UPDATE #NOW

7 σειρές και ταινίες που μίλησαν για την κακοποίηση των γυναικών


Κλέλια Φατούρου

25 Νοεμβρίου 2021

7 σειρές και ταινίες που μίλησαν για την κακοποίηση των γυναικών

Η 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, πήρε τη σημαντική αυτή απόφαση στις 17 Δεκεμβρίου του 1999, αλλά δυστυχώς, 22 χρόνια μετά, η κατάσταση γίνεται όλο και πιο ανησυχητική.

Η πανδημία εκτόξευσε τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, με τον ΟΗΕ να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου από την αρχή. Σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, 1 στις 3 γυναίκες έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία (ή και τα δύο) από τα 15 έτη και μετά. Περισσότερες από τις μισές γυναίκες έχουν παρενοχληθεί σεξουαλικά, ενώ το 11% έχει υποστεί ψηφιακή παρενόχληση. Μόνο το 2021 μετράμε 13 γυναικοκτονίες, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2021, η γραμμή SOS 15900 δέχτηκε σχεδόν 3.000 κλήσεις που αφορούσαν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες ανάλογων περιστατικών, χωρίς να αντιδρούμε. Θεωρούμε ότι η μόνη μορφή βίας είναι η σωματική. Πολύ πριν φτάσουμε στις γυναικοκτονίες, έχουν υπάρξει δείγματα κακής συμπεριφοράς. Η φετινή διαφήμιση-ταινία της Lacta δείχνει τα στάδια του παθιασμένου έρωτα. Πώς ξεκινά από ενθουσιασμό και καταλήγει σε κτητικότητα, χειρισμό και βία. 

Σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών, θυμόμαστε 7 ταινίες και σειρές που πραγματεύονται αυτό το θέμα και γίνονται μία απαραίτητη υπενθύμιση για το τι είναι βία.

Maid

Η νέα σειρά του Netflix ξεκαθαρίζει την παρεξήγηση που υπάρχει για το τι είναι κακοποίηση. Η μαμά Alex αποφασίζει να αφήσει τον σύντροφό της μετά από τη λεκτική και ψυχολογική κακοποίηση που υφίσταται από την αρχή της σχέσης και κάνει μία νέα αρχή ως οικιακή βοηθός. Η διαδρομή της έχει αμέτρητες δυσκολίες αλλά η ίδια δεν εγκαταλείπει. Συγκλονιστική ερμηνεία από τη Margaret Qualley, αλλά και της Andie MacDowell που υποδύεται αυτό που είναι και στην πραγματικότητα. Τη μητέρα της.

Young Promising Woman

Η ταινία που απέσπασε Όσκαρ ήταν μία γροθιά στο στομάχι και δυστυχώς μία πραγματικότητα για τις περισσότερες γυναίκες. Η Cassie ζει διπλή ζωή και ξεγελά τους άντρες ότι είναι μεθυσμένη. Αποδεικνύεται ότι όλοι προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν αλλά για εκείνη, είναι μέρος ενός σχεδίου. 

Enough

Ίσως η πιο σημαντική ταινία της Jennifer Lopez. Στο Enough, είναι μία κακοποιημένη σύζυγος η οποία το σκάει νύχτα από το σπίτι για να προστατεύσει την ίδια και το παιδί της. Ο σύντροφός της όμως θέλει να πάρει εκδίκηση και την καταδιώκει. Η Slim μαθαίνει krav maga για να αυτοάμυνα και ανταποδίδει τη βία που της ασκούσε τόσα χρόνια.

Το Κορίτσι με το Τατουάζ

Η θρυλική πια ταινία δείχνει με ωμό τρόπο την κακοποίηση που υφίσταται η Λίσμπεθ από διάφορους άντρες. Ταυτόχρονα, η ίδια αναζητά μία γυναίκα που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς 40 χρόνια πριν και συνεργάζεται με τον Mikael.

Big Little Lies

Οι φαινομενικά τέλειες ζωές των μαμάδων υψηλής κοινωνικής τάξης, ξεδιπλώνονται μέχρι που όλα αλλάζουν όταν γίνεται ένας φόνος και όταν μία single μαμά μετακομίζει στην πόλη τους.

Room

Μία ιστορία που δυστυχώς εμπνέεται από την πραγματικότητα. Μία κοπέλα πέφτει θύμα απαγωγής, όπου βιάζεται επανειλημμένα και στο υπόγειο που είναι φυλακισμένη, γεννά το παιδί του απαγωγέα της. Μία ταινία- γροθιά στο στομάχι για το πώς μπορείς να επανέλθεις στη ζωή μετά από χρόνια κακοποίηση.

You

Η σειρά που έκανε τους serial killers σέξι (εχμ, βρες το λάθος) και έδειξε κάτι σοκαριστικό, αλλά τόσο αληθινό. Ότι ο δολοφόνος ή ο τοξικός σύντροφος μπορεί να είναι το γλυκό αγόρι της διπλανής πόρτας. Ο συνεσταλμένος ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου που σε παρακολουθεί όταν δεν το ξέρεις και προσπαθεί να σε αλλάξει. Σε αυτήν την περίπτωση, να σε δολοφονήσει.