UPDATE #NOW

George Floyd: Η έφηβη που μαγνητοσκόπησε τον θάνατό του, έλαβε βραβείο Pulitzer


The Jennettes

14 Ιουνίου 2021

George Floyd: Η έφηβη που μαγνητοσκόπησε τον θάνατό του, έλαβε βραβείο Pulitzer
Η έφηβη κοπέλα, που μαγνητοσκόπησε τη δολοφονία του George Floyd από έναν λευκό αστυνομικό, έλαβε ένα ειδικό βραβείο δημοσιογραφίας από την επιτροπή του Pulitzer.

Η έφηβη κοπέλα, που μαγνητοσκόπησε τη δολοφονία του George Floyd από έναν λευκό αστυνομικό, έλαβε ένα ειδικό βραβείο δημοσιογραφίας από την επιτροπή του Pulitzer.

Η Darnella Frazier, τώρα 18 ετών, πήρε βραβείο για το «θάρρος» της, ανέφερε η επιτροπή Pulitzer.

Το βίντεο της πυροδότησε διαμαρτυρίες για φυλετική δικαιοσύνη σε όλο τον κόσμο και χρησιμοποιήθηκε ως απόδειξη στη δίκη που καταδίκασε τον αστυνομικό Derek Chauvin.

Τα βραβεία Pulitzer είναι τα πιο διάσημα βραβεία δημοσιογραφίας στις ΗΠΑ. Το βραβείο έρχεται με ένα χρηματικό έπαθλο 15.000 δολαρίων, σύμφωνα με τον Edward Kliment, εκπρόσωπο του οργανισμού Pulitzer University Columbia. Προηγούμενες ειδικές αναφορές έχουν απονεμηθεί στους Ida B. Wells, Aretha Franklin και Duke Ellington.

Η επιτροπή δήλωσε ότι τίμησαν την Frazier για την «θαρραλέα μαγνητοσκόπηση του θανάτου του George Floyd, ενός βίντεο που προκάλεσε διαμαρτυρίες ενάντια στην αστυνομική βία σε όλο τον κόσμο, τονίζοντας τον κρίσιμο ρόλο των πολιτών στην αναζήτηση δημοσιογράφων για αλήθεια και δικαιοσύνη».

Η Frazier ήρθε αντιμέτωπη με τη σύλληψη του Floyd ενώ περπατούσε με την 9χρονη ξαδέλφη της στη Μινεάπολη, στις 25 Μαΐου του περασμένου έτους.

«Είναι λίγο πιο εύκολο τώρα, αλλά δεν είμαι πια αυτή που ήμουν. Ένα μέρος της παιδικής μου ηλικίας αφαιρέθηκε από εμένα», έγραψε η Frazier σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στη σελίδα της στο Facebook τον περασμένο μήνα, μετά την επέτειο της δολοφονίας του Floyd.

«Πολλοί άνθρωποι με αποκαλούν ήρωα, παρόλο που δεν βλέπω τον εαυτό μου έτσι», έγραψε. «Ήμουν ακριβώς στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή. Πίσω από αυτό το χαμόγελο, πίσω από αυτά τα βραβεία, πίσω από τη δημοσιότητα, είμαι ένα κορίτσι που προσπαθεί να θεραπευτεί από κάτι που θυμάμαι κάθε μέρα».

Είπε στο δικαστήριο, νωρίτερα φέτος, ότι άρχισε να μαγνητοσκοπεί το περιστατικό στο τηλέφωνό της επειδή «είδε έναν άνδρα τρομοκρατημένο, ικετεύοντας για τη ζωή του». Η Frazier περιέγραψε ότι άκουσε τον Floyd να λέει «δεν μπορώ να αναπνεύσω». «Ήταν τρομοκρατημένος, ζητούσε τη μαμά του».

Το βίντεο αναπαράχθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο και πυροδότησε μαζικές διαμαρτυρίες και φυλετικές εκτιμήσεις στις ΗΠΑ. Για πολλούς, ο θάνατος του Floyd έγινε σύμβολο της βαρβαρότητας της αστυνομίας - ιδιαίτερα εναντίον των έγχρωμων ανθρώπων - και πυροδότησε παγκόσμιες διαδηλώσεις για φυλετική δικαιοσύνη.

Με τη βοήθεια του βίντεο, ο Chauvin βρέθηκε ένοχος για τρεις κατηγορίες: Δολοφονία δεύτερου βαθμού, δολοφονία τρίτου βαθμού και ανθρωποκτονία.

Στη δίκη, η νεαρή είπε στο δικαστήριο ότι η μαρτυρία του θανάτου του Floyd τής άλλαξε τη ζωή της.

«Όταν κοιτάζω τον George Floyd, κοιτάζω τον μπαμπά μου, κοιτάζω τον αδερφό μου, τα ξαδέρφια μου, τους θείους μου - γιατί είναι όλοι μαύροι», είπε, κλαίγοντας. «Και σκέφτομαι πως θα μπορούσαν να ήταν στη θέση του».

Δείτε ακόμη: Οι πιο παράξενες φωτογραφίες από το αρχείο του Guinness World Records

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr