UPDATE #NOW

Ξεκινούν οι δοκιμές εμβολίου που αντιμετωπίζει την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού


The Jennettes

3 Νοεμβρίου 2021

Ξεκινούν οι δοκιμές εμβολίου που αντιμετωπίζει την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού

Ερευνητές από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Cleveland ανέπτυξαν εμβόλιο που, αν όλα πάνε καλά, θα αντιμετωπίσει τον τριπλό αρνητικό καρκίνο του μαστού, που θεωρείται ο πιο επιθετικός και θανατηφόρος. 

Μόλις μπήκε στο στάδιο δοκιμών σε ανθρώπους, με τους ειδικούς να είναι αισιόδοξοι. Το συγκεκριμένο εμβόλιο στοχεύει σε μία πρωτεΐνη που λέγεται α-Λακταλβουμίνη και εντοπίζεται στην πλειονότητα των τριπλά αρνητικών καρκίνων του μαστού. Το εμβόλιο, το οποίο φαίνεται ασφαλές και αποτελεσματικό στα ποντίκια, πυροδοτεί μία αντίδραση του ανοσοποιητικού ενάντια στους αναπτυσσόμενους όγκους, εμποδίζοντάς τους να μεγαλώσουν – ή και να αναπτυχθούν εξ αρχής.  

Η πρώτη φάση κλινικών δοκιμών θα καθορίσει τη μέγιστη δόση εμβολίου που αντέχει ο οργανισμός των ασθενών με καρκίνο του μαστού σε αρχικό στάδιο. Θα ακολουθήσει δοκιμή σε γυναίκες που δε νοσούν αλλά βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο, κυρίως λόγω μεταλλάξεων των γονιδίων BRCA1 ή BRCA2.

«Αν πετύχει», είπε ένας από τους ερευνητές, «αυτό το εμβόλιο θα έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ελέγχουμε τον καρκίνο των ενηλίκων και να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής».

jenny.gr