UPDATE #NOW

#JusticeForNoor: Μετά τη δολοφονία της, το Πακιστάν αναγνωρίζει την «επιδημία έμφυλης τρομοκρατίας»


Στεφανία Παπαδημητρίου

2 Αυγούστου 2021

#JusticeForNoor: Μετά τη δολοφονία της, το Πακιστάν αναγνωρίζει την «επιδημία έμφυλης τρομοκρατίας»
Θύτης και θύμα ανήκουν σε δύο από τις ισχυρότερες οικογένειες του Πακιστάν, η οικογένεια της Noor μίλησε γεμάτη απελπισία και τώρα η χώρα αναγνωρίζει την «επιδημία έμφυλης τρομοκρατίας», όπως την χαρακτήρισε.

Ο Zahir Zakir Jaffer συνελήφθη για τη γυναικοκτονία της Noor Mukadam. Τη γνώριζε προσωπικά, οι πατεράδες τους ήταν φίλοι. Την απήγαγε, την κράτησε αιχμάλωτη στο διαμέρισμά του για τρεις  ημέρες, τη βασάνισε και τη σκότωσε. 

Θύτης και θύμα ανήκουν σε δύο από τις ισχυρότερες οικογένειες του Πακιστάν, η οικογένεια της Noor μίλησε γεμάτη απελπισία και τώρα η χώρα αναγνωρίζει την «επιδημία έμφυλης τρομοκρατίας», όπως την χαρακτήρισε.

Η επιδημία αυτή περιλαμβάνει τα λεγόμενα «εγκλήματα τιμής» - σχεδόν καθημερινό φαινόμενο για τη χώρα. Πατεράδες σκοτώνουν τις κόρες τους επειδή τόλμησαν να ερωτευτούν και να επιλέξουν μόνες το σύντροφό τους, άνδρες σκοτώνουν τις γυναίκες τους επειδή  θέλουν διαζύγιο, πεθερικά σκοτώνουν νύφες επειδή η προίκα τους δεν είναι αρκετά καλή – η λίστα είναι ατέλειωτη. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που το Πακιστάν βρίσκεται στην 153η θέση της κατάταξης του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ για την ασφάλεια των γυναικών. Με ελάχιστη διαφορά, στο 154, ακολουθεί το γειτονικό Αφγανιστάν στο οποίο βρίσκονται Ταλιμπάν.

Καλλιτέχνις και φιλόζωη, η Noor είχε μόλις αναλάβει το πρώτο της μεγάλο έργο, μία τοιχογραφία. Ως παιδί, γύριζε τον κόσμο με τον διπλωμάτη πατέρα της, έζησε στη Νότιο Κορέα και την Ιρλανδία, ήταν ανοιχτόμυαλη. Έζησε μόλις 27 χρόνια, όμως έκανε αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών.

«Δε θρηνεί μόνο η οικογένειά μας, αλλά ολόκληρο το Πακιστάν», είπε ο μπαμπάς της. «Εγώ έχασα μία κόρη, αλλά τώρα παλεύουμε για όλες τις γυναίκες γιατί θα μπορούσε να είναι η αδελφή ή η κόρη καθενός».

«Ο κόσμος ζητάει να του αποδοθεί θανατική ποινή, επειδή αν τέτοιοι άνθρωποι συνεχίσουν να υπάρχουν στην κοινωνία μας, τέτοιες δολοφονίες θα συμβαίνουν σε κάθε μία».

Η οικογένεια του δράστη, δήλωσε τη βαθιά της θλίψη. «Ξέρουμε πως κανένα χρονικό διάστημα δε θα είναι αρκετό για να φέρει πίσω τη χαρά που χάσατε και δε θα απαλύνει τον πόνο σας», είπε εκπρόσωπός της. Πρόσθεσε, επίσης, πως «καταδικάζουμε κατηγορηματικά την πράξη και αποκηρύσσουμε για πάντα τον Zahir».

Κατά τη διάρκεια των lockdowns, τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν δραματικά στο Πακιστάν. Πολλά από αυτά ήταν αποτέλεσμα ακραίου συντηρητισμού αλλά και της στάσης της κυβέρνησης, η οποία απέτυχε παταγωδώς να προστατεύσει τις γυναίκες. Όταν, άλλωστε, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κατηγορεί τα θύματα σεξουαλικής βίας, πολλοί δολοφόνοι, βιαστές και κακοποιητές βρίσκουν καταφύγιο.

«Οι γυναίκες δεν είναι μόνο θυμωμένες, είναι τρομοκρατημένες», δήλωσε η ιδρύτρια της φεμινιστικής συλλογικότητας Soul Sisters Pakistan, Kanwal Ahmed.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Picistan (@pic.istan)

«Πρέπει να γίνουν περισσότερα για την προστασία των γυναικών. Δεν υπάρχουν σχετικές δηλώσεις από την κυβέρνηση, πόσο μάλλον νόμοι.  Ούτε καν τα βασικά, όπως γραμμή υποστήριξης για την ενδοοικογενειακή βία. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση από την πολιτεία ώστε οι γυναίκες να υπάρχουν χωρίς το φόβο, χωρίς να τρέμουν ότι θα βιαστούν ή θα δολοφονηθούν».

 

Δείτε ακόμη: Δυνατές φωτογραφίες που περιγράφουν τη γυναικεία κακοποίηση 

 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr