UPDATE #NOW

«Όπως σε γέννησε η μάνα σου»: Ένοχος κρίθηκε ο καθηγητής μαιευτικής που παρενοχλούσε σεξουαλικά τις φοιτήτριες του


The Jennettes

5 Νοεμβρίου 2021

«Όπως σε γέννησε η μάνα σου»: Ένοχος κρίθηκε ο καθηγητής μαιευτικής που παρενοχλούσε σεξουαλικά τις φοιτήτριες του
Ένοχος κρίθηκε ο καθηγητής του τμήματος Μαιευτικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (τέως Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης) για κατάχρηση σε γενετήσια πράξη, με θύματα τρεις πρώην φοιτήτριες του, τις οποίες καλούσε για δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις στο ιατρείο του.

Ένοχος κρίθηκε ο καθηγητής του τμήματος Μαιευτικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (τέως Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης) για κατάχρηση σε γενετήσια πράξη, με θύματα τρεις πρώην φοιτήτριες του, τις οποίες καλούσε για δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις στο ιατρείο του.

Έπειτα από σχετική τους καταγγελία, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης καταδίκασε τον καθηγητή σε φυλάκιση τεσσάρων ετών με τριετή αναστολή. Παρόλα αυτά, οι αρχές του αναγνώρισαν το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου ενώ αφέθηκε ελεύθερος μετά την έφεση που άσκησε κατά της καταδικαστικής απόφασης. 

Ωστόσο, από σήμερα τρεις γυναίκες θα νιώθουν δικαιωμένες και αυτό είναι μια νίκη αν και τόσο καιρό που εκκρεμούσαν οι κατηγορίες εναντίον του, συνέχισε κανονικά να ασκεί τα επαγγέλματα του γιατρού και του καθηγητή. Να θυμίσουμε ότι τον Σεπτέμβριο ο καθηγητής έκατσε στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης με τις κατηγορίες ότι παρενοχλούσε σεξουαλικά φοιτήτριες κατά τη διάρκεια γυναικολογικών εξετάσεων.

Με βάση τη δικογραφία που σχηματίστηκε εναντίον του, οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις συνέβησαν το 2015- 2016. Σύμφωνα με τις σχετικές καταγγελίες ο γυναικολόγος φέρεται ακόμη ότι προσπαθούσε να εξαγοράσει τη σιωπή των θυμάτων υπαινισσόμενος επαγγελματική αποκατάσταση και άλλοτε τις εκβίαζε απειλώντας για το αντίθετο.

Οι περιγραφές στις καταγγελίες των φοιτητριών συγκλονίζουν. 

«Ήμουν πρωτοετής φοιτήτρια όταν επισκέφθηκα το ιατρείο του, το 2016. Είχε ευχάριστο προφίλ στο μάθημα. Μας είπε ότι μπορούμε να κάνουμε δωρεάν γυναικολογική εξέταση επειδή "είστε συναδέλφισσες". Τον εμπιστεύθηκα και πήγα. Είπε στη μαία να βγει έξω λέγοντας: "είναι φοιτήτρια θα της κάνω μάθημα". Γδύθηκα. Μου είπε "όπως σε γέννησε η μάνα σου". Ήταν πρώτη φορά που ένιωσα ότι είμαι εκτεθειμένη σε άγνωστο άντρα. Άρχισε να με θωπεύει. Πάγωσα. Κόπηκε η φωνή μου. Έτρεμα, έλεγα να τελειώσει να φύγω», είχε καταθέσει τότε στο δικαστήριο απόφοιτος της Μαιευτικής.

«Του είπα να σταματήσει και δεν σταμάτησε. Τον έσπρωξα αλλά με τράβηξε πάνω του για να με παρηγορήσει επειδή έκλαιγα. Δεν ήταν κανείς στο ιατρείο. Με φίλησε χωρίς τη θέλησή μου. Εκείνη την ώρα χτύπησε το κουδούνι, ήταν ένας τεχνικός. Πήγα στο παραβάν και ντύθηκα. Μου είπε να μην πω τίποτα. Όταν πήγα να φύγω, με αγκάλιασε και μου είπε "όταν πάρεις πτυχίο εγώ θα είμαι εδώ να σου βρω δουλειά"», όπως ανέφερε μία από τις καταγγέλουσες για την κακοποίηση της. 

Ο καθηγητής φυσικά από την πλευρά του, αρνήθηκε τις κατηγορίες χαρακτηρίζοντάς τις ως «ψευδείς» ενώ κατηγόρησε ονομαστικά δύο συναδέλφισσές του, που διδάσκουν στο Τμήμα Μαιευτικής, ότι βρίσκονται πίσω από την υπόθεση με απώτερο σκοπό να τον βλάψουν επαγγελματικά και κοινωνικά. 

Κατά τη διάρκεια της δίκης, είναι αξιοσημείωτο ότι οι φοιτήτριες κλήθηκαν να απαντήσουν στην ερώτηση γιατί «καθυστέρησαν»- δύο χρόνια μετά τα συμβάντα- να προβούν στην καταγγελία εναντίον του καθηγητή. Οι καταγγέλουσες ισχυρίστηκαν ότι φοβήθηκαν, λέγοντας ότι «δεν θα παίρναμε ποτέ πτυχίο»και «δεν θα γινόμασταν πιστευτές»...

Η υπόθεση καταδεικνύει δυστυχώς για μία ακόμη φορά την καχυποψία που πρέπει να αντιμετωπίσουν τα θύματα πέρα από τη σωματική και ηθική τους βλάβη. Ωστόσο, τρεις γυναίκες νιώθουν δικαιωμένες τώρα και αυτό είναι από μόνο του, μια μικρή αλλά σημαντική νίκη. 

Δείτε ακόμη: Δυνατές φωτογραφίες που περιγράφουν τη γυναικεία κακοποίηση