Γιατί το να κρίνεις τις διατροφικές επιλογές των άλλων είναι ταξική διάκριση;
Σύρμα Κιουπελόγλου
4 Σεπτεμβρίου 2021
Σιγά σιγά όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται σε έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής. Όλο και περισσότεροι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι τα φρέσκα τρόφιμα και λαχανικά καθώς και το σπιτικό μαγείρεμα μας εφοδιάζουν με τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία και μας βοηθούν να εξοικονομήσουμε χρήματα.
Ωστόσο η τάση αυτή, όσο θετική και αν είναι έχει καταφέρει ήδη να παράξει ένα ιδιαίτερα τοξικό υποπροϊόν. Τα better-than-thou attitudes. Δηλαδή οι επικριτικές συμπεριφορές ανθρώπων απέναντι στις διατροφικές επιλογές των άλλων.
«Γιατί σπαταλούν τα χρήματά τους σε πρόχειρο φαγητό;» «Γιατί δεν μαγειρεύει για τα παιδιά της;» «Ουφ, κοίτα, αγοράζει στο παιδί του fast food». Πολλοί από εμάς έχουμε σκεφτεί τέτοια πράγματα ή έχουμε ακούσει άλλους ανθρώπους να τα λένε. Ανησυχούμε πολύ για το πώς οι άνθρωποι ξοδεύουν χρήματα για φαγητό. Η αλήθεια είναι όμως, ότι σπάνια έχουμε όλα τα στοιχεία για να κρίνουμε αυτούς τους ανθρώπους.
Πολλοί από αυτούς ανήκουν σε οικογένειες χαμηλού εισοδήματος. Ως εκ τούτου είναι φυσικό κι επόμενο να κάνουν λιγότερο υγιεινές διατροφικές επιλογές, αφού το junk food είναι πιο οικονομικό και την ίδια στιγμή πολύ πιο χορταστικό. Φυσικά γνωρίζουν ότι το γάλα είναι καλύτερο για τα παιδιά τους, αλλά όταν πρόκειται να γεμίσει ένα πεινασμένο στομάχι, μια φθηνότερη επιλογή υψηλής θερμιδικής αξίας μοιάζει πιο σωστή.
Επιπλέον, τα άτομα χαμηλού εισοδήματος ενδέχεται να μην έχουν αποθηκευτικό χώρο για φρέσκα τρόφιμα ή κατάλληλες εγκαταστάσεις για την προετοιμασία τους. Πριν όμως εξετάσουμε μία πιο ακραία συνθήκη ας σκεφτούμε κάτι πιο απλό.
Η πρόσβαση σε παντοπωλεία ή super market μπορεί να μην είναι εύκολη για όλους. Πολλοί εργαζόμενοι με χαμηλό εισόδημα έχουν περισσότερες από μία δουλειές ή εργάζονται σε ώρες που καθιστούν αδύνατη την επίσκεψη τους σε ένα παντοπωλείο τις ώρες λειτουργείας του. Χωρίς αυτοκίνητο, οι οικογένειες χαμηλού εισοδήματος βασίζονται σε λεωφορεία και μετρό, τα οποία ενδέχεται να μην εξυπηρετούν τις περιοχές που ζουν ή μπορεί να είναι αναξιόπιστα. Αν μία οικογένεια είναι μάλιστα πολυμελής, καθίσταται αδύνατη η μεταφορά τόσο μεγάλων ποσοτήτων φαγητού με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Τέλος, δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση ή δεν έχουν αποκτήσει την ανάλογη γνώση ώστε να μπορούν να κάνουν συγκρίσεις τιμών ή να διαβάσουν τα συστατικά των συσκευασμένων τροφίμων. Τις πληροφορίες αυτές είναι δύσκολο να τις επεξεργαστούν ακόμη και μορφωμένοι άνθρωποι, πόσο μάλλον άνθρωποι οι οποίοι στερήθηκαν εκπαιδευτικών ευκαιριών.
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα κρίνετε κάποιον για τις διατροφικές του επιλογές, θυμηθείτε ότι εκτός από αγενές είναι και ταξικό.
Δείτε ακόμη: Yummi stories: 7+1 μουσεία φαγητού
Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits