AdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisement

UPDATE #NOW

Τα σωματίδια από τις φωτιές θα αιωρούνται έως και 10 μέρες - Τι πρέπει να προσέχουμε


The Jennettes

9 Αυγούστου 2021

Τα σωματίδια από τις φωτιές θα αιωρούνται έως και 10 μέρες - Τι πρέπει να προσέχουμε
Τα σωματίδια από τις φωτιές θα αιωρούνται έως και 10 μέρες - Τι πρέπει να προσέχουμε

Οι φωτιές έχουν δημιουργήσει μια αποπνικτική ατμόσφαιρα και ειδικοί τονίζουν πόσο βλαβερά είναι τα σωματίδια για τον οργανισμό μας. Χαρακτηριστικά ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης επισημάνει ότι τα σωματίδια θα αιωρούνται ως και 10 ημέρες. Στην Αττική μάλιστα ενδείκνυται η χρήση μάσκας τύπου FFP2 / KN95 / N95 όπως αναφέρει ο ίδιος.

Τα μικροσωματίδια βρέθηκαν μέχρι και στην Κρήτη, όπως επεσήμανε ο καθηγητής του ΑΠΘ, τα κλιματιστικά θα πρέπει να ρυθμίζονται σε λειτουργία ανακύκλωσης και όχι με εισαγωγή αέρα. Τα εργοστάσια που κάηκαν και τα πλαστικά δημιούργησαν καρκινογόνα σωματίδια. Ακόμη, είναι σημαντικό να απομακρύνονται τα αποκαϊδια στο έδαφος με μάσκα και γάντια.

Κοντά στην Αττική και στην Βαρυμπόμπη πρέπει να αφαιρεθούν άμεσα δύο εκατοστά από το έδαφος για να σωθεί το χώμα που είναι ζωντανός και πορώδης οργανισμός ώστε να απορροφά σωματίδια που θα καταλήξουν στον υδροφόρα ορίζοντα, πρόσθεσε ο καθηγητής.

«Δεν είναι στα εγχειρίδια και καλό είναι να μπουν», είπε ο καθηγητής για όσα προανέφερε, επισημαίνοντας επίσης ότι η οικολογική καταστροφή επηρεάζει τη δημόσια υγεία, «επομένως πρέπει να μιλάμε με όρους βιώσιμης ανάπτυξης με την έννοια της οικολογικής ισορροπίας».

 

Δείτε ακόμη: 10 συγκλονιστικές εικόνες από την μεγάλη φωτιά στην Αθήνα

jenny.gr