UPDATE #NOW

Άλλη μία γυναικοκτονία: Η κορυφαία δρομέας Agnes Tirop δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της


Κλέλια Φατούρου

15 Οκτωβρίου 2021

Άλλη μία γυναικοκτονία: Η κορυφαία δρομέας Agnes Tirop δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της

Η δρομέας που κατέκτησε την 4η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο και έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ, έχασε τη ζωή της στα 25 της χρόνια. Άλλη μία γυναικοκτονία. Άλλη μία γυναίκα που δολοφονήθηκε από το χέρι του συντρόφου της και άλλος ένας σύντροφος που προσπάθησε να διαφύγει.

Η Agnes Tirop βρέθηκε δολοφονημένη στο σπίτι της, την Τετάρτη, στην περιοχή Iten, που είναι ένα κέντρο προπόνησης για κορυφαίους αθλητές. Το αίτιο ήταν οι πολλαπλές μαχαιριές που δέχτηκε, στην κοιλιά και τον λαιμό. Ο σύζυγός της 25χρονης Κενυάτισσας, Emmanuel Rotich, συνελήφθη και αντιμετωπίζει κατηγορίες, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της έρευνας.

Ο φερόμενος ως δράστης συνελήφθη την Πέμπτη ενώ προσπαθούσε να φύγει από τη χώρα ενώ προσπαθούσε να μεταφέρει το όχημά του μέσα σε ένα μεγάλο φορτηγό, σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές. Η έρευνα ξεκίνησε αμέσως αφού ο σύζυγος έλειπε και η οικογένειά του ανέφερε ότι τους είχε τηλεφωνήσει και ζητούσε τη συγχώρεση του Θεού κλαίγοντας.

Την ίδια κιόλας μέρα, το Υπουργείο Αθλητισμού στην Κένυα ανέστειλε όλους τους αθλητικούς αγώνες για 2 εβδομάδες, ως ένδειξη σεβασμού στη μνήμη της αθλήτριας. «Χάσαμε ένα σπουδαίο ταλέντο. Ήταν μία πολύ δυνατή γυναίκα, που είχε αφοσιωθεί πλήρως σε αυτό που έκανε», δήλωσε ο Julius Yego, ο πρώην επικεφαλής του αθλητικού τομέα στην Κένυα.

Ο Πρόεδρος της Κένυας Uhuru Kenyatta δήλωσε ότι είναι τρομακτικό και λυπηρό που χάσαμε μία τόσο νέα και πολλά υποσχόμενη αθλήτρια. «Είναι ακόμα πιο επώδυνο το γεγονός ότι η Agnes, μία Κενυάτισσα ηρωίδα έχασε τη ζωή της εξαιτίας μίας εγκληματικής πράξης που διαιωνίζεται από εγωιστές και θρασύδειλους ανθρώπους».

Η αθλήτρια είχε κερδίσει ασημένιο μετάλλιο στα 5.000 μέτρα σε παγκόσμιο επίπεδο (το 2012 και και το 2014), τον Αύγουστο τερμάτισε 4η στους Ολυμπιακούς του Τόκυο, στον τελικό των 5.000 μέτρων και τον Σεπτέμβριο έσπασε το ρεκόρ των γυναικών στα 10 χιλιόμετρα, με χρόνο 30 λεπτά και 1 δευτερόλεπτο.