UPDATE #NOW

Ιστορική απόφαση από τον Καναδά: Το misgendering είναι παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων


Κλέλια Φατούρου

6 Οκτωβρίου 2021

Ιστορική απόφαση από τον Καναδά: Το misgendering είναι παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Σύμφωνα με το δικαστήριο του Καναδά, είναι παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων να κάνεις misgendering στον χώρο εργασίας.

Η εξέλιξη αργεί αλλά τελικά έρχεται. Ο Καναδάς αποφάσισε ότι είναι παράνομο (και έλλειψη στοιχειώδους ευγένειας) να απευθύνεσαι σε έναν άνθρωπο με χαρακτηρισμούς που δεν υποδηλώνουν το φύλο του ή όταν χρησιμοποιείς άλλες αντωνυμίες, ειδικά στην περίπτωση των trans ατόμων. Όταν δεν σέβεσαι και δεν αναγνωρίζεις το φύλο με το οποίο κάποιος επιθυμεί να υπάρχει.

Αφορμή για αυτή τη σπουδαία αλλαγή στάθηκε το Jessie Nelson, ένα πρόσωπο που ταυτοποιείται ως μη δυαδικό, gender fluid, trans και χρησιμοποιεί το ουδέτερο γένος. Εργαζόταν ως υπάλληλος σε εστιατόριο και υπέβαλε παράπονο κατά του εργοδότη του. Υποστήριξε ότι ο χώρος εργασίας του έκανε στοχευμένες διακρίσεις απέναντί του, χρησιμοποιώντας τις λάθος αντωνυμίες. Επίσης, του απηύθυναν τον λόγο με προσφωνήσεις, όπως «αγάπη μου» και «γλύκα».

Η εκπρόσωπος του Δικαστηρίου, Devyn Cousineau, με μία απόφαση 42 σελίδων, ανακάλυψε ότι αυτή η συμπεριφορά πράγματα παραβιάζει τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Καναδά λέγοντας ότι «οι αντωνυμίες είναι βασικό κομμάτι της ταυτότητας ενός ατόμου και η σωστή χρήση τους δείχνει ότι σεβόμαστε και βλέπουμε έναν άνθρωπο για αυτό ακριβώς που είναι. Ειδικότερα τα trans, μη δυαδικά και άτομα που δεν είναι cis, χρειάζονται ακόμα περισσότερο τον σεβασμό και την αποδοχή, όταν γίνεται η σωστή χρήση των αντωνυμιών. Νιώθουν ασφάλεια και πως δεν χρειάζεται να «φωνάζουν» κάθε μέρα για την ύπαρξή τους».

Οι αλλαγές που σηματοδοτούν μία νέα εποχή

Εκτός από το πρόστιμο των 30.000 δολαρίων που θα καταβληθεί στο Jessie Nelson, αλλά και σε κάθε άτομο που θα υφίσταται misgendering στον Καναδά, θα υπάρξει υποχρεωτικό diversity μεταξύ των εργαζομένων, εκπαίδευση για όλο το προσωπικό  σε θέματα συμπερίληψης αλλά και νέα επίσημη πολιτική για τη σωστή χρήση αντωνυμιών. 

Να πούμε κάπου εδώ ότι το Jessie Nelson απολύθηκε το 2019 από την επιχείρηση, μετά από από προσβλητική συμπεριφορά του μάνατζέρ του και ειδικά μετά από μία συνάντηση, στην οποία ζήτησε να χρησιμοποιούν το ουδέτερο γένος και για τους πελάτες, ώστε να μην υπάρξει περίπτωση προσβολής. Ο μάνατζέρ του του είπε ότι δεν είναι σε θέση να κάνει κουμάντο και ότι «αυτά πηγαίνουν κόντρα σε αυτά για τα οποία πολέμησε ο παππούς του». Ακολούθησε η απόλυση, με τη δικαιολογία ότι «δεν ταιριάζει με το υπόλοιπο προσωπικό».

«Έχω περάσει όλη τη ζωή μου προσπαθώντας να εκφραστώ και να ανακαλύψω τη θέση μου στον κόσμο. Έχω περάσει πολλά για να φτάσω σε αυτό που είμαι σήμερα. Είναι μία μάχη γεμάτη προκλήσεις και καλούμαι να τη δίνω κάθε μέρα. Ακόμα και όταν οι άνθρωποι δεν το κάνουν επίτηδες». Το Jessie Nelson θέλει απλώς να διασφαλίσει ότι δεν θα ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Η Βουλή του Καναδά είχε ήδη κάνει την αρχή από το 2017, όταν πέρασε το νομοσχέδιο C-16, το οποίο προστάτευε την ταυτότητα και την έκφραση του φύλου. Και αυτά είναι τα εξαιρετικά νέα της ημέρας.