UPDATE #NOW

Το Facebook λέει πως πλέον θα ωθεί τους εφήβους να «κάνουν ένα διάλειμμα» από το Instagram. Το πιστεύουμε;


The Jennettes

11 Οκτωβρίου 2021

Το Facebook λέει πως πλέον θα ωθεί τους εφήβους να «κάνουν ένα διάλειμμα» από το Instagram. Το πιστεύουμε;
To Facebook μόλις ανακοίνωσε νέα μέτρα ασφαλείας για τους νεαρούς χρήστες του Instagram ως απάντηση στην κριτική που έχει λάβει το τελευταίο διάστημα για την αρνητική επιρροή που ασκεί η πλατφόρμα στη ζωή των εφήβων. 

To Facebook μόλις ανακοίνωσε νέα μέτρα ασφαλείας για τους νεαρούς χρήστες του Instagram ως απάντηση στην κριτική που έχει λάβει το τελευταίο διάστημα για την αρνητική επιρροή που ασκεί η πλατφόρμα στη ζωή των εφήβων. 

Την προηγούμενη εβδομάδα, το Instagram παραδέχτηκε ότι απέτυχε να αφαιρέσει λογαριασμούς υπέρ της διατροφικής διαταραχής από την εφαρμογή και, σε ορισμένες περιπτώσεις, προώθησε ακόμη και αυτές τις σελίδες σε εφήβους.

Σε συνέντευξή του στο CNN την Κυριακή, ο αντιπρόεδρος των παγκοσμίων ζητημάτων της εταιρείας, Nick Clegg, δήλωσε ότι το Facebook πρόκειται να λάβει τρία νέα μέτρα για να συμβάλλει στη βελτίωση της εμπειρίας των εφήβων που χρησιμοποιούν το Instagram, ακριβώς επειδή η ηλικία τους είναι ιδιαίτερα ευάλωτη. 

Η εταιρεία θα επιτρέψει συγκεκριμένα στους ενήλικες να επιβλέπουν τις online δραστηριότητες των εφήβων και θα τους «απομακρύνουν» από επιβλαβές περιεχόμενο, προτρέποντάς τους να «κάνουν ένα διάλειμμα» από το Instagram. Τα μέτρα αυτά αποτελούν πιθανές λύσεις, σύμφωνα με τον επικεφαλής της πλατφόρμας, Adam Mosseri τον Σεπτέμβρη, όταν ο ίδιος ανακοίνωσε ότι η εταιρεία επρόκειτο να σταματήσει τις εργασίες για τη δημιουργία μιας νέας εκδοχής της εφαρμογής για παιδιά κάτω των 13. Όπως επιβεβαίωσε ο Clegg την Κυριακή, τα νέα μέτρα είναι πρωτοβουλία του Facebook.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Δεν μπορούμε να αλλάξουμε την ανθρώπινη φύση. Πάντα θα συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους, ειδικά με όσους στέκονται πιο τυχεροί. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να αλλάξουμε το προϊόν μας, και ακριβώς αυτό κάνουμε αυτή τη στιγμή». 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο αντιπρόεδρος των παγκοσμίων ζητημάτων της εταιρείας, προσπάθησε παράλληλα να εστιάσει στα θετικά του Instagram «για τη συντριπτική πλειοψηφία» των εφήβων που το χρησιμοποιούν καθώς θεωρείται ότι τους βοηθά να καταπολεμήσουν το άγχος, την κατάθλιψη και την αϋπνία. 

Ωστόσο, πολλά από τα στοιχεία που βγήκαν στο φως πρόσφατα, μέσω των εσωτερικών εγγράφων Facebook Files της The Wall Street Journal, από την πρώην product manager της ομάδας αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης του μέσου, Frances Haugen, καίνε το Facebook, αφού κάνουν λόγο πέρα από παραπληροφόρηση και πολιτική σύγκρουση, και για προώθηση επιβλαβών εικόνων γύρω από το νεανικό σώμα σε 1 στις 3 έφηβες που χρησιμοποιούν τη γνωστή πλατφόρμα. 

Σύμφωνα με άλλη έρευνα, το 13% των Βρετανών χρηστών και το 6% των Αμερικανών χρηστών που είχαν τάσεις αυτοκτονίας, έριχναν την ευθύνη στο Instagram. Παρά τις ανακοινώσεις για επιτακτικά μέτρα, ο κόσμος συνεχίζει να διατηρεί καχυποψία απέναντι στο ισχυρότερο μέσο των social media που φοβάται μη χάσει από απροσεξία του, τη γενιά που θα αποτελέσει τους πιο «πιστούς του πελάτες». 

Δείτε ακόμη: Ψηφιακός καλλιτέχνης αναδημιουργεί διάσημους πίνακες ζωγραφικής στο σημερινό πλαίσιο της τεχνολογίας και των social media