύνει τους γλωσσικούς ορίζοντες

jenny.gr

Πέρα από τη συμπεριφορική και συναισθηματική ανάπτυξη, επηρεάζει και την γλωσσική. Ειδικά τα μικρά παιδιά, που μόλις γνωρίζουν τον κόσμο τον παραμυθιών και ορθά ονομάζουμε «σφουγγάρια», λόγω της ικανότητάς τους να κατανοούν και να μιμούνται τα πάντα. Λέξεις και φράσεις έρχονται να ενισχύσουν την εκπαίδευση τους, αλλά και να την επιταχύνουν.

Αναπτύσσουν την ενσυναίσθηση

jenny.gr

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι ίσως από τις πιο σημαντικές μορφές νοημοσύνης. Με τη βοήθεια των παραμυθιών, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τον εσωτερικό τους κόσμο και τα συναισθήματά τους. Συμπάσχουν με τους χαρακτήρες των ιστοριών, νιώθουν τον φόβο τους και την λύπη τους. Παράλληλα, ανοίγουν τους ορίζοντες τους και μαθαίνουν για νέες κουλτούρες, καθιστώντας τα πιο ανεκτικά και δοτικά, όχι μόνο στα υπόλοιπα παιδιά, αλλά και ως ενήλικες αργότερα, σε όλους τους ανθρώπους.

Δείτε ακόμη:

Οι 15 πιο εντυπωσιακές βιβλιοθήκες στον κόσμο

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr