Ανοίγοντας το App Store και το Google Play, «βομβαρδιζόμαστε» από ενδιαφέρουσες εφαρμογές που φαίνεται να αξίζουν μία θέση στο smartphone μας. Υπάρχει περιεχόμενο για όλα τα γούστα – από παιχνίδια μέχρι επεξεργασία φωτογραφιών, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ζωγραφική, όλο και κάτι θα μας τραβήξει την προσοχή. Υπάρχουν ακόμη κι applications για το σκανάρισμα σελίδων, την οργάνωση του χρόνου και την εκτόξευση της παραγωγικότητάς μας.
Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, όμως. Κι αν έχουμε «κατεβάσει» κάποια από τις παρακάτω πέντε εφαρμογές, χρειάζεται να τη διαγράψουμε άμεσα.
CamScanner
Αυτή η εφαρμογή «έκλεψε» την καρδιά μαθητών, φοιτητών και εργαζομένων κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown. Σκανάρει σελίδες και τις μετατρέπει σε pdf σε δευτερόλεπτα, ενώ τις στέλνει με email όπου θέλουμε. Και το καλύτερο; Είναι δωρεάν.
Όπως γνωρίζουμε, όμως, τίποτα δεν είναι πραγματικά δωρεάν. Το αντίτιμο σε αυτήν την περίπτωση, είναι η ιδιωτικότητά μας. Μερικά χρόνια πριν, μάλιστα, ειδικοί βρήκαν ότι είχαν εγκατασταθεί ιοί στις συσκευές των χρηστών της εφαρμογής – με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.
Όσο κι αν μας στενοχωρούν τα νέα, το Facebook είναι μία από τις πιο επικίνδυνες εφαρμογές. Έχει πρόσβαση στις επαφές, την τοποθεσία, την κάμερα, το χώρο αποθήκευσης – τα πάντα. Στη συνέχεια, χρησιμοποιεί τα δεδομένα αυτά για να μας στέλνει συγκεκριμένες διαφημίσεις.
Kaspersky QR Scanner
Η κάμερα που έχει ήδη το τηλέφωνό μας, λειτουργεί μία χαρά. Κατεβάζοντας μία εφαρμογή ειδικά για scanning, της δίνουμε πρόσβαση σε στοιχεία που δε χρειάζεται, ενώ καταλαμβάνει πολύ χώρο χωρίς λόγο.
Έχει χαρακτηριστεί ως η «εφαρμογή της Gen Z» και όχι άδικα. Πρόκειται, όμως, για ένα μέσο που ασκεί τεράστια πίεση στους χρήστες, οι οποίοι προσπαθούν να ικανοποιήσουν τα πρότυπα και τις τάσεις που προκύπτουν κάθε τόσο. Πολλοί κακόβουλοι χρήστες «παραμονεύουν», έτοιμοι να επιτεθούν σε ανήλικα θύματα, τα οποία είναι εύκολο να επηρεαστούν.
Δείτε ακόμη:
Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits