UPDATE #NOW

Εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης υπολογίζει την ηλικία των παιδιών και διχάζει


The Jennettes

27 Οκτωβρίου 2021

Εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης υπολογίζει την ηλικία των παιδιών και διχάζει

Το να μαντεύουμε σωστά την ηλικία κάποιου με την πρώτη ματιά, είναι δύσκολο – αν όχι ακατόρθωτο. Ειδικά αν βρίσκεται στην εφηβεία. Κι όμως, ορισμένοι άνθρωποι πρέπει να το κάνουν καθημερινά, γιατί είναι η δουλειά τους. 

Φυσικά, πολύ συχνά κάνουν λάθος. Αυτός είναι και ο λόγος που μία εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης από το Λονδίνο, η Yoti, προσπαθεί να προβλέψει τις ηλικίες ατόμων, αν είναι πάνω από 6 και κάτω από 60 ετών. 

Η εταιρεία ανέλυσε εκατοντάδες χιλιάδες φωτογραφίες ταυτότητας και το σύστημα έχει πια εκπαιδευτεί για να αναγνωρίζει τόσο το φύλο, όσο και την ηλικία τους. Τα παιδιά κάτω των 13 ετών δεν επιτρέπεται να τη χρησιμοποιούν, βέβαια, όμως ακόμη δεν έχει αποκαλυφθεί πόσες φωτογραφίες παιδιών Δημοτικού (ή ακόμη μικρότερων) υπάρχουν στη βάση δεδομένων, από την περίοδο των δοκιμών.

Σε επίσημη δήλωση, η Yoti τόνισε ότι οι περισσότερο πελάτες της επικεντρώνονται στα μικρότερα ηλικιακά γκρουπ του πληθυσμού, γιατί εκείνα αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Το ζήτημα βρίσκεται στον αντίκτυπο που έχει η τεχνολογία αυτή στην κοινωνία.

Αν γίνει μέρος της καθημερινότητας αυτός ο υπολογισμός της ηλικίας, τα παιδιά ίσως σταματήσουν να χρησιμοποιούν ιστοσελίδες που ίσως τα εκθέσουν σε ανθρώπους και καταστάσεις που θα τους κάνουν κακό. Ταυτόχρονα, τα πρόσωπά τους θα εκτίθενται καθημερινά στο διαδίκτυο και θα υπάρχουν σε βάσεις δεδομένων - κανείς δεν εγγυάται τι θα συμβεί από εκεί και πέρα.

Αυτό είναι το πρόβλημα. Κι εκεί πρέπει να εφαρμοστούν κανόνες, οι οποίοι  θα προστατεύουν τους ανηλίκους.

jenny.gr