UPDATE #NOW

Τα κακά νέα της ημέρας: Ο τρόπος που κρατάτε το κινητό σας, βλάπτει σοβαρά την υγεία


The Jennettes

19 Νοεμβρίου 2021

Τα κακά νέα της ημέρας: Ο τρόπος που κρατάτε το κινητό σας, βλάπτει σοβαρά την υγεία

Περνάτε πολλές ώρες σκορλάροντας στα social media; Ναι. Ξέρετε ότι αυτό δεν κάνει καλό στην ψυχική σας υγεία; Επίσης ναι. Εδώ θα μιλήσουμε για κάτι που πιθανότητα δε γνωρίζατε και είναι ο τρόπος με τον οποίο κρατάτε τη συσκευή σας.

Το κρατάτε αυτήν τη στιγμή στο χέρι σας; Αν ναι, τέλεια. Αν όχι, κρατήστε το για ένα λεπτό. Και κοιτάξτε το. Μάλλον θα δείτε την κάτω άκρη του να ακουμπά στο μικρό σας δάχτυλο, το πίσω μέρος στον δείκτη, τον μέσο και τον παράμεσο, ενώ το scrolling γίνεται με τον αντίχειρα. Κι εμείς αυτό ακριβώς κάναμε και είναι λάθος, φυσικά.

Η αλήθεια είναι πως με αυτόν κάνουμε κακό στα νεύρα μας - κυριολεκτικά. Μάλιστα, πιέζουμε το ωλένιο νεύρο – ένα από τα τρία βασικά νεύρα του χεριού, το οποίο ξεκινά από το εσωτερικό του πήχη και καταλήγει στην παλάμη, ενώ ελέγχει τον παράμεσο και το μικρό δάχτυλο. Η συμπίεσή του προκαλεί πόνο, μούδιασμα και αδυναμία.

Παράλληλα, αυξάνονται οι πιθανότητες να αποκτήσουμε σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα. Όπως αναφέρει το neurocenter.gr, μάλιστα, πολλοί ασθενείς ξυπνάνε το βράδυ και τινάζουν το χέρι τους για να απαλλαγούν από το μούδιασμα. Μπορεί να έχει πόνο στο χέρι, που επεκτείνεται στα δάκτυλα αλλά και πάνω από τον καρπό, καμιά φορά μέχρι και τον ώμο. Σε προχωρημένο στάδιο, ο ασθενής παρατηρεί ότι αρχίζουν να του πέφτουν τα πράγματα, δεν μπορεί να κουμπώσει τα κουμπιά του κλπ. Εμφανίζεται δηλαδή αδυναμία στις λεπτές κινήσεις.

Δεν σας πείσαμε ακόμα πως αυτό είναι κακό; Ο φυσικοθεραπευτής Ben Lombard μίλησε στο Huffington Post και εξήγησε ότι επιβαρύνουμε και τον αυχένα μας. «Σκύβουμε πολύ τον λαιμό μας ενώ είμαστε όρθιοι. Ή, ακόμη χειρότερα, αν είμαστε ξαπλωμένοι και χρησιμοποιούμε το τηλέφωνό μας, συχνά τεντώνουμε τον λαιμό και πιέζουμε τα νεύρα».

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει «ιδανικός» τρόπος να κρατάμε το smartphone μας. Πρέπει απλώς να περιορίσουμε τη χρήση του.

TAGS