UPDATE #NOW

Όχι, κανείς δε θα φυτέψει δέντρο για κάθε IG story του κατοικιδίου σας


The Jennettes

15 Νοεμβρίου 2021

Όχι, κανείς δε θα φυτέψει δέντρο για κάθε IG story του κατοικιδίου σας

«We’ll plant 1 tree for every pet picture» - το έχουμε δει σε αμέτρητα stories από την αρχή του μήνα, ίσως το είδατε και σήμερα, μάλλον θα συνεχίσετε να το βλέπετε. Θα φυτευτούν πράγματι τόσα δέντρα ή είναι μία τάση που υπάρχει χωρίς λόγο;

Όλα ξεκίνησαν από το νέο feature, Add Yours, που έκανε την εμφάνισή του στις 2 Νοεμβρίου. Μέχρι τώρα, έχουν αναρτηθεί περίπου 5 εκατομμύρια ιστορίες με αξιολάτρευτα ζωάκια και έχει διαδοθεί η φήμη πως η εταιρεία Plant A Tree Co θα φυτέψει ένα δέντρο για κάθε μία από αυτές.

Αν το πιστεύατε και συμμετείχατε στην τάση, ήρθε η ώρα να πέσετε από τα σύννεφα. Γιατί η αλήθεια που κρύβεται πίσω της, αποκαλύφθηκε.

Στις 9 του μήνα, η Plant A Tree Co ξεκαθάρισε τη θέση της. Δήλωσε ότι όλα ξεκίνησαν από μία «διασκεδαστική καμπάνια δενδροφύτευσης», η οποία έλαβε τέλος 10 λεπτά αργότερα γιατί «καταλάβαμε ότι θα ξέφευγε» και δεν υπήρχε περίπτωση να φυτέψει κανείς τόσα δέντρα.

«Αν και το σβήσαμε, μία εβδομάδα μετά, από το πουθενά, τα stories συνεχίζονταν χωρίς κανέναν έλεγχο, με τον αριθμό τους να αγγίζει εκατομμύρια», τόνισε, ενώ εξήγησε πως «μάλλον πρόκειται για bug του Instagram».

Η Plant A Tree Co, η οποία υποστηρίζει ότι έχει συγκεντρώσει 500 χιλιάδες δολάρια «για πολλούς φιλανθρωπικούς σκοπούς» και έχει φυτέψει 6.500 δέντρα από την πρώτη μέρα λειτουργίας της, θέλει να ενημερώσει όσο περισσότερο κόσμο μπορεί μέσω ενός fundraiser, της TreesForTheFuture. «Δεν αγγίζουμε ποτέ τα χρήματα», σημείωσε η εταιρεία.

Αργότερα, η TreesForTheFuture έχει ανακοινώσει από τότε ότι δεν συνεργάζεται με το προφίλ της Plant A Tree Co στο Instagram και ζήτησε να γίνονται όλες οι δωρεές μέσω της ιστοσελίδας της κι όχι στα social media.

Θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα απλό λάθος, μία απροσεξία που βγήκε εκτός ελέγχου. Ο δημοσιογράφος και κωμικός Patrick Marlborough όμως έκανε έρευνα γύρω από το brand και τον ιδρυτή του, Zack Saadiou, την οποία δημοσίευσε στο Twitter. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι και το 2019 είχε κάνει κάτι ανάλογο «πουλώντας κολιέ σε εξωφρενικά υψηλές τιμές υποστηρίζοντας ότι θα δωρίσει τα χρήματα σε φιλανθρωπίες, ενώ τα κρατούσε τελικά». 

Ο Saadiou απάντησε στις 11 Νοεμβρίου, μέσω του Bustle. «Ναι, χρηματοδοτούμε τις επιχειρήσεις μας πουλώντας τα κολιέ που λατρεύουν οι followers. Από τη στιγμή που είμαστε μικρή και νέα επιχείρηση που μόλις πρόσφατα γίναμε γνωστοί στο ευρύ κοινό, αυτός είναι ο τρόπος να συγκεντρώσουμε τους πόρους χωρίς να κάνουμε μεγάλες και ριψοκίνδυνες επενδύσεις. Σύντομα, θα αρχίσουμε να δημιουργούμε τα δικά μας προϊόντα. Δεν καταλαβαίνω πώς αυτό σχετίζεται με την απάτη, τηρούμε απόλυτη διαφάνεια σχετικά με την ποιότητα των προϊόντων μας που δεν είναι η καλύτερη, αλλά και την παράδοση που παίρνει πολύ χρόνο».

Δύο μέρες νωρίτερα, δήλωνε στο CNET πως «υπάρχουν πολλές κατηγορίες για την Plant A Tree Co και καταλαβαίνω από πού προέρχονται, καθώς όλοι έχουμε κάνει λάθη στο παρελθόν».

Διαβάστε ακόμη: Το τοξικό post του Chris Pratt, η απαράδεκτη ατάκα για την "υγιή κόρη" του και ο χαμός στα social media