UPDATE #NOW

Τα 5 βιβλία που προτείνει ο Bill Gates για το φετινό καλοκαίρι


The Jennettes

15 Ιουνίου 2021

Τα 5 βιβλία που προτείνει ο Bill Gates για το φετινό καλοκαίρι

«Η σύνθετη σχέση μεταξύ ανθρωπότητας και φύσης» είναι το θέμα της reading list του Bill Gates για το φετινό καλοκαίρι και μας εμπνέει να την υιοθετήσουμε.

«Ίσως επειδή οι ζωές όλων μας επηρεάστηκαν από έναν ιό», έγραψε στο blog του, εξηγώντας γιατί επέλεξε τα συγκεκριμένα βιβλία, «ή επειδή πέρασα τους τελευταίους μήνες μιλώντας για το πώς θα αποφύγουμε μία κλιματική καταστροφή». 

Ας δούμε λοιπόν τις προτάσεις του δισεκατομμυριούχου – από ένα μυθιστόρημα για την καταστροφή που προκάλεσε ο άνθρωπος στον πλανήτη, μέχρι τα απομνημονεύματα ενός πρώην Προέδρου που αναφέρονται σε μία πετρελαιοκηλίδα.

Under a White Sky: The Nature of the Future

Η βραβευμένη με Pulitzer Elizabeth Kolbert έθιξε ένα ιδιαίτερο ζήτημα: Οι ανθρώπινες καινοτομίες θα σώσουν τον πλανήτη; Ή θα οδηγήσουν, τελικά, στην ολοκληρωτική του καταστροφή;

Η Kolbert ασχολείται με τη σωτηρία των κοραλλιογενών υφάλων, τις γενετικές μεταλλάξεις, τη γεωμηχανική – η οποία περιλαμβάνει αλλαγές στην ατμόσφαιρα ή τους ωκεανούς, με στόχο τη διατήρηση της θερμοκρασίας της Γης σε όσο πιο «φυσιολογικά» επίπεδα γίνεται. 

Ο Bill Gates δηλώνει πιο αισιόδοξος από τη συγγραφέα. «Δε θεωρώ αναπόφευκτη την καταστροφή του περιβάλλοντος από τους ανθρώπους», έγραψε. «Έχουμε αναπτύξει μεθόδους κατανόησης του τρόπου με τον οποίο επηρεάζουμε τη φύση – ακόμη κι αλγορίθμους που προβλέπουν τον τρόπο με τον οποίο τα κουνούπια αντιδρούν στις αμέτρητες προσπάθειες εξόντωσής τους».

A Promised Land

Ποιος θα μπορούσε να πει «όχι» στα απομνημονεύματα του Barack Obama; Πόσο μάλλον όταν τολμά να αναφερθεί στην επιχείρηση που οδήγησε στο θάνατο του Osama bin Laden, αλλά και τα λάθη που έκανε ως Πλανητάρχης.

«Ο Obama ξεκαθαρίζει πως τα θετικά της θητείας του – ειδικά την ευκαιρία να καλυτερέψει τις ζωές των ανθρώπων – καταφέρνουν να επισκιάσουν τα αρνητικά», έγραψε ο Gates. «Η αυτοβιογραφία του, όμως,  μου άφησε μία θλιβερή εικόνα του τι σημαίνει να είσαι Πρόεδρος».

Lights Out: Pride, Delusion, and the Fall of General Electric

Το συγκεκριμένο βιβλίο, αναφέρεται στην άνοδο και την πτώση της General Electrics, όπως την έγραψαν οι δημοσιογράφοι της Wall Street Journal, Thomas Gryta και Ted Mann.

«Η GE είναι ένας μύθος», έγραψε ο Bill Gates. «Όταν ξεκίνησε να χρησιμοποιεί λογισμικό της Microsoft, τότε που ακόμη ήμασταν στην αρχή μας, εκτοξευθήκαμε στην αγορά επειδή η GE ήταν κορυφαία».

The Overstory

Αυτό το βραβευμένο με Pulitzer έργο, αποτελεί ωδή στα δέντρα. Εννέα ιστορίες, με τους πρωταγωνιστές τους να συνδέονται με κάποιον τρόπο, μας μαθαίνουν πολλά για τη φύση. 

«Δε χρειάζεται να έχεις γνώσεις για να καταλάβεις τη ιστορία, αλλά εμένα μου γεννήθηκε μία περιέργεια για το ζήτημα. Υπάρχει μία ιδιαίτερη κομψότητα γύρω από τον τρόπο με τον οποίο τα δέντρα “κουμπώνουν” μέσα στα οικοσυστήματα. Είναι απίστευτο που ζουν τόσο πολύ – το γηραιότερο δέντρο του κόσμου είναι τουλάχιστον 4.800 ετών! – παρότι κάνει καθιστική ζωή», σημείωσε ο Bill Gates.

An Elegant Defense: The Extraordinary New Science of the Immune System: A Tale in Four Lives

Ένα έργο από το βραβευμένο με Pulitzer Matt Richtel, που επικεντρώνεται στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, δε θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρο. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι πως, παρότι γράφτηκε πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, βοηθά εξαιρετικά στην κατανόηση των συνθηκών που τώρα βιώνουμε.

Ο Richtel προσεγγίζει ένα τόσο σημαντικό ζήτημα «με τα παραμύθια τεσσάρων αληθινών ανθρώπων, τα προβλήματα υγείας των οποίων φέρνουν στο φως τα προβλήματα και τα χαρακτηριστικά του ανοσοποιητικού μας».

Δείτε ακόμη:

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram @thisisbillgates

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr