UPDATE #NOW

Πίνακας του David Bowie με σημερινή αξία πάνω από $12.000 πωλήθηκε για $5 σε χωματερή του Καναδά


The Jennettes

16 Ιουνίου 2021

Πίνακας του David Bowie με σημερινή αξία πάνω από $12.000 πωλήθηκε για $5 σε χωματερή του Καναδά
Ένας πίνακας από το ροκ icon David Bowie αναμένεται να πουληθεί για χιλιάδες δολάρια σε μια διαδικτυακή δημοπρασία τέχνης. Το εντυπωσιακό με το συγκεκριμένο έργο είναι ότι ο τωρινός ιδιοκτήτης το απέκτησε για λίγα μόνο δολάρια σε ένα κέντρο δωρεών σε μία χωματερή του Ontario.

Ένας πίνακας από το ροκ icon David Bowie αναμένεται να πουληθεί για χιλιάδες δολάρια σε μια διαδικτυακή δημοπρασία τέχνης. Το εντυπωσιακό με το συγκεκριμένο έργο είναι ότι ο τωρινός ιδιοκτήτης το απέκτησε για λίγα μόνο δολάρια σε ένα κέντρο δωρεών σε μία χωματερή του Ontario.

Το πορτρέτο, με τίτλο «DHead XLVI», είναι μέρος μιας σειράς περίπου 47 έργων που δημιούργησε ο Bowie μεταξύ 1995 και 1997, σύμφωνα με τον Rob Cowley, πρόεδρο του οίκου Cowley Abbott, που χειρίζεται τη δημοπρασία.

Το κομμάτι έχει τη χαρακτηριστική υπογραφή του Bowie στο πίσω μέρος του καμβά 9,75 x 8 ιντσών, μαζί με μια ετικέτα που έχει το όνομά του, την ημερομηνία 1997 και μια περιγραφή του πίνακα ως «ακρυλικό και κολάζ υπολογιστή σε καμβά». Υπάρχει επίσης μια ετικέτα από μια εταιρεία πλαισίωσης του Λονδίνου που η Cowley είπε ότι δούλευε για τον Bowie και άλλους διάσημους μουσικούς πριν κλείσει.

Ο Cowley είπε στο CNN ότι ο πωλητής, ο οποίος δεν έχει κάνει γνωστό το όνομα του, πλήρωσε 5 δολάρια Καναδά (περίπου 4,10 $ USD) για τον πίνακα το περασμένο καλοκαίρι σε ένα κέντρο δωρεάς σε χωματερή στο South River, που είναι περίπου τρεις ώρες βόρεια του Toronto. Το άτομο δεν είναι συλλέκτης τέχνης απλά του άρεσε πολύ ο πίνακας, πρόσθεσε ο Cowley.

Ο ίδιος ο πίνακας τράβηξε την προσοχή του οίκου δημοπρασιών αμέσως. Νόμιζαν ότι ήταν μια ενδιαφέρουσα ζωγραφική πριν τον γυρίσουν και δουν τις ετικέτες στο πίσω μέρος. Ο Cowley είπε ότι ο πωλητής επικοινώνησε μαζί τους σχετικά με το έργο τον Νοέμβριο και έκτοτε άρχισαν να εργάζονται για να πιστοποιήσουν την αυθεντικότητα του.

Εκτός από την έρευνα στο διαδίκτυο, επικοινώνησαν με τον ειδικό Andy Peters, ο οποίος συλλέγει αυτόγραφα του Bowie από το 1978 και άρχισε να επικυρώνει την υπογραφή του μετά το θάνατο του τραγουδιστή από καρκίνο το 2016, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει την πλημμύρα πλαστογραφιών που ήταν διαθέσιμες προς πώληση.

«Όταν είδα για πρώτη φορά τον πίνακα, ήξερα τι ήταν αμέσως. Δεν χρειάστηκε να δω το αυτόγραφο στο πίσω μέρος γιατί ήξερα, αλλά προφανώς η υπογραφή το επιβεβαίωσε», δήλωσε ο Peters στο CNN.

Η σύγχυση έγκειται στο ότι άλλαξε την υπογραφή του κατά τη διάρκεια της 55χρονης καριέρας του, αλλά υπάρχουν ορισμένες λεπτομέρειες σε κάθε αυτόγραφο που οι πλαστογράφοι δεν μπορούν να αντιγράψουν.

Ο Peters είπε ακόμα ότι θυμάται ότι πουλήθηκε σε έναν πλέον ανενεργό ιστότοπο τέχνης του Bowie στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Ο Bowie ζωγράφισε φίλους, οικογένεια και άλλους μουσικούς για τη σειρά DHead, και μάλιστα έκανε μερικές αυτοπροσωπογραφίες, αλλά δεν είναι εύκολο να αναγνωριστούν τα θέματα του. Σε αυτήν την περίπτωση, ακόμη και το φύλο είναι δύσκολο να διακριθεί επειδή δεν έχει χαρακτηριστικά του προσώπου εκτός από ένα προφίλ. Είναι ένα εντυπωσιακό πορτρέτο, αλλά είναι πολύ δύσκολο να πουν ακριβώς ποιος μπορεί να είναι.

Ο πίνακας αναμενόταν να φθάσει περίπου $ 9.000 έως 12.000 $ CSD (7.381 $ έως 9.841 $), αλλά ήδη ξεπέρασε την τιμή αυτή την πρώτη ημέρα πώλησης. Η δημοπρασία λήγει στις 24 Ιουνίου. Να σημειωθεί ότι το 2018, ο οίκος δημοπρασιών Christie πούλησε έναν άλλο πίνακα της ίδιας σειράς για 27.500 USD.

Δείτε ακόμη: Παλιές φωτογραφίες εισβάλλουν σε τοπία του σήμερα 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr