UPDATE #NOW

«Μαύρος Κύκνος»: Το σπάνιο συμβάν της κλιματικής αλλαγής που μπορεί να είναι το «κλειδί» για την σωτηρία του πλανήτη


The Jennettes

9 Αυγούστου 2021

«Μαύρος Κύκνος»: Το σπάνιο συμβάν της κλιματικής αλλαγής που μπορεί να είναι το «κλειδί» για την σωτηρία του πλανήτη
Μια νέα έρευνα για το κλίμα προειδοποιεί για τα γεγονότα με όνομα «μαύρος κύκνος», τα οποία προκαλούν κρίσεις στο περιβάλλον και οι επιπτώσεις είναι πλέον καταλυτικές. Τι είναι όμως αυτά;

Μια νέα έρευνα για το κλίμα προειδοποιεί για τα γεγονότα με όνομα «μαύρος κύκνος», τα οποία προκαλούν κρίσεις στο περιβάλλον και οι επιπτώσεις είναι πλέον καταλυτικές. Ποια είναι όμως αυτά;

Μια έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) αποκάλυψε τις φυσικές αλλαγές που είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής - από τις πιο σκληρές ακραίες καιρικές συνθήκες, έως την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Η έκθεση, που συντάχθηκε από κορυφαίους επιστήμονες και υπογράφηκε από κυβερνήσεις, επιβεβαιώνει ότι ο κόσμος είναι απίθανο να επιτύχει τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και ότι η διατήρηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τους προβιομηχανικούς χρόνους είναι τώρα «πολύ δύσκολη».

Κατόπιν αιτήματος των κυβερνήσεων, εξετάστηκε η αυξανόμενη πιθανότητα γεγονότων «μαύρου κύκνου», όπως η μη αναστρέψιμη τήξη μεγάλων φύλλων πάγου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεράστια αύξηση της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας.

jenny.gr

Από που βγαίνει ο όρος «μαύρος κύκνος»;

Ένας «μαύρος κύκνος» είναι ένα πρωτοφανές και απροσδόκητο γεγονός την ώρα που συμβαίνει.

Ο όρος μαύρος κύκνος προέρχεται από την αρχική πεποίθηση ότι όλοι οι κύκνοι είναι λευκοί επειδή όλοι οι κύκνοι που παρατηρήθηκαν και καταγράφηκαν μέχρι ένα σημείο είχαν λευκά φτερά - και ως εκ τούτου ένας κύκνος οποιουδήποτε άλλου χρώματος ήταν αδύνατος.

Ο όρος έγινε στη συνέχεια μια μεταφορά για την ιδέα ότι κάτι που προηγουμένως θεωρούνταν αδύνατο, μπορεί να προκύψει. Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η άνοδος του προσωπικού υπολογιστή, ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, είναι όλα παραδείγματα απρόβλεπτων μαύρων κύκνων.

jenny.gr

Ποια είναι η σημασία τους στην κλιματική αλλαγή;

Οι φυσικές καταστροφές, όπως οι πρόσφατες πυρκαγιές και οι καταστροφικές πλημμύρες που σαρώνουν τον πλανήτη, χαρακτηρίζονται από πολλούς ειδικούς ως μαύροι κύκνοι. Δηλαδή αυτά τα γεγονότα θα ήταν «σχεδόν αδύνατα χωρίς την κλιματική αλλαγή που προκλήθηκε από τον άνθρωπο».

Οι επιστήμονες παρατηρούν τώρα την κλιματική αλλαγή με τρόπους που δεν είχαν ερευνήσει ευρέως πριν. «Το γεγονός ότι αρχίζουμε να βλέπουμε κάποιες από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής πραγματικά θα έπρεπε να είναι ένα "καμπανάκι" για τις παγκόσμιες κυβερνήσεις, ότι αυτό δεν είναι κάτι που μπορούν να αγνοήσουν», δήλωσε η Emily Shuckburgh, μια επιστήμονας του πανεπιστημίου του Cambridge.

Ίσως, εξαιτίας αυτών των «μαύρων κύκνων» και της παρατήρησής τους, να καταφέρουμε επιτέλους να οδεύσουμε προς μια κατεύθυνση που θα είναι σωτήρια για τον πλανήτη και το περιβάλλον.

Δείτε ακόμη: 10 συγκλονιστικές εικόνες από την μεγάλη φωτιά στην Αθήνα

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr