UPDATE #NOW

Το Κέντρο Πρόληψης Καρκίνου του Μαστού που πρέπει να γνωρίζεις πριν εμφανιστούν τα σημάδια στο σώμα σου


The Jennettes

12 Οκτωβρίου 2021

Το Κέντρο Πρόληψης Καρκίνου του Μαστού που πρέπει να γνωρίζεις πριν εμφανιστούν τα σημάδια στο σώμα σου
Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που υπενθυμίζει ότι και τους υπόλοιπους έντεκα, μία γυναίκα πρέπει να ψηλαφίζει σωστά το στήθος της και να «ακούει» αυτό που θέλει να της πει το σώμα της μέσα από ενδεχόμενες αλλαγές του. Ο μήνας που διανύουμε είναι αφιερωμένος στην Ενημέρωση και την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού που πλήττει κυρίως τις γυναίκες άνω των 40 ετών και με οικογενειακό ιστορικό. 

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που υπενθυμίζει ότι και τους υπόλοιπους έντεκα, μία γυναίκα πρέπει να ψηλαφίζει σωστά το στήθος της και να «ακούει» αυτό που θέλει να της πει το σώμα της μέσα από ενδεχόμενες αλλαγές του.

Ο μήνας που διανύουμε είναι αφιερωμένος στην Ενημέρωση και την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού που πλήττει κυρίως τις γυναίκες άνω των 40 ετών και με οικογενειακό ιστορικό. 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περισσότερες από 1.600.000 γυναίκες παγκοσμίως με αυτή τη μορφή καρκίνου. Στην Ευρώπη, νοσούν περισσότερες από 450.000 γυναίκες κάθε χρόνο, με τις 140.000 να χάνουν τη ζωή τους. Μάλιστα, 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα παρουσιάσει καρκίνο του μαστού σε κάποια φάση της ζωής της, ενώ αποτελεί την 1η αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες. Στην Ελλάδα, διαγιγνώσκονται 6.000 γυναίκες ετησίως.

Από έρευνες προκύπτει ότι οι γυναίκες που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι άνω των 40. Οι παράγοντες που αυξάνουν το ρίσκο για καρκίνο του μαστού είναι η ηλικία (όσο μεγαλύτερη, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος), η κατάχρηση αλκοόλ, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, το οικογενειακό ιστορικό σε καρκίνο του μαστού, ιστορικό έκθεσης σε ακτινοβολία, η ορμονοθεραπεία στην εμμηνόπαυση.

Οι γυναίκες με επιθετικό καρκίνο του μαστού έχουν μέσο όρο επιβίωσης από 5 έως 10 χρόνια ενώ εάν ο καρκίνος του μαστού διαγνωσθεί εγκαίρως, μιλάμε για 97% πιθανότητες πλήρους ίασης. Η δύναμή κάθε γυναίκας είναι η ενημέρωση, η αναγνώριση του προβλήματος και φυσικά η πρόληψη. Τα καλά νέα είναι ότι τα ποσοστά θνησιμότητας έχουν μειωθεί κατά πολύ από τη δεκαετία του '80 και μετά, τότε που δημιουργήθηκαν προγράμματα ανίχνευσης του καρκίνου στα πρώτα στάδια.

Το Κέντρο Πρόληψης Καρκίνου του Μαστού που πρέπει να γνωρίζεις

Στα πλαίσια της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, ο Σύλλογος Φίλων Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου «Οι Άγιοι Ανάργυροι» κάνει ένα εξαιρετικό έργο σε συνεργασία με το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο «Οι Αγ. Ανάργυροι» μέσα από ένα ειδικό πρόγραμμα πρόληψης του συγκεκριμένου καρκίνου. Το εν λόγω κέντρο πρόληψης καλεί σε προληπτικό έλεγχο όλες τις γυναίκες 40-69 ετών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Αυτό που κάνει ξεχωριστό το πρόγραμμα είναι ότι ελέγχει με τη μέθοδο της ψηφιακής μαστογραφίας για καρκίνο του μαστού πριν εμφανιστούν τα σημάδια, και επαναλαμβάνεται σε κάθε γυναίκα ανά 18 μήνες και προσφέρεται δωρεάν. Η εξέταση γίνεται στο Κέντρο Πρόληψης του Καρκίνου Μαστού που βρίσκεται στην οδό Τίρυνθος 2 στα Άνω Πατήσια και από το 2004 που λειτουργεί έχουν πραγματοποιηθεί 145.000 ΔΩΡΕΑΝ Μαστογραφίες.

ΖΩ: Δράση Πρόληψης

Το «ΖΩ: Δράση για την Πρόληψη του Καρκίνου» είναι το σύμβολό του Συλλόγου στη μάχη για την πρόληψη του καρκίνου. Ένα σύμβολο που δημιουργήθηκε για να υμνήσει τη δύναμη της ζωής που νικά τον καρκίνο. Ένα σύμβολο που δημιουργήθηκε για να ενώσει δυνάμεις. Ένα σύμβολο που δημιουργήθηκε για να εκφράσει την πρόληψη για τον τρόπο ζωής που πρέπει να αλλάξει.

Η συγκεκριμένη δράση αναζωπυρώνει την ελπίδα σε κάθε γυναίκα που δίνει τη δική της μάχη και είναι μαζί της στον αγώνα που δίνει. Το βασικό μήνυμα της ενέργειας είναι ότι «Όλοι μαζί μπορούμε να νικήσουμε τον καρκίνο αρκεί να κάνουμε την πρόληψη τρόπο ζωής».

jenny.gr

Ο Σύλλογος Φίλων Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου «Οι Αγ. Ανάργυροι»

Ο Σύλλογος Φίλων Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου «Οι Αγ. Ανάργυροι», είναι ένα Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο, το οποίο βασίζεται στις εισφορές των μελών του, στις δωρεές, στις χορηγίες επώνυμων και ανώνυμων δωρητών και σε εκδηλώσεις που διοργανώνει, ώστε να καλύψει τα λειτουργικά του έξοδα, την υποστήριξη του Κέντρου Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού, την ανέγερση του Ξενώνα Φιλοξενίας, την οικονομική ενίσχυση των οικονομικά αδύνατων καρκινοπαθών που μας υποδεικνύει η Κοινωνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου.

Ο Σύλλογος Φίλων του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου «Οι Αγ. Ανάργυροι» ιδρύθηκε το 1976 με βασικό στόχο την εθελοντική προσφορά και στήριξη των οικονομικά αδυνάτων ασθενών του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου «Οι Άγ. Ανάργυροι». Ο Σύλλογος είναι φιλανθρωπικός, μη κερδοσκοπικός και έχει πόρους τις συνδρομές και τις δωρεές των μελών και των φίλων του, καθώς και χορηγούς που χρηματοδοτούν μεγάλες κοινωνικές εκδηλώσεις ή απευθείας το σύλλογο.

Η ιστορία πίσω από την ίδρυση του σπουδαίου Συλλόγου

Την 7η Οκτωβρίου 1976 μια ομάδα γυναικών ίδρυσε το Σύλλογο. Οι γυναίκες αυτές αμέσως ξεκίνησαν τη δουλειά προσφέροντας τις υπηρεσίες τους με κάθε τρόπο. Μαγείρεψαν, έραψαν, δούλεψαν στην αιμοδοσία, στο φαρμακείο, διακίνησαν τον ιματισμό του ιδρύματος, στάθηκαν πλάι στους αρρώστους προσφέροντας τις υπηρεσίες τους σε κάθε έναν ξεχωριστά, άκουσαν τα προβλήματά τους και προσπάθησαν να ελαφρύνουν και να γλυκάνουν τον πόνο τους. Ιδιαίτερα φρόντιζαν να βρίσκονται κοντά στους ασθενείς, να δημιουργούν ευκαιρίες για να τους ευχαριστήσουν και να τους κάνουν να ξεχάσουν τον πόνο τους. Διοργάνωναν εκδρομές και γιορτές στις διάφορες επετείους, Χριστούγεννα και Πάσχα και πρόσφεραν οικονομική βοήθεια στους οικονομικά αδύνατους και άπορους ασθενείς.

Με τη στήριξη του προσωπικού του Νοσοκομείου παρείχαν στους ασθενείς, μαγνητικές τομογραφίες, εξειδικευμένα φάρμακα μεγάλης οικονομικής αξίας, που κάποιοι ασθενείς δεν μπορούσαν να τα αγοράσουν, ειδικές εξετάσεις που έπρεπε να σταλούν και να επεξεργασθούν σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού, και διέθεσαν μεγάλα χρηματικά ποσά για την μετακίνηση ασθενών στο εξωτερικό.

Ο Σύλλογος σήμερα

Τα τελευταία χρόνια τα μέλη του Συλλόγου με πίστη και αφοσίωση στο κοινωνικό έργο εργάζονται σε 4 κύριους τομείς:

1. την οικονομική και ψυχολογική στήριξη των οικονομικά αδυνάτων ασθενών του νοσοκομείου

2. την ανέγερση Ξενώνα 

3. την οικονομική υποστήριξη και λειτουργική διαχείριση και συντονισμό του ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

4. την υλοποίηση πανελλαδικής εκστρατείας πρόληψης του καρκίνου

Το όραμα και οι αξίες του

Σε ένα περιβάλλον οικονομικής, αλλά κυρίως αξιακής και θεσμικής κρίσης, ο εθελοντισμός θυμίζει ότι η προσφορά στον συνάνθρωπο μπορεί να διαμορφώσει στην πράξη την ανοικτή κοινωνία των πολιτών που λαμβάνει πρόνοια για τους ασθενέστερους και τους μη προνομιούχους. Σε μια εποχή όπου οι επιλογές των περισσοτέρων υπαγορεύονται από την ανάγκη και την υποχρέωση, ο εθελοντισμός αποτελεί διέξοδο και την κατ΄ εξοχή έκφραση της ατομικής ελευθερίας και της προσωπικής αξιοπρέπειας.

Μέσα από τον Εθελοντισμό τα άτομα μπορούν να υψώσουν τη φωνή τους και να εκφράσουν τη βούλησή τους ελεύθερα και δυναμικά. Έχοντας ως κινητήρια δύναμη την ενεργητικότητα, την επιμονή και αισιοδοξία των μελών του ο σύλλογος δεν σταμάτησε να κινείται με πυξίδα την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο. Από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του, τα μέλη του στάθηκαν αρωγοί στον πόνο και στον καθημερινό αγώνα επιβίωσης των καρκινοπαθών ασθενών εντοπίζοντας και αντιμετωπίζοντας τις ανάγκες τους.

Η αποτελεσματικότητα και η ευρεία αποδοχή αυτής της διαχρονικής κοινωνικής προσφοράς, αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη, ώστε τα μέλη του να προχωρήσουν σε ακόμη πιο αποτελεσματικές πρωτοβουλίες με στόχο την καταπολέμηση του καρκίνου και παραμένοντας παράλληλα πιστοί στους σκοπούς της ίδρυσής του. Για όλα τα μέλη του συλλόγου ο εθελοντισμός δεν είναι υποχρέωση. Είναι ελευθερία. Είναι δυνατότητα δημιουργίας.

INFO

Σύλλογος Φίλων Γ.Ο.Ν.Κ. «Οι Άγιοι Ανάργυροι»
Τηλ: 210 3634 749 / 210 6011 338 / 6932 304499
[email protected]

Κέντρο Πρόληψης
Τίρυνθος 2, Α. Πατήσια, Αθήνα 11143
Τηλ: 210 2521418
www.stopcancer.gr

*Για να στηρίξετε το έργο μπορείτε να καταθέσετε χρηματικά ποσά στο λογαριασμό Τράπεζας ALPHA BANK του Συλλόγου με: IBAN: GR4101401380138002002005693.

**Για να ενημερωθείς περισσότερο για τον Καρκίνο του Μαστού, μπορείς να διαβάσεις περισσότερα άρθρα για τη συχνή αυτή μορφή καρκίνου στις γυναίκες εδώ