UPDATE #NOW

8 ταινίες και σειρές που περιγράφουν ρεαλιστικά τις ψυχικές νόσους


Κλέλια Φατούρου

10 Οκτωβρίου 2021

8 ταινίες και σειρές που περιγράφουν ρεαλιστικά τις ψυχικές νόσους

Αιώνες πριν, οι ψυχικές νόσοι ήταν προϊόν μαύρης μαγείας ή κατάρας. Τότε φυσικά δεν υπήρχαν τα μέσα και η γνώση που διαθέτουμε σήμερα.

Πήρε ωστόσο πολύ καιρό για να φτάσουμε στο σήμερα. Να κάνουμε πρωταγωνιστές τους ανθρώπους που πάσχουν από ψυχικές νόσους. Που δεν είναι ο φίλος του κεντρικού χαρακτήρα που πρέπει να λυπόμαστε. Πήρε καιρό να δούμε τη ρεαλιστική απεικόνιση της κατάθλιψης ή της διπολικής διαταραχής.

Είναι εμπειρίες που μπορεί να βιώνω, εγώ, εσύ ή οι άνθρωποι που αγαπάμε πολύ. Σήμερα, 10 Οκτωβρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, σας προτείνουμε 8 ταινίες και σειρές που αγαπήσαμε και που μιλούν για τις ψυχικές νόσους, όσο πιο ρεαλιστικά γίνεται, χωρίς χαρακτηρισμούς. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι πρόκειται για τέχνη και όχι για real life. 

After Life

Η καταπληκτική σειρά του Ricky Gervais είναι η ζωή του Tony, που καλείται να συνεχίσει χωρίς τη σύζυγό του, η οποία νικήθηκε από τον καρκίνο. Η μάχη με τις αυτοκτονικές τάσεις του, το πένθος ως μία πολύ προσωπική διαδικασία, ο τρόπος που οι άντρες έχουν μάθει να διαχειρίζονται τα θέματα ψυχικής υγείας αλλά και κωμικές στιγμές που γίνονται το απαραίτητο αντίβαρο.

Bojack Horseman

Μην σας ξεγελά η animated εκδοχή του. Ο Bojack απευθύνεται ξεκάθαρα σε ενήλικες και είναι ο star μίας τηλεοπτικής σειράς των 90s. Η καταθλιπτική φωνή, οι ωμοί εσωτερικοί διάλογοι και το πολύ αλκοόλ μαρτυρούν μία πασιφανή ψυχική νόσο, η οποία όμως παραμένει διαχειρίσιμη με τη λήψη αντικαταθλιπτικών. Και αυτό είναι κάτι που βλέπουμε σπάνιο, πόσω μάλλον σε μία σειρά κινουμένων σχεδίων.

Silver Linings Playbook

Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Matthew Quick, δύο άνθρωποι με ψυχικές νόσους συναντιούνται. Ο Pat πάσχει από διπολική διαταραχή και η Tiffany προσπαθεί να διαχειριστεί τη δική της νόσο, συνδυαστικά με τον θάνατο του άντρα της. Μία ταινία για το πώς δύο άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας μπορούν να βρουν την ευτυχία, ακόμα και αν δεν την αναζητούν.

The King of Staten Island

Σε σκηνοθεσία Judd Apatow, ο Pete Davidson πρωταγωνιστεί σε μία ταινία, βάζοντας τη δική του πινελιά. Ο χαρακτήρας που υποδύεται έχει χάσει τον πατέρα του πολύ νωρίς και έχει περάσει όλη του τη ζωή με κατάθλιψη και διπολική διαταραχή. Μία ζεστή ιστορία με έντονα κωμικά στοιχεία και η ψυχική νόσος αποκτά ρεαλισμό.

Lars and the Real Girl

Δεν ξέρω αν είναι μία ιστορία που θα συναντήσεις εύκολα, αλλά οι παραισθήσεις ως αποτέλεσμα χρόνιου τραύματος είναι πάντα μία πιθανότητα. Ο εσωστρεφής Lars βρίσκει την κοπέλα των ονείρων του σε μία κούκλα και όλη η πόλη του υποκρίνεται ότι έτσι έχουν τα πράγματα. Ίσως η καλύτερη ερμηνεία του Ryan Gosling.

Big Mouth

Άλλη μία animated σειρά που απευθύνεται σε εφήβους και ενήλικες και έρχεται να απενοχοποιήσει πολλά θέματα, όπως και το Sex Education. Στον πιο πρόσφατο κύκλο της σειράς, η κατάθλιψη και το άγχος παίρνουν τη μορφή κουνουπιών και καταδιώκουν τον Andrew. Αυτό αρκεί για να καταλάβουμε πόσο σοβαρή μπορεί να είναι μία ψυχική νόσος, ακόμα και αν είναι αόρατη για εκείνους που δεν το βιώνουν.

Melancholia

Μία ρεαλιστική ιστορία με μία ελαφρώς σουρεάλ απεικόνιση, η οποία όμως περιγράφει εύστοχα το πώς βιώνεται η κατάθλιψη. Ο σκηνοθέτης της ταινίας βασίστηκε σε δικά του βιώματα για να παρουσιάσει τη σχέση δύο αδερφών και την ψυχική νόσο.

One Day At A Time

3 γενιές με ρίζες από Κούβα και Αμερική συνυπάρχουν μέσα σε ένα σπίτι. Η Penelope αντιμετωπίζει κατάθλιψη και άγχος, τονίζοντας ένα πολύ σημαντικό κομμάτι των ψυχικών νόσων. Δείχνει τι συμβαίνει όταν σταματάς την αγωγή σου, χωρίς να συμβουλευτείς τον ειδικό αλλά και πόσο σημαντικό είναι να ζητάς βοήθεια και να μην στιγματίζεις τη νόσο.