WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μήπως είστε ορθορεξικοί και δεν το γνωρίζετε;


Τζουλιάννα Καρνέζη

15 Μαρτίου 2018

24838683-325558811260126-5419352986352615424-n.jpg

Τι είναι όμως η ορθορεξία;

Μπορεί όταν ακούτε αυτό τον όρο να σκέφτεστε την ανορεξία, όμως δεν έχει καμία σχέση. Το μόνο κοινό τους είναι πως αποτελούν μέρος των διατροφικών διαταραχών. Σε αντίθεση με την ανορεξία που περιορίζει σημαντικά την πρόσληψη τροφής, η ορθορεξία έχει σαν σημείο αναφοράς την ποιότητα των τροφών. Με απλά λόγια όσοι είναι ορθορεξικοί τείνουν να αποφεύγουν οτιδήποτε επεξεργασμένο όπως το λευκό αλεύρι και τη ζάχαρη, εκτός εάν αυτό είναι πιστοποιημένο βιολογικό . Επίσης, μπορεί να εξαλείψουν  ολόκληρες ομάδες τροφίμων - όπως τα γαλακτοκομικά ή δημητριακά - από τη διατροφή τους, διότι ψάχνουν  για μια τέλεια καθαρή και υγιεινή διατροφή. Στόχος τους δεν είναι να αδυνατίσουν, αλλά να είναι υγιείς και να αναρρώσουν από τυχόν ασθένειες καταναλώνοντας καθαρές τροφές που υπόσχονται μακροζωία. 

Διαβάστε εδώ: Οι καλύτερες συμβουλές για να έχετε γερή καρδιά

Και φυσικά διαβάζοντας τα παραπάνω θα αναρωτηθείτε τι κακό έχουν όλα αυτά που περιέγραψα, αφού όλοι υποστηρίζουν την υγιεινή διατροφή και αφορίζουν τις επεξεργασμένες τροφές; Και θα σας απαντήσω επισημαίνοντας ότι η γραμμή που χωρίζει τη φυσιολογική προσπάθεια για υγιεινή διατροφή από την εμμονή είναι πολύ λεπτή. Γιατί ο κύριος ένοχος της ορθορεξίας είναι η εμμονή, η οποία μπορεί να βλάψει την υγεία μας. Οι ορθορεξικοί ξεκινούν και αφαιρούν μια ολόκληρη ομάδα τροφίμων, όπως δημητριακά, προϊόντα ζωικής προέλευσης ή τη γνωστή σε όλους μας γλουτένη, όμως στο τέλος καταλήγουν σε μια διατροφή τόσο περιορισμένη που οδηγεί σε ελλείψεις.

Και για να γίνω πιο κατανοητή αρκεί να τονίσω ότι στην ορθορεξία δεν ελέγχει ο άνθρωπος το φαγητό του, αλλά το φαγητό ελέγχει τον άνθρωπο. Στο αρχικό στάδιο οι περιορισμοί που παίρνει ένας ορθορεξικός τον τονώνουν και νιώθει όμορφα. Έτσι σιγά σιγά κόβει το κρέας, τα γαλακτοκομικά, αρχίζει την ωμοφαγία και στο τέλος μπορεί να καταλήξει να τρέφεται μόνο με φρούτα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι υποστηρίζουν την υγιεινή διατροφή είναι ορθορεξικοί. Όμως η εμμονή είναι κακός οιωνός σε όλα τα πράγματα. Η υγιεινή διατροφή πρέπει να σας ανοίγει τους ορίζοντες και όχι να σας περιορίζει.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.