«Ροζ Φεγγάρι»: Πότε θα δούμε την πρώτη φωτεινότερη Πανσέληνο της χρονιάς

The Jennettes
Δευτέρα, 26 Απριλίου 2021

Aπόψε, αλλά και το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης η πανσέληνος θα φαίνεται μεγαλύτερη από ό,τι συνήθως, καθώς το φεγγάρι θα βρίσκεται πιο κοντά στη Γη κατά την πρώτη υπερπανσέληνο του φετινού έτους.

Αυτή η πανσέληνος ήταν γνωστή ως «Ροζ Φεγγάρι», επειδή σηματοδοτούσε την εμφάνιση ενός φυτού με ροζ λουλούδια, ενός από τα πρώτα της άνοιξης.

Όμως στην πραγματικότητα η Σελήνη δεν θα έχει ροζ χρώμα, αλλά θα φαίνεται φωτεινότερη και μεγαλύτερη απ' ότι είναι συνήθως.

Υπερ-πανσέληνος συμβαίνει όταν η πανσέληνος συμπίπτει χρονικά με μία πολύ κοντινή προσέγγιση της Σελήνης και όταν η πανσέληνος συμβαίνει κοντά στο περίγειο, ενώ την Τρίτη 27 Απριλίου, το απόγευμα, η Σελήνη θα φθάσει σε απόσταση έως 357.379 χιλιομέτρων από τη Γη.

Μία πανσέληνος στο περίγειο, καθώς είναι πιο κοντά σε μας, φαίνεται έως 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σχέση με μία πανσέληνο στο απόγειο. Επίσης, μία υπερ-πανσέληνος είναι περίπου 7% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη σε σχέση με μία μέση πανσέληνο.

Οι επόμενες δύο υπερ-πανσέληνοι του 2021 θα συμβούν στις 26 Μαΐου (θα είναι ακόμη πιο κοντινή από την αποψινή και θα συμπέσει με σεληνιακή έκλειψη, γι' αυτό θα λέγεται και «Ματωμένο Φεγγάρι»), καθώς και στις 24 Ιουνίου.

Δείτε ακόμη:

Η ζωή μας πριν και μετά την Covid-19 μέσα από ευφάνταστες εικονογραφήσεις 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits