5 καλλιτεχνικά έργα εμπνευσμένα από την LGBTQIA+ κοινότητα σε όλο τον κόσμο

The Jennettes
Τετάρτη, 02 Ιουνίου 2021
LGBTQIA+ τέχνη

Μπήκαμε στον Μήνα Υπερηφάνειας 2021. Τον Ιούνιο ενώνουμε τις φωνές μας για την προώθηση του αυτοπροσδιορισμού, της αξιοπρέπειας, της ισότητας και της αύξησης της ορατότητας της LGBTQIA+ κοινότητας. Η υπερηφάνεια, σε αντίθεση με την ντροπή και το κοινωνικό στίγμα, είναι ο κυρίαρχος στόχος των περισσότερων κινημάτων υπέρ των δικαιωμάτων των LGBTQIA+. Με αυτήν την αφορμή συγκεντρώσαμε 5 διαδικτυακές εκθέσεις, δημοσιεύσεις και βίντεο με ισχυρά και εμπνευσμένα έργα τέχνης από όλο τον κόσμο, που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε. 

New Queer Photography | Βιβλίο

«Τα τελευταία χρόνια, έχει αναδυθεί μια νέα και ενεργή σκηνή queer φωτογραφίας, που σε μεγάλο βαθμό ανέδειξαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η τέχνη, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ανοίγει τη δυνατότητα προσέγγισης της σεξουαλικότητας κάποιου πέρα από τα όρια που επιβάλλονται από τα ταμπού», λέει ο εκδοτικός οίκος Verlag Kettler του photobook του Benjamin Wolberg, το οποίο συγκεντρώνει το έργο 40 σύγχρονων καλλιτεχνών. Το βιβλίο παρουσιάζει ανερχόμενα ταλέντα μαζί με καθιερωμένα ονόματα, διερευνώντας τις έννοιες του φύλου και του αυτοπροσδιορισμού. Τολμηρές και δυναμικές οπτικές συναντούν οδυνηρές εικόνες ντοκιμαντέρ που αντανακλούν τις εμπειρίες των δημιουργών και των κοινοτήτων τους.

Art After Stonewall, 1969-1989 | Διαδικτυακή έκθεση

Ανακαλύψτε την πρώτη μεγάλη έκθεση που εξετάζει τον αντίκτυπο του απελευθερωτικού κινήματος LGBTQ + στην οπτική κουλτούρα. Πριν από 50 χρόνια, τον Ιούνιο του 1969, η εξέγερση στο Stonewall σηματοδότησε ένα σημείο καμπής στα πολιτικά δικαιώματα, ζητώντας την ορατότητα και την αυτο-έκφραση. Αυτή η έκθεση καλύπτει τις δύο κρίσιμες δεκαετίες μετά τις ταραχές, εξερευνώντας τους πολλούς τρόπους με τους οποίους ανταποκρίθηκαν οι καλλιτέχνες στις ΗΠΑ. «Τις δύο επόμενες δεκαετίες πολλαπλασιάστηκαν οι αγώνες για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, των λεσβιών και των τρανς στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνοδευόμενοι από χαρούμενους, υπερβατικούς πολιτιστικούς και καλλιτεχνικούς πειραματισμούς», εξηγεί το Μουσείο Τέχνης Columbus, φιλοξενώντας την έκθεση ψηφιακά.

Hundred Heroines: LGBT+ Archives

Εκατό Ηρωίδες γιορτάζει η κοινότητα LGBTQIA + μέσω φωτογραφίας και κινηματογραφίας. Αυτό το ψηφιακό αρχείο συγκεντρώνει μια σειρά από ενδιαφέροντα άρθρα - από την ιστορία των σουρεαλιστικών αυτοπροσωπογραφιών του Claude Cahun έως μια έρευνα εικαστικών καλλιτεχνών που φέρνουν στο προσκήνιο την trans και μη-δυαδική αναπαράσταση. Ο Cahun ήταν ένας τέτοιος καλλιτέχνης, προκαλώντας το δυαδικό φύλο μέσω πολλαπλών ατόμων. «Αρρενωπός; Θηλυκός; Εξαρτάται από την κατάσταση. Το Neuter είναι το μόνο φύλο που μου ταιριάζει πάντα».

Art and Queer Culture | Βιβλίο

Αυτή η έκδοση ανοίγει με σύνθημα απελευθέρωσης των ομοφυλόφιλων από τη δεκαετία του 1970: «Είμαι ο χειρότερος φόβος σας. Είμαι η καλύτερη φαντασίωση σας». Σε όλες τις σελίδες του, διερευνά τον τρόπο με τον οποίο οι δημιουργοί έχουν προσεγγίσει τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα του φύλου μέσα σε 130 χρόνια. Ξεκινώντας από το 1885, προσφέρει μια νέα προοπτική στην ιστορία της τέχνης. Φημισμένα ονόματα όπως οι Nan Goldin, Wolfgang Tillmans Catherine Opie και Francis Bacon βρίσκονται δίπλα σε λιγότερο γνωστούς καλλιτέχνες, με πολλούς να ανήκουν στην τελευταία δεκαετία. 

Keith Haring | Διαδικτυακή έκθεση

Το 2007, η συλλογή Nakamura Keith Haring άνοιξε τις πόρτες της μέσα στο καταπράσινο τοπίο των βουνών Yatsugatake. Σήμερα, είναι πλέον διαθέσιμη για ψηφιακή εξερεύνηση. Το Google Arts and Culture παρουσιάζει μια σειρά ενημερωτικών παρουσιάσεων, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγικής σειράς «Who Is Keith Haring?». Ο αείμνηστος καλλιτέχνης είναι μία από τις πιο αναγνωρίσιμες μορφές της καλλιτεχνικής σκηνής της δεκαετίας του 1980, έγινε γνωστός για τη χρήση του έργου του για την προώθηση της ορατότητας της LGBTQ + κοινότητας και της ευαισθητοποίησης σχετικά με το HIV / AIDS. Εμπνευστείτε από τις φωτεινές, ενεργητικές τοιχογραφίες του γεμάτες με χρώμα.

Πηγή φωτογραφίας Instagram newqueerphotography

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits