Η αρχιτέκτονας εξωτερικού χώρου Brandy Hall είναι η γυναίκα που μας εισάγει στη νέα εποχή της κηπουρικής
The Jennettes
8 Ιουλίου 2021
H αρχιτέκτονας εξωτερικού τοπίου, Brandy Hall είναι θερμή υποστηρικτής της permaculture, δηλαδή της μόνιμης καλλιέργειας, μιας επιστήμης που ενσωματώνει τις ανθρώπινες δραστηριότητες σε ένα φυσικό περιβάλλον για τη δημιουργία οικοσυστημάτων που είναι αυτοσυντηρούμενα. Με άλλα λόγια, πιστεύει ότι η αυλή σας πρέπει να φροντίζεται μόνη της.
Η εταιρεία της, Shades of Green, δημιουργεί φιλικά προς το περιβάλλον οικιακά και εμπορικά τοπία που απαιτούν λιγότερη άρδευση, λιγότερα χημικά και περιορισμένη συντήρηση. Τα έργα της κυμαίνονταν από έναν οργανικό οπωρώνα φρούτων που παράγει ζύμες μπύρας για το Monday Night Brewing έως τον σχεδιασμό του κήπου ενός μικροσκοπικού σπιτιού στο Clarkston.
Η Hall αναφέρει ότι η ζήτηση για τις υπηρεσίες της αυξήθηκε περισσότερο από 50 τοις εκατό πέρυσι, λόγω του ότι οι πελάτες της εξαιτίας της πανδημίας ξόδευαν περισσότερο χρόνο στο σπίτι, με το ενδιαφέρον τους για οικολογικές προσθήκες, όπως κήπους βροχής, συστήματα συλλογής βρόχινου νερού, γκαζόν χαμηλής κοπής και βρώσιμα φυτά, να αυξάνεται συνεχώς.
Το εξοχικό σπίτι της δεκαετίας του 1930 που μοιράζεται με τον σύζυγό της και την τετράχρονη κόρη τους στο Pine Lake υπήρξε το τέλειο «ερευνητικό εργαστήριο», λέει. Ένας κήπος επικονίασης με φυτά φιλικά προς τις μέλισσες, όπως η εχινάκεια, η ορεινή μέντα, τα black-eyed Susans και τα butterfly milkweed, που βοηθούν τα κοντινά τους φυτά να ευδοκιμήσουν. Η Hall καλλιεργεί επίσης βρώσιμα και γηγενή φυτά όπως βατόμουρα, λωτούς, φτέρες και ορτανσίες. Μια δεξαμενή 300 γαλονιών συλλέγει νερό της βροχής από την οροφή, το οποίο διανέμεται μέσω ενός συστήματος στάγδην άρδευσης, παρέχοντας αρκετό νερό για την αυλή της που εκτείνεται σε 1 στρέμμα. Η οικογένεια κομποστοποιεί επίσης απορρίμματα τροφίμων και πεσμένα φύλλα για λιπάσμα και ανακυκλώνει το νερό από το υπαίθριο ντους τους, το οποίο βρίσκεται σε μια βάση από χαλίκια που αποτρέπει την απορροή.
«Έχουμε δημιουργήσει ακόμη και μια μπανιέρα για να παίζει η κόρη μας και να κάνει μπάνιο ενώ είμαστε στον κήπο», λέει η Ηall. Η οικογένεια χρησιμοποιεί μη τοξικό, οργανικό σαπούνι για την προστασία των φυτών.
Η permaculture δεν είναι μόνο περιβαλλοντικά ορθή αλλά και οικονομικά συμφέρουσα. «Είχα έναν πελάτη που ήταν οπαδός της παραδοσιακής κηπουρικής και ξόδευε 4.000 δολάρια το μήνα για να ποτήσει το 1,5 στρέμμα της ιδιοκτησίας του. Εγκαταστήσαμε ένα μεγάλο απόθεμα όμβριων υδάτων και συλλέξαμε τη βροχή από το σπίτι σε δεξαμενή και έτσι πήρε πίσω την επένδυσή του σε τρεις μήνες», λέει η Hall.
Οι τρεις κορυφαίες συμβουλές της Hall για DIY permaculture είναι:
1. Διαχειριστείτε το νερό. Η ακατάλληλη άρδευση και η κακή αποστράγγιση μπορούν να βλάψουν τα εδάφη και τα οικιακά θεμέλια. Χρησιμοποιήστε λιγότερη άρδευση αντικαθιστώντας το γρασίδι με αγριολούλουδα όπως το yarrow και το τριφύλλι και με την εγκατάσταση βαρελιών βροχής, υπαίθριων ντους και κήπων βροχής, δηλαδή περιοχών με γηγενή φυτά που είναι σχεδιασμένα να συλλέγουν την απορροή νερού.
2. Εμπλουτίστε το έδαφος. Η Hall προτείνει κομποστοποίηση των απορριμμάτων από την αυλή και των απορριμμάτων κουζίνας για εμπλουτισμό του χώματος. Προτείνει επίσης να αγοράσετε χύμα οργανικό λίπασμα από ένα φυτώριο.
3. Φυτά βρώσιμα ή εγγενή φυτά. Η καλλιέργεια φρούτων, βοτάνων και λαχανικών μειώνει την εξάρτηση από συμβατικά αναπτυγμένα τρόφιμα. Τα εγγενή φυτά χρειάζονται λιγότερο νερό, είναι λιγότερο ευαίσθητα σε ασθένειες και προσελκύουν επιθυμητά έντομα, μειώνοντας την ανάγκη για τεχνητό έλεγχο παρασίτων. Για παράδειγμα, οι πασχαλίτσες τρώνε τις αφίδες.
Δείτε ακόμη: Ένας μικροσκοπικός κήπος στο παλιό σερβίτσιο της μαμάς
Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits