UPDATE #NOW

Το House of Cards ζητά από τον Kevin Spacey 30 εκατ. δολάρια αποζημίωση, και πολύ καλά κάνει


Κλέλια Φατούρου

23 Νοεμβρίου 2021

Το House of Cards ζητά από τον Kevin Spacey 30 εκατ. δολάρια αποζημίωση, και πολύ καλά κάνει

Το 2017, ο Kevin Spacey απολύθηκε από τη σειρά του Netflix, House of Cards, μετά από 5 κύκλους.

Τώρα καλείται να αποζημιώσει την εταιρία παραγωγής Media Rights Capital, η οποία κατέθεσε αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Los Angeles ζητώντας αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη, μετά την πολυετή μάχη με τον Kevin Spacey, ο οποίος απολύθηκε από τη MRC μετά τις κατηγορίες για παρενόχληση, εντός και εκτός σετ.

Ο μεσάζων που ορίστηκε, είχε δηλώσει τον Οκτώβριο του 2020 ότι ο Spacey αθετούσε επανειλημμένα τις υποχρεώσεις του συμβολαίου του και ότι η συμπεριφορά του τον καθιστούν υπεύθυνο για τα εκατομμύρια δολάρια που έχασε η εταιρία παραγωγής MRC. Μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος από το CNN το 2017 και τις καταγγελίες από μέλη του προσωπικού του House of Cards για σεξουαλική κακοποίηση, ο Kevin Spacey απολύθηκε. «Η MRC δεν είχε καμία γνώση της συμπεριφοράς του Spacey κατά τη διάρκεια της παραμονή του στη σειρά», ήταν η επίσημη απάντηση στο έγγραφο που κατατέθηκε.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι πριν το θέμα πάρει μεγάλες διαστάσεις, ο ηθοποιός Anthony Rapp είχε μιλήσει στο BuzzFeed News και είχε πει ότι ο Spacey τον είχε παρενοχλήσει σε πάρτι, το 1986, όταν ο ίδιος ήταν μόλις 14 ετών. Η εταιρία MRC υποστηρίζει ότι σταμάτησε τότε τα γυρίσματα, προκειμένου να μιλήσει με το cast και το προσωπικό, για τυχόν ανάλογα περιστατικά. Η απάντηση του Spacey ήταν ότι δεν θυμάται το περιστατικό, μάλλον είχε πιει και ζήτησε συγγνώμη.

Όταν τελικά βγήκαν όλα στο φως, ο 6ος κύκλος του House of Cards έπρεπε να γραφτεί από την αρχή για να εξαφανίσει τον ρόλο του Spacey και να μειώσει τα επεισόδια, από 13 σε 8. Όλο αυτό μεταφράστηκε σε τεράστιες οικονομικές απώλειες, τόσο για την εταιρία όσο και για τους εργαζόμενούς της. Τις οποίες θα εξοφλήσει ο Spacey με το ποσό των (σχεδόν) 31 εκατ. δολαρίων.