UPDATE #NOW

«Πώς να χτυπήσεις μια γυναίκα χωρίς να το καταλάβει κανείς»: Η φράση που αποτυπώνει μια σκληρή πραγματικότητα


29 Απριλίου 2021

violence against women

Οι περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας έχουν αυξηθεί σε όλο τον κόσμο και πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η πανδημία έχει οξύνει αυτό το φαινόμενο. 

Στο τέλος του 2020, όταν βρισκόμασταν ακόμα στη μέση της πανδημίας του κορωνοϊού, οι ειδικοί ανέφεραν την κοινωνική και οικονομική πίεση ως αποτέλεσμα της έντονης αύξησης των ανθρωποκτονιών από ενδοοικογενειακή βία, όπως ανέφερε το NBC News.

Μία έρευνα της αναπληρώτριας διευθύντριας του Πανεπιστημίου Otago της Νέας Ζηλανδίας, Katerina Standish,  εξέτασε τις αναζητήσεις της Google στις ΗΠΑ και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι έψαχναν συγκεκριμένες ιδιαίτερα ανησυχητικές φράσεις. Συγκεκριμένα αναφέρει πως το «Πώς να χτυπήσεις μια γυναίκα, ώστε να μην το καταλάβει κανείς», αναζητήθηκε στη Google 163 εκατομμύρια φορές, παρουσιάζοντας αύξηση 31% σε σύγκριση με το 2019, το «Θα την σκοτώσω όταν φτάσει στο σπίτι» 178 εκατομμύρια φορές και το «Πώς να ελέγξω τη γυναίκα μου» αναζητήθηκε 165 εκατομμύρια φορές, παρουσιάζοντας και αυτό αύξηση 67% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Παρόλο που δεν είναι σαφές το φύλο των ανθρώπων που αναζητούν αυτές τις φράσεις, το ποσοστό βίας έναντι των γυναικών δείχνει ότι είναι τα θύματα συντριπτικά στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις.

Από την άλλη, η φράση «Θα με σκοτώσει» αναφέρει ότι πληκτρολογήθηκε στο Google 107 εκατομμύρια φορές, μια συγκλονιστική αύξηση της τάξης του 84% από το 2019. Το «Βοήθησέ με, δεν θα φύγει» και «με χτυπάει όλη την ώρα» ήταν επίσης αρκετά δημοφιλείς αναζητήσεις. 

Είναι αλήθεια ότι η πανδημία ανάγκασε πολλούς ανθρώπους να τηλεργαστούν καθώς τα γραφεία έκλεισαν τις πόρτες τους λόγω των κανόνων δημόσιας ασφάλειας. Τώρα, πολλές γυναίκες βρίσκονται μπλεγμένες σε βίαιες καταστάσεις. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι 1 στις 3 γυναίκες παγκοσμίως υφίστανται βία και οι νεότερες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Εξάλλου, οι γυναίκες, εν γένει, είναι πιο πιθανό να βιώσουν βία στη διάρκεια της ζωής τους.

jenny.gr

«Η βία εναντίον των γυναικών είναι ενδημική σε κάθε χώρα και πολιτισμό, προκαλώντας βλάβη σε εκατομμύρια γυναίκες και τις οικογένειές τους και έχει επιδεινωθεί από την πανδημία COVID-19. Αλλά σε αντίθεση με τον COVID-19, η βία κατά των γυναικών δεν μπορεί να σταματήσει με ένα εμβόλιο. Μπορούμε να τη πολεμήσουμε μόνο με βαθιές και συνεχείς προσπάθειες από κυβερνήσεις, κοινότητες και άτομα, για να αλλάξουμε επιβλαβείς συμπεριφορές, να βελτιώσουμε την πρόσβαση σε ευκαιρίες και υπηρεσίες για τις γυναίκες και τα κορίτσια και να προωθήσουμε υγιείς σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού» δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ.

Ωστόσο, αν και η αύξηση της βίας κατά των γυναικών την περίοδο της πανδημίας είναι αδιαμφισβήτητη πολλοί αμφισβήτησαν την έρευνα της Standish. Πράγματι, μια γρήγορη εξέταση των τάσεων της Google αποδεικνύει ότι οι προβληματικές φράσεις που αναφέρονται στη μελέτη της Katerina Standish δεν δείχνουν διακυμάνσεις. Μερικές μάλιστα είναι αρκετά ασυνήθιστές τόσο που η Google δεν είχε καν διαθέσιμες τάσεις για αυτές. Ένας λογαριασμός στο Twitter που θεωρείται ότι είναι της ίδια της ερευνήτριας διευκρίνισε ότι η μεθοδολογία ίσως ήταν «ελαττωματική». 

«Τώρα αναγνωρίζω ότι τα αποτελέσματα της μελέτης μου είναι λανθασμένα. Έχω επικοινωνήσει με το περιοδικό για να συζητήσω την ανακρίβεια και τις αδυναμίες της. Οι νέες μέθοδοι χρειάζεται να δουν το φως του ήλιου ... έτσι δημιουργούμε τη γνώση. Έτσι βελτιώνουμε την έρευνά μας.

jenny.gr

Θέλω να ευχαριστήσω όσους από εσάς αφιερώσατε λίγο χρόνο για να επικοινωνήσετε μαζί μου για να μου επισημάνετε προσωπικά τα μειονεκτήματά της. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όσους ήρθαν σε επαφή μαζί μου για να με ευχαριστήσουν που έφερα στο φως μια πραγματικότητα της βίας κατά των γυναικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τα θέματα που εξέτασα αξίζουν καλύτερες μεθόδους.

Είμαι πολύ ευγνώμων που οι πολίτες, οι μελετητές και οι μεθοδολογικοί εμπειρογνώμονες μου έχουν προτείνει άλλους τρόπους για να ανέβω αυτό το βουνό. Σε ακτιβιστές, υποστηρικτές και θύματα της ενδοοικογενειακής βίας, λυπάμαι που σας απογοήτευσα. Για ερευνητές που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο μου ... μην το κάνετε. Είναι ελαττωματική. Στο περιοδικό Γενικής Ψυχολογίας που είδε την αξία του έργου μου, είμαι ευγνώμων, αλλά ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά παρακαλώ». 

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr