UPDATE #NOW

Εμβόλιο για τον HPV περιορίζει κατά 90% την εμφάνιση καρκίνου της μήτρας


The Jennettes

4 Νοεμβρίου 2021

Εμβόλιο για τον HPV περιορίζει κατά 90% την εμφάνιση καρκίνου της μήτρας

Νέα δεδομένα γύρω από την πρόληψη το καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας, δίνουν ελπίδα.

Το ερευνητικό κέντρο Cancer Research UK έκανε λόγο για «ιστορικές εξελίξεις», καθώς το εμβόλιο κατά του HPV φαίνεται πως μπορεί να περιορίσει κατά 90% την εμφάνιση του καρκίνου της μήτρας κι αναμένεται να σώσει ζωές.

Οι ειδικοί εξήγησαν πως όσοι έχουν εμβολιαστεί, ίσως χρειαστούν λιγότερες προληπτικές εξετάσεις.

Πρόκειται για την τέταρτη συνηθέστερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες, αφαιρώντας περισσότερες από 300 χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο. Σχεδόν εννέα στους δέκα θανάτους καταγράφονται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, καθώς υπάρχει ελάχιστη πρόσβαση στη θεραπεία. 

Περισσότερες από 100 χώρες έχουν ξεκινήσει τη χρήση του εμβολίου HPV για την αντιμετώπιση του καρκίνου στον τράχηλο, στο πλαίσιο του προγράμματος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας. Αποτελεί σημαντικό μέσο πρόληψης, όμως δεν μπορεί να νικήσει τον καρκίνο αν αυτός εμφανιστεί. 

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Lancet, συγκέντρωσε δεδομένα από μαθήτριες που εμβολιάστηκαν το 2008 και είναι σήμερα ενήλικες, λίγο μεγαλύτερες από τα 20 έτη. Παρατηρήθηκε μείωση των προκαρκινικών όγκων και 87% μείωση στις περιπτώσεις καρκίνου της μήτρας.

«Η αποτελεσματικότητα είναι τεράστια», δήλωσε ένας από τους ειδικούς και καθηγητής του King’s College London, Peter Sasieni.