UPDATE #NOW

«Είναι προκατάληψη ότι τα αδύνατα μοντέλα δεν τρώνε», λέει ο αρχισυντάκτης της Vogue UK. Τα «αδύνατα μοντέλα» όμως, διαφωνούν


Στεφανία Παπαδημητρίου

26 Νοεμβρίου 2021

«Είναι προκατάληψη ότι τα αδύνατα μοντέλα δεν τρώνε», λέει ο αρχισυντάκτης της Vogue UK. Τα «αδύνατα μοντέλα» όμως, διαφωνούν

«Υπάρχει μία προκατάληψη ότι οι άνθρωποι της μόδας δεν τρώνε, αλλά δεν ισχύει κάτι τέτοιο», δήλωσε ο αρχισυντάκτης της βρετανικής Vogue, Edward Enninful. «Όταν κοιτάς τη δική μου Vogue, τουλάχιστον, όλοι είναι ευπρόσδεκτοι. Όλα τα σχήματα, τα μεγέθη, τα χρώματα», συνέχισε και πρόσθεσε ότι «όλοι είναι τόσο ανοιχτοί» στο διαφορετικό, ειδικά από το 2017 που ανέλαβε τα καθήκοντά του. 

«Ακόμα και η ιδέα του να είσαι μοντέλο έχει αλλάξει. Μπορείς να είσαι κοντός, μπορείς να έχεις καμπύλες, μπορείς να είσαι ανάπηρος». 

Πόσο ισχύει αυτό, όμως; Γιατί τα μοντέλα φαίνεται να έχουν άλλη άποψη.

Πράγματι έχει σημειωθεί πρόοδος και, δέκα χρόνια πριν, δε θα μπορούσαμε να μιλάμε για αποδοχή και συμπερίληψη και για trans γυναίκες στο εξώφυλλο του Sports Illustrated. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν μπορούμε να λέμε ότι η μόδα έχει χώρο για όλους - όχι, όσο η Barbara Palvin θεωρείται το plus-size μοντέλο της Victoria's Secret.

jenny.gr

To 2017, η Sannie Pedersen μίλησε στη New York Post για τη δική της εμπειρία. «Περνάμε κόλαση για να μείνουμε skinny», είχε πει. «Είδα μία δεκαεξάχρονη να φτάνει στα όρια αυτοκτονίας. Έτρωγε βαμβάκι για να επιβιώσει».

«Δεν είσαι τίποτα, πέρα από μία όμορφη κρεμάστρα». 

Την ίδια χρονιά, η Esmeralda Seay- Reynolds αποκάλυψε ότι «η διατροφική διαταραχή μου είχε γίνει τρόπος ζωής, και θα συνέχιζε μέχρι που συνέβη κάτι μεγάλο: Με βρήκε πρακτορείο».

«Δούλευα με τους καλύτερους του χώρου, με περισσότερα λεφτά απ’ όσα μπορούσα να διαχειριστώ, και φαινόταν ότι τα fashion όνειρά μου επιτέλους γίνονταν πραγματικότητα. Αλλά δεν μπορούσα με τίποτα να απολαύσω τα λαμπερά κομμάτια της δουλειάς που θα έπρεπε να ευχαριστιέμαι», συνέχισε.

«Εκεί που οι άλλοι έβλεπαν την αρρώστια, εγώ έβλεπα αυτοέλεγχο και πειθαρχία».

Το 2018, η Bridget Malcolm έγραψε για τη δική της εμπειρία

«Κοιμόμουν στις 8 το απόγευμα επειδή δεν είχα ενέργεια. Έχανα μαλλιά. Ένιωθα μόνη και απομονωμένη, αλλά φοβόμουν να βγω από το σπίτι. Δεν ήθελα να φάω τίποτα που δεν είχα φτιάξει εγώ, οπότε σταμάτησα να συναναστρέφομαι με κόσμο», ξεκίνησε.

«Χωρίς να το ξέρω, αντιμετώπιζα διατροφική διαταραχή και χρόνιο άγχος που σύντομα θα κατέστρεφε το πεπτικό μου σύστημα, κι όλα αυτά γιατί πίστευα ότι έκανα αυτό που έπρεπε για να πετύχω στη βιομηχανία που τόσο αγαπούσα».

jenny.gr

Το 2019, η ίδια η Vogue δημοσίευσε βίντεο στο οποίο βλέπουμε μοντέλα να μιλούν για τη διαρκή πίεση και τα μικροσκοπικά πρότυπα της βιομηχανίας. «Μπήκα στον χώρο ως έφηβη και μετά το σώμα μου άλλαξε και δεν ήμουν αυτή η έφηβη πια. Είχα στήθος και, ξέρετε, το σώμα μου δεν ήταν κοκκαλιάρικο, οπότε με πίεσαν να επιστρέψω στην εικόνα πασαρέλας -ουσιαστικά μου είπαν ότι το μόντελινγκ είχε τελειώσει για εμένα», είπε χαρακτηριστικά η Hailey Clauson.

jenny.gr

Τώρα, μέσω των social media, πρώην άγγελοι της Victoria’s Secret μιλούν δημόσια για την τοξικότητα του brand.

Πρόκειται λοιπόν για απλή «προκατάληψη» και «όλο είναι ανοιχτοί στο διαφορετικό», ή άνθρωποι στ' αλήθεια λιμοκτονούν για μία θέση στην πασαρέλα;

Πηγή cover φωτογραφίας: YSL