UPDATE #NOW

Διαβάσαμε το ψηφιακό παραμύθι «Η Ευρώπη είμαστε εμείς»


Σύρμα Κιουπελόγλου

14 Μαΐου 2021

Ένα παιδί διαβάζει ebooks

Στις 9 Μαΐου, η Ελλάδα γιόρτασε τα 40 χρόνια ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η σημαντική αυτή ημέρα σηματοδοτήθηκε με την έκδοση του ψηφιακού βιβλίου για παιδιά από 7 έως 12 ετών, «Η Ευρώπη είμαστε εμείς».

Το ψηφιακό βιβλίο που υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα είχε ως στόχο να ταξιδέψει τους μικρούς αναγνώστες σε ένα πολύτιμο, νοητό ταξίδι, προκειμένου να τους γνωρίσει τα σημαίνοντα μηνύματα της Ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας.

Μόλις έμαθα γι'αυτό το project, ανυπομονούσα να το γνωρίσω. Κατέβασα την εφαρμογή που είναι διαθέσιμη εντελώς δωρεάν τόσο για Android όσο και για iOS και άφησα το μικρό παιδί που ζει μέσα μου να χαθεί στις ηλεκτρονικές σελίδες του βιβλίου. 

Μία παρέα μαθητών με πρωταγωνίστρια την μικρή Μάγκυ καλούνται να ανακαλύψουν τα πολλά και σημαντικά που συνέβησαν από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αφορμή μία «μπελαλίδικη ιδέα» της δασκάλας τους για σχολική εργασία. Μέσα από περιπέτειες, οι μικροί μαθητές μαθαίνουν τη συμβολή της ΕΕ στη σύγχρονη καθημερινότητα. Ρωτούν τους γονείς τους, τους παππούδες τους, χάνονται σε βιβλιοθήκες, ανοίγουν εγκυκλοπαίδειες και μέσα από τα δικά τους παιδικά μάτια ερμηνεύουν αφιλτράριστα τα όσα ανακαλύπτουν. 

jenny.gr

Η ιστορία της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου και η εικονογράφηση της Μαρίας Κεκέ προσκαλούν κάθε παιδί να βιώσει όση περισσότερη Ευρώπη μπορεί. Με εύληπτο και κατανοητό τρόπο ξετυλίγονται έννοιες όπως το κοινό Ευρωπαϊκό ταμείο, το πρόγραμμα ERASMUS, η ελεύθερη μετακίνηση εντός των Ευρωπαϊκών συνόρων, η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Μέσα από αυτό το ανάγνωσμα, κάθε παιδί μπορεί να καταλάβει απτά τι είναι στα αλήθεια, αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία όλο ακούει ότι ανήκουμε, πώς μία χώρα μπορεί να ενταχθεί σε αυτή, τι σημαίνει το ότι έχουμε ως νόμισμα το ευρώ, αλλά και πόσα έργα υποδομής μάς έχει βοηθήσει να πετύχουμε. Πράγματα που μπορεί και οι μεγάλοι να μην έχουμε ξεκάθαρα στο μυαλό μας, μπαίνουν σε μία σειρά μέσα από την έρευνα της πρωταγωνίστριας και αναδεικνύουν τους στόχους και τις προτεραιότητες της Ευρώπης. 

jenny.gr

Σημαντική κατά τη γνώμη μου είναι και η αναφορά στην πρόσφατη κρίση της Covid-19, με την οποία είμαστε αντιμέτωποι το τελευταίο διάστημα. Το παραμύθι εξηγεί με απλά λόγια τι κάνουν οι επιστήμονες αλλά και τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες της Ευρώπης από μέρους τους για να απαλλαγούμε όσο πιο γρήγορα από αυτόν τον εφιάλτη. Γιατί είναι απαραίτητα τα εμβόλια; Γιατί φοράμε μάσκα; Για να κάνουμε απεριόριστες αγκαλιές με τους αγαπημένους μας ανθρώπους φυσικά. Και αυτό αρκεί.  

Για να γίνει ακόμα πιο διασκεδαστική η ανάγνωση, συνοδεύεται από την αφήγηση της μικρής Μάγκυ εμπλουτισμένη με ήχους και φυσικά το ομώνυμο τραγούδι στο τέλος. Ευφάνταστο και διασκεδαστικό βρίσκεται ήδη στις ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες για τα παιδιά που ψάχνουν εκεί για τους ήρωες τους.

jenny.gr

Mε την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ένα παραμύθι για τους μικρούς Ευρωπαίους Πολίτες. Γιατί, τελικά η Ευρώπη είμαστε εμείς.

Θα βρείτε εδώ την εφαρμογή για συσκευές iOS και Android