UPDATE #NOW

Ο ψυχαναγκασμός και η εκβιαστική σχέση: Όσα αποκρύπτονται για την υπόθεση της Gabby Petito


Στεφανία Παπαδημητρίου

30 Σεπτεμβρίου 2021

Ο ψυχαναγκασμός και η εκβιαστική σχέση: Όσα αποκρύπτονται για την υπόθεση της Gabby Petito

Το όνομά της έχει κάνει τον γύρο του κόσμου. Δεν την έχουμε γνωρίσει, κι όμως την ξέρουμε καλά – είναι η Gabby Petito, η influencer που, δυστυχώς, έγινε viral για την εξαφάνιση και τη δολοφονία της.

Η διερεύνηση της υπόθεσής της ξεκίνησε από το TikTok. Έπειτα, τα μέσα ενημέρωσης έστρεψαν επάνω της την προσοχή τους και εκείνη πρωταγωνίστησε στους τίτλους των ειδήσεων.

Έχουμε μάθει πολλά – από τον βίαιο σύντροφό της, Brian Laundrie, ο οποίος αυτήν τη στιγμή κρύβεται, μέχρι το χαρακτήρα  και την οικογένειά της. Ωστόσο, ορισμένα πράγματα παραμένουν κρυμμένα. Η αναπηρία της είναι ένα από αυτά. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gabby (@gabspetito)

Στις 12 Αυγούστου, περίπου δύο εβδομάδες πριν δολοφονηθεί, μίλησε με την αστυνομία. Είχε πει τότε πως πάσχει από πολύ σοβαρή ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, η οποία θεωρείται αναπηρία σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία. Για αυτό το θέμα, δε μιλάει κανείς. Και δεν ασχολήθηκε ούτε ένας αξιωματικός τότε, όταν την είδε σε τραγική κατάσταση. Πίστεψαν τον φίλο της, ο οποίος τους είπε χαρακτηριστικά «ξέρετε πώς είναι οι γυναίκες».

Η επαφή τους με την αστυνομία δεν έγινε τυχαία. Περαστικός είδε τον σύντροφό της να τη χτυπάει και κάλεσε την Άμεσο Δράση. Φτάνοντας στο σημείο βέβαια, εκείνος τους έπεισε ότι ήταν το θύμα και η Gabby η κακοποιήτρια. Το βίντεο που τράβηξαν οι κάμερες ασφαλείας, διαφωνούν. Και ειδικός στη γλώσσα του σώματος, εξήγησε ότι στην πραγματικότητα αυτός τη χειριζόταν με μαεστρία.

Η σχέση τους ήταν εκβιαστική. Η Gabby Petito ήταν υποχείριό του, εξαρτιόταν απόλυτα από εκείνον. Του ζητούσε άδεια για τα πάντα. Πολλοί άνθρωποι που έχουν βρεθεί σε τέτοιους δεσμούς, έχουν δηλώσει πως ήταν εξαιρετικά ευάλωτοι και συχνά ένιωθαν ότι τους άξιζε αυτό που βίωναν. Περίμεναν έγκριση για τον τρόπο που θα ντυθούν, το φαγητό τους, το αν και πότε θα χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα. Και πάλι, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης τήρησαν σιγή ιχθύος.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gabby (@gabspetito)

Όπως πολλά θύματα, έτσι κι η Petito δε μίλησε για την κακοποίησή της. Κατηγόρησε τον εαυτό της, το OCD, το άγχος και την «κακία» της, όπως την αποκάλεσε χαρακτηριστικά. Πήρε την ευθύνη για τον τσακωμό αλλά και την ψυχολογική της κατάσταση, με τον Laundrie να συμφωνεί  και να σηκώνει τα χέρια ψηλά.

Η αστυνομία την πίστεψε, δεν έκανε κανέναν παραπάνω έλεγχο. Έπρεπε να φύγει από τη ζωή για να πάρει την προσοχή που της άξιζε.

Δείτε ακόμη: Δυνατές φωτογραφίες που περιγράφουν τη γυναικεία κακοποίηση

jenny.gr