UPDATE #NOW

Οι γυναίκες στην Ελβετία φόρεσαν μωβ και διαδήλωσαν για τα δικαιώματά τους


Εύα Κονδύλη

15 Ιουνίου 2021

Οι γυναίκες στην Ελβετία φόρεσαν μωβ και διαδήλωσαν για τα δικαιώματά τους
Όταν οι γυναίκες είναι ενωμένες, μπορούν να καταφέρουν τα πάντα! Χιλιάδες γυναίκες συμμετείχαν σε διαδηλώσεις σε όλη την Ελβετία τη Δευτέρα, απαιτώντας μεγαλύτερη ισότητα μεταξύ των φύλων, μεγαλύτερη προστασία και μείωση του μισθολογικού χάσματος. 

Όταν οι γυναίκες είναι ενωμένες, μπορούν να καταφέρουν τα πάντα! Χιλιάδες γυναίκες συμμετείχαν σε διαδηλώσεις σε όλη την Ελβετία τη Δευτέρα, απαιτώντας μεγαλύτερη ισότητα μεταξύ των φύλων, μεγαλύτερη προστασία και μείωση του μισθολογικού χάσματος

Πάνω από 40 διαφορετικές διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν σε ελβετικές πόλεις, όπως η Γενεύη, η Βασιλεία, η Ζυρίχη, η Λουκέρνη, η Λωζάνη, το Φράμποργκ και το Neuchâtel. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Noemi (@noemigalli)

Το μωβ ήταν το επίσημο χρώμα αυτών των διαμαρτυριών, οι οποίες περιλάμβαναν εκκλήσεις για δίκαιους μισθούς, προστασία από την παρενόχληση και τη βία ενάντια των γυναικών και έναν αγώνα κατά της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης σε 65 χρόνια.

Πενήντα χρόνια μετά την εισαγωγή της ψηφοφορίας για τις Ελβετές γυναίκες, σαράντα χρόνια μετά την κατοχή της Αρχής της Ισότητας στο Σύνταγμα, τριάντα χρόνια μετά την πρώτη πορεία των γυναικών και δύο μόλις χρόνια μετά την μεγάλη διαδήλωση που είχαν πραγματοποιήσει το 2019, «τα αιτήματα εξακολουθούν να ισχύουν», όπως δήλωσαν οι διαδηλώτριες.

Ενώ πρόσθεσαν, πως η πανδημία Covid-19 έδειξε και πάλι ότι η εργασία των γυναικών δεν αναγνωρίζεται ή ανταμείβεται σωστά.

Μισθολογικό χάσμα

Την περασμένη εβδομάδα, η Συνδικαλιστική Ομοσπονδία επέκρινε την αντιληπτή έλλειψη προόδου όσον αφορά την ίση αμοιβή, τις συντάξεις και τις συνθήκες εργασίας μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Ελβετία, καθώς ένα μεγάλο μισθολογικό χάσμα διαφοράς έως 14,6% παραμένει μεταξύ των δύο φύλων. 

Ωστόσο, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), η ισότητα των φύλων βελτιώνεται στην Ελβετία. Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, ανέφερε ότι η Ελβετία ανέβηκε οκτώ θέσεις και έφτασε στη δέκατη θέση, στην τελευταία έκδοση της έκθεσης του WEF Global Gender GapExternal link, η οποία μετρά τις συγκριτικές ευκαιρίες που προσφέρονται στους άνδρες και τις γυναίκες στην κοινωνία. 

Δείτε ακόμη: Γυναίκες με καρκίνο του μαστού «μεταμορφώνονται» σε θεές με στόχο την αυτο-αγάπη

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr